Στην Αίγυπτο θα βρίσκεται σήμερα ο «εγκέφαλος» της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για συνομιλίες σχετικά με μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε νέα εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Ισραήλ φέρεται να προσφέρεται να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η πρόταση, που έγινε μέσω των διαμεσολαβητών του Κατάρ, είναι η πρώτη προσφορά του Ισραήλ μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας τον περασμένο μήνα που έφερε την επταήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων.

Το Ισραήλ πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους που καταδικάστηκαν για πιο σοβαρές επιθέσεις στο Ισραήλ συγκριτικά με εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι στην προηγούμενη συμφωνία. Εκτιμάται ότι υπάρχουν δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που είναι ηλικιωμένοι ή άρρωστοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πρόταση δείχνει ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, παρόλο που η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι μάχες.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για μια νέα εκεχειρία και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίζει την Τετάρτη έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Οι ηγέτες του Ισραήλ αντιμετωπίζουν πιέσεις και από το εσωτερικό της χώρας να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των 129 ομήρων που εκτιμάται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα. Την Τρίτη το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς. Κομβικής σημασίας για αυτό φαίνεται να έπαιξε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και όσα έγιναν γνωστά με την «κατά λάθος» εκτέλεση τριών ομήρων στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Μετά την πίεση, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων».

Nαυτεμπορική