Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί διοικητές και άλλοι επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Χαμάς στο προάστιο Shejaiya της πόλης της Γάζας, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούσαν να διασώσουν τέσσερις τραυματισμένους στρατιώτες, όταν δέχθηκαν πυρά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο Guardian, οι δυνάμεις του Ισραήλ προσέγγιζαν ένα κτήριο όταν δέχθηκαν πυρά αρχικά από τους πάνω ορόφους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι αποκόπηκαν από την υπόλοιπη ομάδα.

Καθώς στρατιώτες επιχείρησαν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να απαχθούν, ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη. Μια τρίτη ομάδα προσπάθησε να πλησιάσει για να απομακρύνει τους τραυματίες και επίσης χτυπήθηκε από έκρηξη.

Αναφερόμενος στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν την Τρίτη, ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ είπε ότι το Ισραήλ πληρώνει «ένα βαρύ, οδυνηρό και δύσκολο τίμημα».

Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για κατάπαυση του πυρός, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα, ζητώντας άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη προειδοποίηση ΗΠΑ και Ευρώπης στο Ισραήλ

Με την κοινή γνώμη να αντιδρά στις τεράστιες απώλειες και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, αλλά και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιμένει να λέει «όχι» στη λύση της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται για πρώτη φορά να αλλάζει στάση, ασκώντας δημόσια κριτική. Ο Μπάιντεν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση για τη Γάζα, ενώ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Την Τρίτη όμως ήρθε η πρώτη σοβαρή ένδειξη πως κάτι αλλάζει, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ». Ο Μπάιντεν προειδοποίησε μάλιστα ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει την πολιτική του.

Ναυτεμπορική