REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 15 Δεκεμβρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για επίσκεψη Ερντογάν και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για επίσκεψη Ερντογάν και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Επαινετή η επίσκεψη, αλλά…

«Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το πρωί της Παρασκευής σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να ζήσει έτσι. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα κάνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Έχετε ανθρώπινα δικαιώματα εσείς; Το παιδάκι αυτό θα έχει; Εσείς έχετε μια μαμά; Αυτό τι θα έχει; Θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Την ελευθερία του ανθρώπου την δέχομαι. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον ΑΝΤ1.

Για τις νέες ταυτότητες

Για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας σχετικά με τις νέες ταυτότητες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε «υπέρ» των νέων ταυτοτήτων. «Εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, μπορεί να αποχωρήσει».

Παρατήρησε ότι «και ο εκκλησιαστικός χώρος έχει τις δικές του ομάδες. Θα πρέπει να αποφασιστεί αυτό που λέει το σύνολο της Εκκλησίας. Αυτός που δεν θέλει να είναι στην Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί. Θα πρέπει να λάβει η εκκλησία τα μέτρα της. Ποιος φυλάει αυτό το κράτος; Η εκκλησία ή η πολιτεία; Ποιος πρέπει να λάβει τα μέτρα αν αυτό το κράτος θα πρέπει να επιτρέπει στον τάδε να μπει εδώ μέσα ; Θα πρέπει να δούμε τα όρια μας. Τα όριά μας είναι η συνεργασία με το κράτος, δεν είναι να υποδεικνύουμε εμείς στο κράτος τι θα κάνει όπως δεν είναι σωστό το κράτος να υποδεικνύει τι θα κάνω εγώ στην εκκλησία».

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως «επαινετή».

«Εγώ νομίζω ότι ήταν επαινετή και η προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό το πράγμα και η κίνηση του Τούρκου προέδρου να έρθει εδώ. Αλλά δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα δύο ανθρώπων αυτό το πράγμα γιατί θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Αρχίζω να φοβάμαι μήπως υπάρχει μια σκοπιμότητα και μας επιβληθεί κάτι χωρίς να το θέλουμε. Δεν ξέω τι μπορεί να γίνει. Η δυσπιστία μου είναι έναντι στην τακτική που ακολούθησε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν. Αν είναι πιστός ή ειλικρινής είναι επαινετή η διάθεσή του αλλά αν κρύβει από πίσω άλλα πράγματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. […] Πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, άλλωστε η διαφορά μας είναι μια».

Για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου 

Στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και στον πατέρα Αντώνιο αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας οτι είχε πει στον πατέρα Αντώνιο ότι «δεν είναι σωστή η πορεία του», πριν γίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του. «Μιλήσαμε πολλές φορές με τον Αντώνιο. Του υπέδειξα ότι δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Του είπα μπες μέσα στην εκκλησία κάτω από τον έλεγχό της και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να συνεργαστείς. Άκουγε, δεν άκουγε, αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας… Δεν τα έκανε μόνος του ο Αντώνιος. Πείτε ότι τα έχει κάνει δεν παύει να είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε δικαστικός, ούτε αστυνόμος, ούτε εισαγγελέας είμαι πατέρας. Αν έρθει σε μένα και μου πει έκανα αυτά, είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να περιμένουμε».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube