Weather Icon

«Ενισχυμένη» στρατηγική σχέση με την Ουγγαρία εγκαινίασε ο Ερντογάν στη Βουδαπέστη

«Ενισχυμένη» στρατηγική σχέση με την Ουγγαρία εγκαινίασε ο Ερντογάν στη Βουδαπέστη

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη διμερή συνάντηση, με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ουγγαρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κι εξέφρασε την ελπίδα η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας να λάβει ώθηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας το 2024.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι θετικές αντανακλάσεις των επαφών υψηλού επιπέδου και των διαβουλεύσεων για τις διμερείς σχέσεις ήταν σαφείς.

«Στην 100ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας, οι φιλικές μας σχέσεις στην Ουγγαρία, οι οποίες αντλούν δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και τις πολιτισμικές συγγένειες, στην πραγματικότητα εκτείνονται πολύ περισσότερο από έναν αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, συζητήσαμε επίσης τρέχοντα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Γάζα. Χάρηκα που η Ουγγαρία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, τόνισε έντονα την υποστήριξή της για την πλήρη ένταξη μας στην Ένωση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Γάζα είπε ότι η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν να τερματίσει τις ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα το συντομότερο δυνατό με διπλωματικά μέσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει και η Ουγγαρία σε αυτή την προσπάθεια.

«Πιστεύω ότι η φίλη μας Ουγγαρία δεν θα διστάσει να συμβάλει αναλόγως», όπως ανέφερε.

Όρμπαν: Χωρίς την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν είναι ασφαλής

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν ανέφερε ότι: «Η μεταναστευτική απειλή για την Ουγγαρία είναι αδύνατον να εξαλειφθεί χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας. Χωρίς την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει ασφάλεια. Στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, μόνο μία χώρα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα.

Υπάρχει τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη συμφωνία. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Υποστηρίζουμε επίσης την Τουρκία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Οι 17 συμφωνίες που υπέγραψαν Ερντογάν – Όρμπαν

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουγγαρία, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο «ενισχυμένης» στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως ειπώθηκε και από τους δύο ηγέτες.

«Σήμερα, έχουμε ενισχύσει περαιτέρω την ολοκληρωμένη συνεργασία μας με μια σειρά από επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Από τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των συναλλαγών μας ξεπέρασε πέρυσι και πλησίασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο των $6 δισ. Εκτός από την υπάρχουσα μικτή οικονομική επιτροπή, δημιουργήσαμε μια κοινή οικονομική και εμπορική επιτροπή. Θα οργανώσουμε την πρώτη της συνάντηση στην Τουρκία τους επόμενους μήνες και θα επιταχύνουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις μας.
Με την κοινή πολιτική δήλωση, που μόλις υπογράψαμε με τον κ. Όρμπαν, ανεβάσαμε το επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Η συμφωνία των 17 άρθρων υπογράφηκε στη Βουδαπέστη, όπου ο Ερντογάν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν προήδρευσαν της 6ης συνεδρίασης του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου.
Αρκετοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και Ούγγρων αντιπροσώπων, ήταν παρόντες κατά την τελετή υπογραφής.

Οι συμφωνίες:

  • Η Τουρκάλα υπουργός για την Οικογένεια και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς και ο Ούγγρος υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας Janos Csak υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για αυξημένη συνεργασία στις κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Ο Csak υπέγραψε επίσης μνημόνιο κατανόησης με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι σχετικά με τη συνεργασία που σχετίζεται με τις μεταπτυχιακές πολιτικές και τα προγράμματα υποτροφιών.
  • Οι κοινές προσπάθειες για την επιστήμη και την καινοτομία, μαζί με την έρευνα και την ανάπτυξη στην αμυντική τεχνολογία, βρέθηκαν στο επίκεντρο σε μια άλλη συμφωνία, η οποία μονογράφηκε από τον Csak και τον αρχηγό άμυνας Kristof Szalay-Bobrovniczky από την ουγγρική πλευρά και τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ της Τουρκίας.
  • Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας υπεγράφη από τον επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας Haluk Gorgun και τον Szalay-Bobrovniczky.
  • Επιπλέον, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν και ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Peter Szijjarto υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα της οπτικής και οπτικοακουστικής πολιτικής.
  • Ο Szijjarto και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια.
  • Επίσης, η τουρκική Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS) και η ουγγρική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας MVM Group υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία.
  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Szijjarto υπέγραψαν μια Γενική Συμφωνία Συνεργασίας.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγιά και ο Ούγγρος ομόλογός του Sandor Pinter υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τουρκία: Αυτοκίνητο TOGG δώρισε ο Ερντογάν στον Όρμπαν

Ένα ηλεκτρονικό αυτοκίνητο TOGG (το εγχώριας κατασκευής) δώρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πρωθυπουργό της ΟυγγαρίαςΒίκτορ Όρμπαν, κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Μονή Καρμελίτα πριν από την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ουγγαρίας.

 

 Το δώρο του Όρμπαν στον Ερντογάν

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός Όρμπαν χάρισε ένα άλογο στον πρόεδρο Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση, όπου θα εξεταστούν όλες οι διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας – Ουγγαρίας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα υπογραφούν 16 συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η ημερομηνία της επίσκεψης συμπίπτει με την επέτειο της Συνθήκης Φιλίας που υπογράφηκε από τις δύο χώρες στις 18 Δεκεμβρίου 1923.

ΠΗΓΗ: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube