Το 2023 μάς αποχαιρετά σε λίγες ώρες. Ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τραγωδίες, πολέμους απώλειες ζωών, αλλά και στιγμές χαράς.

Ο πλανήτης εκπέμπει “SOS” με φονικές πυρκαγιές και καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Η νότια Τουρκία ισοπεδώνεται από τον διπλό σεισμό του Φεβρουαρίου, ο Καναδάς φλέγεται για μήνες, η Νέα Υόρκη θυμίζει σκηνές από το Blade Runner.

Ο αγαπημένος ηθοποιός από τα Φιλαράκια, Μάθιου Πέρι, φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, η Τείλορ Σουίφτ σπάει κάθε ρεκόρ στην περιοδεία της και… την παρακολουθεί η Federal Reserve.

Το 2023, ξανά, ο πόλεμος ήταν «εδώ». Οι μάχες στην Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει, αλλά η Μέση Ανατολή αποτελεί πλέον το επίκεντρο. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδηγεί σε άμεση και ανελέητη απάντηση από το Ισραήλ. Οι νεκροί είναι δεκάδες χιλιάδες, οι εικόνες στα νοσοκομεία αποκαρδιωτικές, με γονείς να θρηνούν για τα παιδιά τους.

Στην Ελλάδα, ο χρόνος σταμάτησε στην τραγωδία των Τεμπών. Στις 28 Φεβρουαρίου 2 αμαξοστοιχίες συγκρούονται, 57 άνθρωποι σκοτώνονται, κυρίως φοιτητές.

Στις εκλογές του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία ανανεώνει θριαμβευτικά τη θητεία της, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται λίγο καιρό μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του. Ο οπαδός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης δολοφονείται πριν τον αγώνα με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ τον Αύγουστο.

Ο Έβρος καίγεται για πάνω από 15 ημέρες, σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Και μετά, η Θεσσαλία και η Μαγνησία πνίγονται κάτω από το νερό, μετά το συντριπτικό πέρασμα του Daniel και του Elias.

Παρακάτω, δείτε την ανασκόπηση της χρονιάς, σε 23 «καρέ»

  • Πρωτόγνωρο
Δεν είναι σκηνή από το Blade Runner, είναι η Νέα Υόρκη που καλύφθηκε από καπνούς από τις mega-πυρκαγιές στον Καναδά τον Ιούνιο. (REUTERS/Shannon Stapleton)
  • Καταστροφή
Κατακάηκε ο Έβρος και το πάρκο της Δαδιάς από την φωτιά του Αυγούστου, που μαινόταν ανεξέλεγκτη 17 ημέρες. (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
  • Θρήνος
Τραγικές εικόνες στο νοσοκομείο Χαν Γιούνις στη Γάζα. (REUTERS/Mohammed Salem)
  • Αντίφαση
Η Ελλάδα δεν είχε προλάβει να «πάρει ανάσα» από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού όταν ήρθε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, «πνίγοντας» πολλές περιοχές της χώρας. Πλημμυρισμένη περιοχή στο χωριό Πηνιάδα, κοντά στα Τρίκαλα στην Θεσσαλία, κατά την ανατολή του ηλίου. EPA/ACHILLEAS CHIRAS
  • Φαινόμενο
Χαμός και αλλεπάλληλα sold out στις συναυλίες της παγκόσμιας περιοδείας της Taylor Swift. Μέχρι και η Fed είπε ότι η περιοδεία έδωσε ώθηση στην οικονομία.
  • Οπαδική βία
Στις 7 Αυγούστου δολοφονείται ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης, μετά από καταδρομική επίθεση Κροατών χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ EUROKINISSΙ)
  • Ελπίδα
Διασώστες κουβαλούν ένα κορίτσι από κτίριο που κατέρρευσε μετά από τον διπλό φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία. (Sertac Kayar/Reuters)
  • Απελπισία
Το Δάσος της Δαδιάς καμμένο, σε μια αδιανόητη οικολογική καταστροφή. (Sakis Gioumpasis)
  • Κόλαση
Ένας άνδρας κρατάει το πτώμα ενός κοριτσιού στη Γάζα, ανάμεσα σε συντρίμμια λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών. (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
  • Ο τελευταίος «χορός»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα πριν την έναρξη του debate των πολιτικών αρχηγών, για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η πρώτη κάλπη, στην οποία ίσχυσε το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, έφερε χαμόγελα στη Νέα Δημοκρατία και μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεύτερες κάλπες που ακολούθησαν έφεραν αυτοδυναμία για την ΝΔ και μεγάλες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Την αρχή έβαλε με την αποχώρησή του ο Αλέξης Τσίπρας, εκκινώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κούρσα διαδοχής που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στα ηνία του κόμματος. (EPA/ORESTIS PANAGIOTOU)
  • Οδύνη
Θρήνος σε κηδεία θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (REUTERS/Violeta Santos Moura)
  • Σιωπή
Στις 28 Φεβρουαρίου 2 αμαξοστοιχίες συγκρούονται στα Τέμπη. 57 άνθρωποι σκοτώνονται, κυρίως φοιτητές. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)
  • Το πέρασμα του Daniel
Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Στη φωτογραφία, γέφυρα κόπηκε στα δύο στον Βόλο. Το Πήλιο ήταν αποκλεισμένο για μέρες. (REUTERS/Stamos Prousalis)
  • «Απόσταση»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη στις 30 Μαρτίου. Στο τέλος της χρονιάς η «απόσταση» των δύο ανδρών μεγάλωσε όταν ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε την τροπολογία για τους μετανάστες, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση. (Menelaos Myrillas / SOOC)
  • Τεχνητή νοημοσύνη
Η φωτογραφία του Μπόρις Έλνταγσεν «Pseudomnesia/The Electrician» κέρδισε στα βραβεία Sony World Photography, στην κατηγορία «δημιουργικός, ανοιχτός διαγωνισμός». Ωστόσο, ο καλλιτέχνης αρνήθηκε το βραβείο εξηγώντας ότι η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Όπως δήλωσε, θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί «τι θέλουμε να θεωρούμε ως φωτογραφία». (Boris Eldagsen)
  • Αμερικανική ιστορία
Η ιστορική φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ από την φυλακή της Τζόρτζια, όπου παραδόθηκε, με την κατηγορία της εκβίασης και της συνωμοσίας για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 δολαρίων. (Fulton County Sheriff’s Office/Handout via REUTERS)
  • «Βουτιά» στο άγνωστο
Ο λαϊκιστής νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι κατάφερε με το αλυσοπρίονό του να αναδειχθεί πρόεδρος της Αργεντινής, δεσμευόμενος να πετσοκόψει με τις δημόσιες δαπάνες, να εξολοθρεύσει τον «καρκίνο» του πληθωρισμού και να προχωρήσει σε «δραστικές αλλαγές» κατά της φτώχειας. (REUTERS/Cristina Sille)
  • Τέλος εποχής
Η Έφη Αχτσιόγλου διακρίνεται σκεπτική στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις 11 Νοεμβρίου. Λίγες μέρες μετά, στις 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Οι συνολικά οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με το όνομα «Νέα Αριστερά». (Dimitris Peristeris / SOOC)
  • Φυγή
Δεκάδες αυτοκίνητα αποχωρούν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατευθύνονται προς τα αρμενικά σύνορα. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια ορεινή περιοχή που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά οι περισσότεροι κάτοικοί του ήταν Αρμένιοι. Το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε την περιοχή σε μια αστραπιαία επίθεση τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας τους πάνω από τους 120.000 Αρμενίους να καταφύγουν στην Αρμενία. (REUTERS/David Ghahramanyan)
  • Τι άλλο ακόμα;
Ένα τουριστικό λεωφορείο έχει σφηνώσει σε σπίτι που καταρρέει, στην περιοχή του Πλατανιά στο Πήλιο, μετά την καταιγίδα «Daniel» που σάρωσε την κεντρική Ελλάδα. (EPA/HATZIPOLITIS NICOLAOS)

Μπαλόνι τύπου 007

H αμερικανική Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών ανακτά το κατασκοπευτικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό και μέρος ενός κινεζικού προγράμματος συλλογής πληροφοριών. (EPA/US Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson)
  • Απώλεια
Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι συγκλόνισε μια ολόκληρη γενιά. Ο ηθοποιός από την σειρά «Τα Φιλαράκια» («Friends») πέθανε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, από «οξείες επιπτώσεις κεταμίνης». (EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)
Ο 36χρονος Woldegebrial Abadi κρατά τα χέρια του σοβαρά υποσιτισμένου νεογέννητου γιου του Berhanu Woldegebrial στο νοσοκομείο στην περιοχή του Τιγκράι, στην Αιθιοπία. Μετά τις συγκρούσεις, η περιοχή μαστίζεται από ακραίο υποσιτισμό. REUTERS/Tiksa Negeri
Πηγή: Ναυτεμπορική