Weather Icon
ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα , Οικονομία & Αγορές 11 Δεκεμβρίου 2023

Χτύπημα του οίκου Fitch στην Κίνα: Εναλλακτικός προορισμός η Ινδία για τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Χτύπημα του οίκου Fitch στην Κίνα: Εναλλακτικός προορισμός η Ινδία για τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει αυξήσει περαιτέρω την όρεξη για διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής.

Η διευρυνόμενη καταναλωτική αγορά της Ινδίας και το τεράστιο εργατικό δυναμικό μπορούν να την καταστήσουν εναλλακτικό προορισμό στην Κίνα ως μέρος της διαφοροποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού των χωρών, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. 

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό αξιολόγησης, η διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μακριά από την Κίνα παρουσιάζει σε πολλές αναδυόμενες αγορές μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να εμβαθύνουν τη συμμετοχή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν την παραγωγική ικανότητα.

«Οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ινδία τοποθετούνται ως εναλλακτικές τοποθεσίες παραγωγής. Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό όπου οι μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ», ανέφερε σε έκθεσή του η Fitch.

Μεταξύ άλλων οικονομιών, ο Fitch είπε ότι οι ορυκτοί πόροι της Ινδονησίας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες, ενώ η Μαλαισία προσελκύει ΑΞΕ στον τομέα της τεχνολογίας.

Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης βεβαιώνει ότι η Κεντρική Αμερική είναι επίσης έτοιμη να επωφεληθεί από την προσέλκυση, αν και το μικρό μέγεθος των οικονομιών της περιοχής περιορίζει την ικανότητά τους να απορροφούν εκτεταμένα επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορεί να περιορίζονται σε εξειδικευμένους τομείς.

Η Κόστα Ρίκα εμφανίζεται σε καλή θέση, δεδομένης της παραγωγικής της ικανότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας και της σχετικά καλύτερης υποδομής της, ανέφερε η Fitch.

«Οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται από την εγγύτητα με τις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης λόγω των πλεονεκτημάτων υποδομής και εργατικού δυναμικού τους», ανέφερε.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι επίσης καλά ενσωματωμένες σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, παρέχοντας σημαντική προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές και προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις σε τομείς που κυμαίνονται από τους ημιαγωγούς έως τα αυτοκίνητα.

«Ένα κρίσιμο τεστ είναι εάν οι οικονομίες μπορούν να διατηρήσουν την ανάπτυξη υψηλής παραγωγικότητας και να ξεπεράσουν τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία», ρώτησε ο οίκος αξιολόγησης.

Ο Covid-19, τότε οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι θέτουν σαφείς κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είχε απαιτήσει μια παγκόσμια τροποποίηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, παρέχοντας σε πολλές οικονομίες αναδυόμενων αγορών μια μεγάλη ευκαιρία να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στον εφοδιασμό και να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Επίσης, η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει αυξήσει περαιτέρω την όρεξη για διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής.

Παρόλο που υπάρχει διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Fitch είπε ότι πιστεύει ότι η διαδικασία διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι σταδιακή, καθώς η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί μια σειρά από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube