Όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο των Χούθι της Υεμένης, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπός τους.

Ειδικότερα, ο Γιάχια Σάρια ανέφερε ότι οι αντάρτες Χούθι θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα αυτών των πλοίων, «να αποφύγουν αυτά τα πλοία, να μην εμπλέκονται μαζί τους και να συμβουλεύουν τα πλοία σας να μείνουν μακριά από αυτά τα πλοία».

Οι αντάρτες Χούθι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Υεμένης τις οποίες έχουν καταλάβει στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί μια δεκαετία, εναντίον του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Συνδέονται με το Ιράν, ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον ισραηλινών στόχων. Έχουν επίσης δεσμευθεί για νέες επιθέσεις.

Θεωρείται ότι εμπλέκονται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής αφενός για να ευχαριστοήσουν το Ιράν, που είναι βασικός τους προστάτης και χρηματοδότης, αλλά και επειδή το θέλουν, «για να δείξουν την καλή τους πίστη ως μέρος του ευρύτερου αντι-ισραηλινού άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν». Παράλληλα, η εκτιμάται ότι η είσοδός τους στον πόλεμο υπογραμμίζει στους Σαουδάραβες την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Υεμένη προτού ξεσπάσει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος γύρω από τη Γάζα.

Φιλελεύθερος