Βουλευτές και πολιτικοί ακτιβιστές άσκησαν έντονη κριτική στην βρετανική κυβέρνηση τα προηγούμενα 24ωρα για την συνδρομή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου.

Κεντρικό σημείο στην όλη υπόθεση είναι η βάση στο Ακρωτήρι, όπου εδρεύει μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF – Royal Air Force) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας διερευνητικής δημοσιογραφίας Declassified UK, η αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι παρείχε διευκολύνσεις για περισσότερες από 30 στρατιωτικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ από την έναρξη των βομβαρδιστικών επιδρομών του Ισραήλ στη Γάζα.

Μεγαλύτερες διαστάσεις δίνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και δημοσιοποίησε, περισσότερα από 40 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 20 βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν εκτελέσει πτήσεις προς τη βάση φορτωμένα με εξοπλισμό από αποθήκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα δεδομένα προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την Morning Star, η οποία χαρακτηρίζεται ως εφημερίδα της αριστερής πτέρυγας. Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως «η άρνηση της κυβέρνησης να επιβεβαιώσει εάν η βρετανική αεροπορική βάση στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως κρυφό κέντρο προμήθειας όπλων προς το Ισραήλ» προκάλεσε έντονη κριτική.

Μεταξύ άλλων καταγράφεται και σχετικό κοινοβουλευτικό ερώτημα προς κυβερνητικό στέλεχος. Ο βουλευτής Kenny MacAskill ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας την Τρίτη πόσες πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ είχαν αναχωρήσει προς το Ισραήλ από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι, από τις 7 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Άμυνας James Heappey είχε απαντήσει ως ακολούθως: «Το Υπουργείο Άμυνας δεν κάνει σχόλια για πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των συμμάχων».

Όταν ο κ. MacAskill ρώτησε προηγουμένως αν η βάση χρησιμοποιείται για την αποστολή αμερικανικών όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε επίσης να κάνει σχόλια.

Με αφορμή την πιο πάνω θέση ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, John McDonnell, κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια: «Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει εδώ και καιρό εκστρατεία για έναν αποκλεισμό εφοδιασμού όπλων προς το Ισραήλ και αυτό έχει γίνει ακόμα πιο επείγον με δεδομένο τον φοβερό αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τον ισραηλινό Στρατό».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Action on Armed Violence», Iain Overton, επέκρινε την κυβέρνηση για την αρνητική της στάση να δώσει εξηγήσεις, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μέρος ενός ευρύτερου θέματος που αφορά τον βρετανικό μιλιταρισμό.

Η Lindsey German, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Stop the War, είπε ότι η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε ερωτήσεις για το θέμα τα λέει όλα και πρόσθεσε: «Η βάση στην Κύπρο υπάρχει ακριβώς για να παρέμβει στη Μέση Ανατολή». Και κατέληξε λέγοντας τα ακόλουθα: «Η ανατολική Μεσόγειος έχει αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία και η κυβέρνησή μας μοιράζεται πληροφορίες με το Ισραήλ για να βοηθήσει στην αιματηρή επίθεσή του στη Γάζα. Αλλά δεν θέλουν να το μάθουμε, καθώς αυτό δείχνει τη συνένοχη της κυβέρνησης σε εγκλήματα πολέμου».

Φιλελεύθερος