Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βίλνιους για να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του Αρβύντας Ανούσαουσκας, με την οποία συμφωνούνται οι όροι υπό τους οποίους 4.800 Γερμανοί στρατιώτες μιας ταξιαρχίας αρμάτων, συν 200 άτομα πολιτικό προσωπικό, θα εδρεύουν στη χώρα της Βαλτικής.

“Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε: “Η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική θεώρηση του Βερολίνου – πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα, αναφέρει το Politico.

“Χωρίς μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση  δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”

Αλλά χωρίς ένα επαρκές μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2, η λιθουανική ταξιαρχία “δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”, όπως προειδοποίησε ο Ροντριχ Κισβέντερ, πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών και συνταξιούχος συνταγματάρχης της Bundeswehr με 27 χρόνια υπηρεσίας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πώς ο σχεδιασμός της αποστολής συνάδει με τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι μια μονάδα όπως η “Ταξιαρχία Πάντσερ 42 “, που αποστέλλεται στη Λιθουανία, κοστίζει μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα .

Τα πρώτα τμήματα θα αναπτυχθούν το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης ανάπτυξη της ταξιαρχίας υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027.

Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις υποδομές για τις βάσεις, δαπανώντας περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Λαουρίνας Κασκιούνας, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας του λιθουανικού κοινοβουλίου, στους δημοσιογράφους.

Κίνδυνος τα χρήματα να στερέψουν νωρίτερα

Προς το παρόν, η Bundeswehr μπορεί να βασιστεί, τουλάχιστον εν μέρει, στο έκτακτο ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμπληρώνει τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά, ο Κιζβέντερ δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως τα χρήματα “στερέψουν” νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω του πληθωρισμού που κατατρώει το ταμείο.

“Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως το 2027, όταν θα έχει εξαντληθεί το ειδικό ταμείο, πώς θα επιτευχθεί το 2% [του στόχου για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ]”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πιστόριους. “Η βιωσιμότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας αν θέλουμε να παραμείνουμε ικανοί για αποτροπή και άμυνα, κάτι που οφείλουμε να κάνουμε”.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για τον εξοπλισμό και τα χρήματα, το Βερολίνο είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη της ταξιαρχίας, την οποία η γερμανική κυβέρνηση αποκαλεί “σχέδιο – φάρος”, σηματοδοτώντας την προθυμία της να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και να μετατρέψει την Bundeswehr σε μια ετοιμοπόλεμη  δύναμη.

Η ανάπτυξη της Γερμανίας στη Λιθουανία είναι μία από τις οκτώ εκ περιτροπής ομάδες μάχης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ σε χώρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του

Οι γερμανικές βάσεις θα βρίσκονται πολύ κοντά στο Suwałki Gap – που συνδέει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ με τον στενό σύμμαχό του, τη Λευκορωσία, και για το οποίο οι δυτικοί στρατιωτικοί σχεδιαστές προειδοποιούν ότι πιθανότατα θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Ρωσίας, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλέξει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr