Ορισμένοι επιμένουν ότι η χρονική στιγμή ήταν σύμπτωση. Άλλοι την είδαν ως υποχώρηση σε έναν εκβιασμό.

Επί εβδομάδες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ορκιζόταν  ότι θα έθετε βέτο σε οποιαδήποτε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ., απειλώντας την επίτευξη ομοφωνίας που είναι απαραίτητη  για την λήψη των σημαντικών αποφάσεων.

Την παραμονή της χθεσινής συνόδου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουγγαρία, τα οποία είχε παγώσει, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις της χώρας στη βελτίωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού της συστήματος είναι επαρκείς.

Εντωμεταξύ, νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Όρμπαν  σε συνέντευξή του στο Bloomberg News είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουγγαρία «παζάρευε» με την ΕΕ το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης στο θέμα της Ουκρανίας.

Τελικά, μετά από 8 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Πάρε τα λεφτα και…βγες από την αίθουσα»

Τι είχε συμβεί και προσπεράστηκε το «αγκάθι» του Όρμπαν; Ένα τέχνασμα που τους άφησε όλους ευχαριστημένους.

Με την φράση, “η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης!” στο facebook, ο Ούγγρος πρωθυπουργός-που είχε πάρει τα 10 δισ. ευρώ- δικαιολόγησε το γεγονός, ότι λίγο πριν ληφθεί απόφαση, έφυγε από την αίθουσα .

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian,  η απόφαση του Όρμπαν να μην παρίσταται είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Αυτό επέτρεψε μια ομόφωνη απόφαση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, που σύμφωνα με αξιωματούχο  της ΕΕ, είναι απολύτως νόμιμη και συμβατή  με το δίκαιο της ΕΕ.

«Αν κάποιος απουσιάζει, είναι απών. Νομικά είναι απολύτως έγκυρο», δήλωσε  ο αξιωματούχος.

naftemporiki.gr