Όταν ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ήταν στη φυλακή στο Ισραήλ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, εξήγησε σε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο μια θεωρία που τώρα είναι κεντρική στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Σινουάρ είπε ότι αυτό που το Ισραήλ θεωρεί τη δύναμή του – ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υπηρετούν στον στρατό και οι στρατιώτες έχουν ειδική θέση στην κοινωνία – είναι μια αδυναμία που μπορεί να εκμεταλλευτεί, σύμφωνα με τον Γιούβαλ Μπιτόν, ο οποίος πέρασε χρόνο με τον Σινουάρ ως επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών των Ισραηλινών Φυλακών και μίλησε στη Wall Street Journal.

Η ιδέα αποδείχθηκε ακριβής το 2011, αναφέρει η Wall Street Journal σε εκτενές ρεπορτάζ της, όταν ο Σινουάρ ήταν ένας από τους 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι για έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη.

Τώρα, ο Σινουάρ κρατά όμηρους 138 Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, και ο ηγέτης της Χαμάς στοιχηματίζει ότι μπορεί να αναγκάσει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων και να πετύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Βασίζεται στην κρίση του για την ισραηλινή κοινωνία μετά από δύο δεκαετίες που τη μελέτησε στη φυλακή, έμαθε εβραϊκά, παρακολουθούσε τις τοπικές ειδήσεις και έμπαινε στην ισραηλινή ψυχολογία.

Αλλά πρώτα, η Χαμάς πρέπει να επιβιώσει από την ισχυρή και θανατηφόρα αντεπίθεση του Ισραήλ. Εάν η Χαμάς έχει υπολογίσει λάθος, ο Σινουάρ θα επιβλέψει την πλήρη καταστροφή της οργάνωσής του στη Γάζα και θα χάσει τη ζωή του. Το στοίχημα έχει ήδη επιφέρει τεράστιο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της ισοπέδωσης τεράστιων περιοχών της Γάζας και του θανάτου 17.700 Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ λέει ότι το σχέδιό του είναι να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα, να εξοντώσει τα ηγετικά στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Σινουάρ, και να εμποδίσει την ομάδα να απειλήσει ξανά τις ισραηλινές κοινότητες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς, οι περισσότεροι από τους πολίτες. Ωστόσο, μετά από διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας που κατέρρευσε αυτόν τον μήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να συνεργαστεί με τον Σινουάρ για την απελεύθερωση των υπόλοιπων ομήρων.

«Καταλαβαίνει ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα», είπε ο Μπίτον. «Καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο μας».

Το εγχειρίδιο του Σινουάρ

Το εγχειρίδιο του Σινουάρ από τότε που έγινε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2017 ήταν να υπενθυμίζει συνεχώς στους Ισραηλινούς ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, τη μια στιγμή να διαπραγματεύεται εποικοδομητικά με το Ισραήλ και την άλλη, να επιδιώκει βίαια μέσα για πολιτικούς σκοπούς. Έχει εξαπολύσει πολλές φορές κυνήγι Παλαιστίνιων συνεργατών με το Ισραήλ και η προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία θεωρήθηκε από ορισμένους Ισραηλινούς ως απόπειρα ψυχολογικού πολέμου.

Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, διέκοψε τις επικοινωνίες επί μέρες για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια παύση που θα έδινε στη Χαμάς χρόνο να ανασυνταχθεί, σύμφωνα με Αιγύπτιους μεσολαβητές. Όταν οι όμηροι απελευθερώθηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι σε παρτίδες, παρά με μία κίνηση, δημιουργώντας μια καθημερινή αίσθηση άγχους στην ισραηλινή κοινωνία.

Ο Σινουάρ, που είναι στα 60 του, είπε από τότε στους Αιγύπτιους διαπραγματευτές ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει γρήγορα, όπως ήταν οι άλλοι γύροι βίας στη Γάζα, και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, δείχνοντας ότι θέλει να στριμώξει όσο περισσότερο μπορεί. από το Ισραήλ για τους υπόλοιπους αιχμαλώτους.

Αυτή τη στιγμή, ο Σινουάρ είναι ο κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στη Χαμάς ως ο υψηλότερος πολιτικός ηγέτης στη Γάζα, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, εδρεύει επί του παρόντος στη Ντόχα και ο αναπληρωτής του, Σάλεχ Αρούρι, βρίσκεται στη Βηρυτό. Ενώ η ηγεσία της Χαμάς σε κανονικούς καιρούς λαμβάνει αποφάσεις με βάση τη συναίνεση, το Ισραήλ πιστεύει ότι ο Σινουάρ και οι μαχητές της Χαμάς γύρω του στη Γάζα κατευθύνουν πιο στενά τον πόλεμο.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τον Σινουάρ και τη στρατηγική της ομάδας.

Μετά την κατάρρευση της πρόσφατης εκεχειρίας, η Χαμάς είπε ότι έχει μόνο ομήρους που είναι στρατιώτες και «άμαχοι που υπηρετούν στον στρατό» και ότι δεν θα απελευθερώσει περισσότερους από αυτούς μέχρι να σταματήσει το Ισραήλ τον πόλεμο.

Η οργάνωση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους στη Γάζα για όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερα από 7.000 άτομα. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά και άμαχους πολίτες και στρατιώτες.

Η στρατηγική του Ισραήλ για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων επικεντρώνεται στην επίτευξη κερδών στο πεδίο της μάχης για να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους. Η θεωρία των Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ότι η Χαμάς ήταν πιο πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών επειδή το Ισραήλ είχε εισβάλει στη Γάζα και άρχισε να πιέζει την ομάδα στρατιωτικά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν επί του παρόντος τη Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, όπου μεγάλωσε ο Σινουάρ, και πρόσφατα περικύκλωσαν το σπίτι του, μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συμβολική καθώς πιστεύεται ότι κρύβεται αλλού υπόγεια.

Όταν ο Σινουάρ αφέθηκε ελεύθερος στην ανταλλαγή το 2011, πίστευε ότι η Χαμάς θα έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους που ήταν υπεύθυνοι για βομβαρδισμούς που σκότωσαν Ισραηλινούς και είχαν καταδικαστεί σε πολλαπλή ισόβια κάθειρξη.

«Είναι προσωπικό θέμα», είπε ο Μικάιμερ Αμπουσάντα, Παλαιστίνιος που πριν από τον πόλεμο δίδασκε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Al Azhar στη Γάζα. «Δεν νιώθει άνετα που έφυγε από τη φυλακή το 2011 και άφησε μερικούς από τους συντρόφους του μέσα».

Σε περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Γκέρσον Μπάσκιν, Ισραηλινός ακτιβιστής της ειρήνης που βοήθησε στη σύναψη της συμφωνίας του 2011, είπε ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να υποκύψει στην απαίτηση του Σινουάρ και να εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι. Ο Σινουάρ, που διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ περισσότερο από μια δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του, αποτελεί την επιτομή του γιατί η απελευθέρωση κρατουμένων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη αποτελεί κίνδυνο για τους Ισραηλινούς, εξηγεί. «Έκαναν αυτό το λάθος μια φορά».

Ο Σινουάρ έχει περάσει περισσότερα χρόνια ως μέλος της Χαμάς μέσα στη φυλακή παρά έξω από αυτήν.

Πριν εκτίσει την ποινή του, ο Σινγουάρ ήταν κοντά στον ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος το 1985 σε ανταλλαγή περισσότερων από 1.000 αιχμαλώτων για τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Σινουάρ συνεργάστηκε με τον μέντορά του για να κυνηγήσει Παλαιστίνιους πληροφοριοδότες που ήταν ύποπτοι ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η αστυνομία εσωτερικής ασφάλειας που δημιούργησε, ήταν ο πρόδρομος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam.

Στραγγάλιζε ή και έθαβε ζωντανούς υπόπτους για συνεργασία με το Ισραήλ

Το 1988, το Ισραήλ τον είχε υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, ο Σινουάρ εξήγησε πώς συνέλαβε έναν ύποπτο Παλαιστίνιο συνεργάτη του Ισραήλ ενώ ο άνδρας βρισκόταν στο κρεβάτι με τη σύζυγό του, σύμφωνα με περιγραφές δικαστικών εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στον ισραηλινό Τύπο.

Έδεσε τα μάτια του Παλαιστίνιου, που τον αποκαλούσαν Ράμσι, και τον οδήγησε σε μια περιοχή με έναν φρεσκοσκαμμένο τάφο όπου ο Σινγουάρ τον στραγγάλισε με ένα keffiyeh, το μαντίλι – σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα.

«Αφού τον στραγγάλισα, τον τύλιξα με ένα λευκό σάβανο και έκλεισα τον τάφο», είπε ο Σινουάρ στην ομολογία του. «Ήμουν σίγουρος ότι ο Ράμσι ήξερε ότι του άξιζε να πεθάνει».

Σε άλλο περιστατικό, ο Σινουάρ είπε ότι πίστευε ότι ο αδερφός ενός στελέχους της Χαμάς συνεργαζόταν με Ισραηλινούς. Ζήτησε από το στέλεχος της Χαμάς να καλέσει τον αδελφό του σε μια συνάντηση και τον έβαλαν σε έναν τάφο και τον έθαψαν ζωντανό.

Μέλος με επιρροή ακόμη και μέσα από τη φυλακή

Ήδη από το 1989, ο Σινουάρ είπε στον ανακριτή του ότι σχεδίαζε να ιδρύσει μονάδες που θα πραγματοποιούσαν επιδρομές στο Ισραήλ για να σκοτώσουν και να συλλάβουν ανθρώπους.

Ο Σινουάρ συμμετείχε στην απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Καταδικάστηκε σε πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης και πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή.

Η Χαμάς ήταν στα σπάργανα όταν ο Σινουάρ φυλακίστηκε. Είχε εξελιχθεί στη Γάζα από το αιγυπτιακό ισλαμιστικό και κοινωνικό κίνημα, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το έτος που συνελήφθη, η Χαμάς εξέδωσε έναν χάρτη αρχών που περιελάμβανε ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.

Ήταν μέλος με επιρροή ακόμα και μέσα στη φυλακή. Οι κρατούμενοι είναι μία από τις τέσσερις βάσεις εξουσίας στη Χαμάς, μαζί με μέλη στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στη διασπορά εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και ανεξάρτητους ερευνητές.

Τα μέλη της Χαμάς εγκαθιδρύουν ιεραρχίες μέσα στις φυλακές παρόμοιες με τις εξωτερικές δομές τους και επιλέγουν έναν ηγέτη σε κάθε φυλακή και ένα κορυφαίο πρόσωπο σε όλες τις ισραηλινές φυλακές, δήλωσαν οι πρώην ισραηλινοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ο Σινουάρ επελέγη δύο φορές για αρχηγός σε ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα. Ακόμη και όταν δεν ήταν αρχηγός, είχε μεγάλη επιρροή στους αρχηγούς.

Το 2000, οι Παλαιστίνιοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μετά από κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Χαμάς ενεπλάκη στην εξέγερση, γνωστή ως δεύτερη Ιντιφάντα, πραγματοποιώντας επιθέσεις και μερικές από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας υψηλότερου προφίλ. Ο ρόλος του Σινουάρ στη βία της δεύτερης ιντιφάντα, εάν υπάρχει, δεν είναι ξεκάθαρος.

Η επέμβαση που του έσωσε τη ζωή

Το 2004, φάνηκε να αναπτύσσει νευρολογικά προβλήματα. Οι γιατροί τον εξέτασαν, διαπιστώνοντας ένα απόστημα στον εγκέφαλο που απειλούσε τη ζωή του.

Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση, ο Σινουάρ επέστρεψε στη φυλακή και ευχαρίστησε τους γιατρούς που του έσωσαν τη ζωή, δήλωσαν πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη WSJ.

Ο Σινουάρ έδωσε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους την εντύπωση ότι ήθελε να σταματήσει η βία — τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Στο τέλος της παλαιστινιακής εξέγερσης το 2005, ο Σινουάρ έδωσε συνέντευξη σε έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο μέσα στη φυλακή. Είπε ότι η Χαμάς θα ήταν ανοιχτή σε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με τους Ισραηλινούς, αλλά ποτέ δεν θα δεχόταν το Ισραήλ ως κράτος. Είπε τότε ότι κατάλαβε ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει το Ισραήλ στρατιωτικά.

Σχέδιο απαγωγής στρατιωτών

Τρομοκράτες ης Χαμάς το 2006 αιφνιδίασαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα διοικητήριο στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, απαγάγοντας τον 19χρονο Γκιλάντ Σαλίτ. Ένας από τους υπεύθυνους για την ενορχήστρωση της απαγωγής, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ήταν ο μικρότερος αδελφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ.

Οι συζητήσεις για την απελευθέρωση του Σαλίτ διαρκέστηκαν για χρόνια.

Στη φυλακή, ο Σινουάρ και οι συγκρατούμενοί του πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κελιά τριών έως οκτώ ατόμων, βγαίνοντας για δύο συνεδρίες την ημέρα στην αυλή για να περπατήσουν για περίπου μιάμιση ώρα. Δίδασκαν ο ένας τον άλλον αγγλικά και εβραϊκά και διάβαζαν ιστορία και Κοράνι.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση του Σαλίτ, ο Σινουάρ είχε επιρροή στην πίεση για την αποφυλάκιση  Παλαιστινίων.

Ήθελε να απελευθερώσει όσους συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα που είχαν σκοτώσει μεγάλο αριθμό Ισραηλινών, όπως σε ένα ξενοδοχείο σε μια εβραϊκή γιορτή που σκότωσε αρχικά 19 και έγινε γνωστό ως «Σφαγή του Πάσχα», σύμφωνα με τον Bitton, Baskin. και ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας.

Το χειρότερο λάθος, η αποφυλάκισή του

Ο Σινουάρ ήταν τόσο μαξιμαλιστής στις απαιτήσεις του, που το Ισραήλ τον έβαλε σε απομόνωση για να περιορίσει την επιρροή του στη Χαμάς. Το Ισραήλ τελικά απελευθέρωσε ορισμένους Παλαιστίνιους που είχαν διαπράξει δολοφονίες και θεωρούνταν επικίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Σινουάρ.

«Η απελευθέρωσή του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία του Ισραήλ», δήλωσε στη WSJ ο Κούμπι, που τον είχε ανακρίνει ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του το 2011, ο Σινουάρ είπε στο Safa Press,  παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η καλύτερη επιλογή για την απελευθέρωση των κρατουμένων που έμειναν μέσα ήταν η απαγωγή περισσότερων Ισραηλινών στρατιωτών….

Ναυτεμπορική