Ο πολιτικός ηγέτης της ισχυρής ιρακινής ένοπλης οργάνωσης Νουτζάμπα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία συμμετείχε σε σειρά επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο ιράκ, ως απάντηση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Το μήνυμα προς τον Μπάιντεν

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο Newsweek, ο Αλί αλ-Ασαντί, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης Νουτζάμπα, δήλωσε τα εξής απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ:

«Το μήνυμά μας στον Μπάιντεν είναι: αποσύρετε τις δυνάμεις σας από την περιοχή και διατηρήστε ό,τι έχει απομείνει από την παρουσία σας, γιατί θα αποσυρθείτε ταπεινωμένοι μετά από τα χτυπήματα του Άξονα της Αντίστασης και [οι δυνάμεις σας] θα φτάσουν στις οικογένειές τους κομματιασμένες».

Ο όρος «Άξονας της Αντίστασης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ευρύ, άτυπο συνασπισμό ομάδων ευθυγραμμισμένων με το Ιράν που αντιτίθενται στο Ισραήλ και την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Περιλαμβάνει ως επί το πλείστον σιιτικούς μουσουλμανικούς σχηματισμούς, αν και ορισμένες σουνιτικές μουσουλμανικές φατρίες Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν επίσης σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς μαζί του.

«Θα υπάρξουν εκπλήξεις που δεν περίμενε η Αμερική»

Στο Ιράκ, το Κίνημα Νουτζάμπα, που ονομάζεται επίσης Κίνημα Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα, είναι μία από τις πολλές ένοπλες ομάδες που ενεργούν υπό τη σημαία της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» που έχει αναλάβει πάνω από 75 επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ απάντησαν διεξάγοντας επίσης αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρακινών ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, σκοτώνοντας μάλιστα την Κυριακή πέντε μέλη του της Νουτζάμπα. Πάντως, σύμφωνα με τον Ασαντί, η ομάδα του και οι σύμμαχοί της ετοιμάζονται να εντείνουν την εκστρατεία τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων καθώς η σύγκρουση στη Γάζα συνέχιζε να πυροδοτεί τις περιφερειακές εντάσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι το κίνημα και ο Άξονας της Αντίστασης έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης σε αυτόν τον πόλεμο, του οποίου η Αμερική ηγείται άμεσα, και θα υπάρξουν εκπλήξεις που δεν περίμενε η Αμερική από τον Άξονα της Αντίστασης», είπε χαρακτηριστικά. «Ο άξονας έχει προετοιμαστεί για να δώσει μια μακροπρόθεσμη μάχη και πιστεύουμε ότι η Αμερική περνά τώρα από την πιο αδύναμη κατάστασή της και δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν».

Παράλληλα με τις στρατιωτικές ενέργειες, οι ΗΠΑ αναζητούν μια διπλωματική οδό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή. Όμως ο Ασαντί βλέπεις αυτές τις εξελίξεις, όπως το πρόσφατο ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ στον Περσικό Κόλπο, ως «απόδειξη» μιας παραπαίουσας πολιτικής των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που επίσης ανήκουν στον Άξονα της Αντίστασης και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ με πυραύλους και  drones που αναχαιτίζουν τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ο Ασαντί υποστήριξε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «ικετεύουν και προσφέρουν συμφωνίες για να συγκρατήσουν τον άξονα προς τον πόλεμο αλλά όλοι οι πειρασμοί τους απέτυχαν».

Ναυτεμπορική