Weather Icon

Η Δημόσια Διοίκηση ως φάρσα

Η Δημόσια Διοίκηση ως φάρσα

Την Πέμπτη 7/12 έχουμε την τελευταία ίσως συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την τρέχουσα σύνθεση. Θα “συζητήσουμε” 20 θέματα. Ένα από αυτά είναι το παρακάτω:

Δεν είναι κομματικό θέμα αυτό. Δεν είναι δεξιό ή αριστερό. Είναι συνολικά πολιτικό.
Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης.

Προσέξτε, πρόκειται για γνωμοδότηση, όχι για έγκριση. Η έγκριση δίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το γραφειοκρατικό “καπέλο” δηλαδή που φόρεσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το κράτος ώστε να μην είναι αυτοδιοίκηση. Όμως, τι σημαίνει γνωμοδότηση; Ότι οι 101 (σαν τα σκυλιά της Δαλματίας, ζωή να ’χουμε) Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα μελετήσουμε τη… Μελέτη και θα πούμε την άποψή μας. Για να βοηθηθούμε σ’ αυτόν τον “θεσμικό ρόλο” λάβαμε όλο το υλικό που απαρτίζει τη μελέτη. Είναι ο κατάλογος που βλέπετε, με συνολικό “βάρος” 501 ΜB.    

Πρόκειται για 96 έγγραφα, τεχνικής φύσεως, κάποια από τα οποία ξεπερνούν σε έκταση τις 100 σελίδες, γεμάτα χάρτες, διαγράμματα, μετρήσεις και τεχνικούς όρους. Σύνολο: χιλιάδες σελίδες, συγγνώμη που δεν είχα τον χρόνο να τις μετρήσω ακριβώς. 

Παρένθεση: πάλι καλά που μετά από έντονες δικές μου παρεμβάσεις, κάποια στιγμή η διοίκηση Δούρου υιοθέτησε την ηλεκτρονική αποστολή των σχετικών. Μέχρι τότε, όλα αυτά τυπωνόντουσαν και μοιραζόντουσαν σε κάθε παράταξη, η οποία τα φωτοτυπούσε, για να τα διανείμει σε κάθε σύμβουλο. Ντάνες από χαρτιά που ήθελαν κλαρκ για τη μεταφορά. Διαδικασίες με μεγάλη οικολογική… ευαισθησία (εξολοθρεύοντας ένα δάσος ανά συνεδρίαση) και πληρωμένα με τους δικούς σου φόρους. Αλλά και πάλι δεν περάσαμε κατευθείαν στην ηλεκτρονική αποστολή. Υπήρξε και ένα μεσοδιάστημα στο οποίο η γραμματεία τα έγραφε σε CD και μας τα μοίραζε. Σε 100% ηλεκτρονική αποστολή οδηγηθήκαμε, όταν τα περισσότερα laptop δεν είχαν πλέον υποδοχή για CD.

Εμείς πρέπει να εκφράσουμε τη γνώμη μας, αφού φυσικά τα μελετήσουμε. Πόσο χρόνο μελέτης χρειάζεται ένας εξειδικευμένος επιστήμονας, ώστε να έχει άποψη και πιθανόν αντιρρήσεις; Αρκούν οι 6 μέρες που μας δόθηκαν, από τη λήψη των αρχείων μέχρι τη συνεδρίαση; Και αρκεί η μελέτη των εγγράφων; Όχι βέβαια! Θα πρέπει να γίνει και πραγματογνωμοσύνη επί τόπου, καθώς δεν αποκλείεται η καταγεγραμμένη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατάσταση να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. (Μην το γελάς, έχει συμβεί.) Αυτά για έναν, ξαναλέω, εξειδικευμένο επιστήμονα: γεωλόγο, μηχανικό, μηχανολόγο. Μπορεί ένας αιρετός, απλώς και μόνο επειδή εξελέγη κάπου, να γνωμοδοτήσει επί τεχνικών μελετών; Σε καμμία περίπτωση!

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube