Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουκρανία , Ρωσία 15 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει επενδύσεις στη Μολδαβία

Γιατί το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει επενδύσεις στη Μολδαβία

Η Μολδαβία είναι ο αδύναμος κρίκος στην περιοχή

Της Natalia Gavrilita

Καθώς η γενναία αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή συνεχίζεται, το καταστροφικό κόστος του πολέμου αυξάνεται – όπως και η ανάγκη για ανοικοδόμηση.

Αυτό θα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα με σημαντικά οικονομικά απρόοπτα, που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό όχι μόνο από την Ουκρανία αλλά και από τις γειτονικές της χώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Μολδαβία, όπου η ουκρανική ζήτηση μπορεί να εκτρέψει την τόσο αναγκαία εργασία, υλικά κατασκευής και επενδύσεις από τη δική της οικονομία. Για να αποφευχθεί αυτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της αρχίζουν να δημιουργούν τα θεσμικά πλαίσια και τα χρηματοδοτικά μέσα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν επενδύσεις για τη βελτίωση της υποδομής και της συνδεσιμότητας της Μολδαβίας και για τον εξορθολογισμό των εμπορικών και διοικητικών της ικανοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Μολδαβία μπορεί να επωφεληθεί από τη διαδικασία ανοικοδόμησης μαζί με την Ουκρανία, διασφαλίζοντας μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική ανατολική γειτονιά.

Το μέγεθος της καταστροφής στην Ουκρανία είναι συγκλονιστικό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από 150 δισ. δολάρια θα απαιτηθούν μόνο για την ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας υποδομών όπως δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Πέρα από τις υποδομές, θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για στέγαση, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια και εργοστάσια. Τον Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε 411 δισ. δολάρια, ποσό που αυξάνεται μόνο όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο στρατηγικός σχεδιασμός αυτών των προσπαθειών ανοικοδόμησης είναι ένα στοιχείο της ουκρανικής ανθεκτικότητας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο.

Για τον συντονισμό αυτών των προσπαθειών, ιδρύματα όπως η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει, που φέρνουν σε επαφή κυβερνητικούς ηγέτες, διεθνείς οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προτείνει μια Πλατφόρμα Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας για τη σύνδεση έργων ανοικοδόμησης με χρηματοδότηση από δωρητές όπως η ΕΕ, η G7 και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δημιουργούνται πολλαπλά προγράμματα επιχορήγησης και δανειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027.

Μεμονωμένες χώρες προετοιμάζουν επίσης πακέτα βοήθειας. Η Πολωνία, για παράδειγμα, έχει εγκρίνει νομοθεσία για την παροχή ασφάλισης εξαγωγών και έχει υποστηρίξει φόρουμ για να επιτρέψει στις πολωνικές εταιρείες να βοηθήσουν έργα ανοικοδόμησης στην Ουκρανία. Η Ρουμανία έχει ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να σχεδιάσει τομείς προτεραιότητας ανασυγκρότησης όπως οι ενεργειακές υποδομές. Οι τοπικές διοικήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με πληγείσες πόλεις στην Ουκρανία για την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και υποστήριξης για την ανοικοδόμηση.

Αυτά τα προπαρασκευαστικά βήματα υπογραμμίζουν πώς η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα αντηχεί πολύ πέρα από τα σύνορά της. Η μαζική ροή οικονομικών πόρων, δομικών υλικών, τεχνικού εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού προς την Ουκρανία αναπόφευκτα θα ρέει από γειτονικές χώρες ενταγμένες στην ίδια περιφερειακή οικονομία.

Για τη Μολδαβία ειδικότερα, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα τονίσει τις ήδη περιορισμένες ικανότητες και πόρους. Από την αρχή του πολέμου, η Μολδαβία έχει ξεπεράσει τα όριά της, δέχεται τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, υποστηρίζει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις για να διασφαλίσει ότι τα αγαθά μπορούν να εξάγονται και να εισάγονται στην Ουκρανία και να διαφοροποιηθεί πλήρως από το αέριο της Gazprom. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις προσφύγων, ενέργειας, ασφάλειας και εφοδιαστικής αλυσίδας, ωστόσο, ασκούν σημαντική πρόσθετη πίεση σε μια οικονομία που ήταν ήδη αδύναμη πριν από τον πόλεμο, με απαρχαιωμένες υποδομές και μεγάλη οικονομική εξάρτηση από εμβάσματα. Τους τελευταίους 18 μήνες, η Μολδαβία αντιμετώπισε έντονο στασιμοπληθωρισμό: η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 6% το 2022 και ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό του 34% τον Οκτώβριο του 2022. Αν και οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν κάποια σημάδια πιθανής ανάκαμψης στα τέλη του τρέχοντος έτους, η κρίση κόστους ζωής καθιστά τη Μολδαβία πιο ευάλωτη σε στοιχεία του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας.

Μόλις η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποκτήσει δυναμική, η Μολδαβία θα μπορούσε να δει κρίσιμα υλικά οδοποιίας να εκτρέπονται πέρα από τα σύνορα, καθυστερώντας περαιτέρω τα δικά της έργα υποδομής. Το τεχνικό προσωπικό και οι κατασκευαστικές εταιρείες ενδέχεται επίσης να αποσυρθούν για πιο προσοδοφόρα εργασία στην Ουκρανία. Ο πόλεμος και ο αρνητικός αντίκτυπός του στην οικονομία εξάντλησαν περαιτέρω το εργατικό δυναμικό της Μολδαβίας – ένα σημαντικό ποσοστό των οικονομικά ενεργών Μολδαβών ζει στο εξωτερικό, με περίπου 40-50.000 Μολδαβούς να μεταναστεύουν κάθε χρόνο. Η διαρροή εγκεφάλων του εργατικού δυναμικού της Μολδαβίας φαίνεται πιθανό να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η αύξηση των τιμών είναι μια άλλη ανησυχία. Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εισήγαγε μεγάλο μέρος των πρώτων υλών της για κατασκευές από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Τώρα η χώρα θα πρέπει να προμηθεύεται περισσότερες προμήθειες από περιφερειακούς εταίρους όπως η Μολδαβία. Οι τιμές των δομικών υλικών έχουν αυξηθεί κατά 37% στη Μολδαβία, και περαιτέρω αυξήσεις φαίνονται επικείμενες καθώς οι τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού κατευθύνονται προς την Ουκρανία. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και στις τιμές ενοικίων φαίνονται επίσης αναπόφευκτες καθώς οι κερδοσκόποι ξεχύνονται στην περιοχή ελπίζοντας να επωφεληθούν από τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.

Για αυτούς τους λόγους, η Μολδαβία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άπραγη καθώς εξελίσσεται η διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με την κλίμακα, το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των έργων εντός της ίδιας της Ουκρανίας, η Μολδαβία και οι εταίροι της πρέπει να δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις δικές της οικονομικές ικανότητες σε στρατηγικούς τομείς που σχετίζονται με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης πέρα από τα σύνορα. Η Ουκρανία και η ευρύτερη περιοχή δεν θα επιτύχουν αυξημένη ανθεκτικότητα εάν η Μολδαβία μείνει πίσω.

Πρώτον, η ΕΕ και οι εταίροι της θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη Μολδαβία σε βασικές θεσμικές ρυθμίσεις και χρηματοδοτικά μέσα που υποστηρίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στις προετοιμασίες για τη διαδικασία ανασυγκρότησης. Ορισμένες από αυτές τις προτεινόμενες θεσμικές ρυθμίσεις, όπως ορισμένοι συντονιστές από την ΕΕ και τα κράτη μέλη για τη διαδικασία ανοικοδόμησης, θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται στη Μολδαβία πριν επεκτείνουν το έργο τους στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα ως μέρος πρεσβειών ή ως μέρος ενός έργου σχεδιασμένου από την ΕΕ, για παράδειγμα.

Δεύτερον, η ΕΕ και άλλοι εταίροι θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και να επιταχύνουν τα σχέδια που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των συνοριακών σημείων διέλευσης, των λιμενικών εγκαταστάσεων, των σιδηροδρομικών γραμμών και της οδικής υποδομής της Μολδαβίας, παρέχοντας ζωτικής σημασίας εμπορικές συνδέσεις τόσο με τις αγορές της Ουκρανίας όσο και της ΕΕ. Η βελτίωση της συνδεσιμότητας της Μολδαβίας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των αποτελεσματικών ροών αγαθών και εργαζομένων που είναι απαραίτητες για να καταστεί βιώσιμη η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τέλος, η Μολδαβία χρειάζεται στρατηγικές επενδύσεις για να ενισχύσει την εγχώρια κατασκευαστική της βιομηχανία, να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να καλλιεργήσει ανταγωνιστικά cluster σε σχετικές βιομηχανίες εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η παραγωγή τσιμέντου, η κατασκευή μηχανημάτων και η εφοδιαστική. Η παροχή εγγυήσεων και ασφάλισης κινδύνου σε υποψήφιους επενδυτές θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιλαμβάνεται η Μολδαβία. Αυτό θα μπορούσε επίσης να προσφέρει σημαντική πρόσθετη ικανότητα για την απορρόφηση κεφαλαίων.

Ενώ η καταστροφή στην Ουκρανία έχει δικαίως την προσοχή του κόσμου, η μικρότερη γείτονας της Ουκρανίας Μολδαβία χρειάζεται επίσης στοχευμένη υποστήριξη για την ενίσχυση των ικανοτήτων που θα είναι ουσιαστικές για τη σταθεροποίηση της προσπάθειας ανάκαμψης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Με την προληπτική προετοιμασία, η Μολδαβία μπορεί να αποφύγει την παράπλευρη ζημία από ακούσιες διαρροές, μόλις η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποκτήσει δυναμική. Με την άμεση επιτάχυνση των συνετών πολιτικών, η Μολδαβία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες αυτού του ιστορικού έργου για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολίτες της.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube