Αμερικανός αξιωματούχο επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας λόγο για πλήγμα «σε άμυνα». Όπως είπε,εξαπολύθηκε «πλήγμα σε άμυνα εναντίον άμεσης απειλής» στα περίχωρα της Κιρκούκ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για «εγκατάσταση εκτόξευσης drones».

Ανακοίνωση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, νεφέλωμα που έχουν σχηματίσει ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στις Χασντ ας Σάαμπι, ανέφερε ότι πέντε από τα μέλη της σκοτώθηκαν. Δεσμεύθηκε επίσης για νέα αντίποινα κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το πλήγμα στο βόρειο Ιράκ εξαπολύθηκε την επομένη προειδοποίησης της ιρακινής κυβέρνησης στις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε «επίθεσης» στην επικράτειά της, μολονότι από την πλευρά τους φιλοϊρανικές οργανώσεις ξανάρχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις επιθέσεις με drones εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία.

Η ομάδα είχε αναλάβει πολλές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων την Κυριακή.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με πολλαπλές ρουκέτες στη ζώνη προσγείωσης Rumalyn στη βορειοανατολική Συρία, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε υποδομές.

Οι ιρακινές ένοπλες ομάδες έχουν αναλάβει την ευθύνη για πάνω από 70 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων από τις 17 Οκτωβρίου λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ στους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Οι επιθέσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός που είχαν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς, αλλά μετά την λήξη της εκεχειρίας συνεχίστηκαν εκ νέου.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο δύο σειρές επιδρομών στο Ιράκ εναντίον ενόπλων ομάδων ευθυγραμμισμένες με το Ιράν, οι οποίες είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις κατά των δυνάμεών τους. Αυτά τα χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον 10 μαχητές που αναγνωρίστηκαν τόσο ως μέλη της πολιτοφυλακής Καταέμπ Χεζμπολάχ όσο και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, ενός επίσημου ιδρύματος ασφαλείας που αποτελείται κυρίως από σιιτικές μουσουλμανικές ένοπλες ομάδες.

Ναυτεμπορική