Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 19 Νοεμβρίου 2023

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους – Διαψεύδουν ΗΠΑ και Ισραήλ

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους – Διαψεύδουν ΗΠΑ και Ισραήλ

Το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει συμφωνία

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει συμφωνία για τους ομήρους, θα πολεμάμε μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς

Ηκαρδιά μας είναι με τις οικογένειες των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στην πορεία που πραγματοποίησαν συγγενείς των ομήρων από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου τόνισε πως «πορευόμαστε μαζί σας, πορεύομαι μαζί σας, όλος ο λαός του Ισραήλ πορεύεται μαζί σας», επισημαίνοντας ότι κάλεσε τις οικογένειες των ομήρων να συναντηθούν με το πολεμικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Όπως είπε, υπάρχουν «πολλές λανθασμένες αναφορές» για επικείμενες συμφωνίες για την απελευθέρωση κάποιων ή όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες από τις 7 Οκτωβρίου. Σημείωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι αν προκύψει κάποια, το ισραηλινό κοινό θα ενημερωθεί.

«Μας ασκείται μεγάλη πίεση για να σταματήσουμε τον πόλεμο»

Ο Νετανιάχου είπε πως υπάρχει μεγάλη διεθνής πίεση ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Για τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης από την ισραηλινή κοινή γνώμη, για το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι είχε ορκιστεί να μην το κάνει, ο Νετανιάχου απαρίθμησε όλους τους τρόπους με τους οποίους η χώρα του αγνόησε τις απαιτήσεις των ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής και της επιχείρησης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι στέλνουν συνεχώς όπλα και αμυντικό εξοπλισμό, καθώς και τη διακομματική υποστήριξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς»

«Λέω στον κόσμο ότι θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως οι IDF ακολουθούν πάντα το διεθνές δίκαιο.

Σημείωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του πολέμου κατά της Χαμάς, επισημαίνοντας πως χωρίς αυτή θα υπάρξει λιγότερη διεθνής υποστήριξη για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. «Ως εκ τούτου, όταν οι IDF και η Σιν Μπετ πίεσαν να επιτρέψουμε την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα», σχολίασε.

«Ζωντανοί νεκροί»

Παράλληλα, τόσο ο Νετανιάχου, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ (επίσης παρών στη συνέντευξη Τύπου όπως και ο υπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, ξεκαθάρισαν πως όλα τα μέλη της Χαμάς, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι «νεκροί άνθρωποι που περπατούν».

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του τρομοκράτη με το Καλάσνικοφ και του τρομοκράτη με κοστούμι», δήλωσε ο Γκαλάντ, σε μια έμμεση αναφορά στον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, που διαμένει στο Κατάρ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube