Weather Icon

“Τρία κράτη ένα έθνος”: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Κατεχόμενα υπέγραψαν επίσημη συμφωνία στη Λευκωσία

“Τρία κράτη ένα έθνος”: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Κατεχόμενα υπέγραψαν επίσημη συμφωνία στη Λευκωσία

Έφτασε η ώρα, με έναν τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν να ανταποδώσει τη βοήθεια που του παρείχε η Τουρκία, στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έτσι λοιπόν, μέσα στο κέντρο της Κύπρου, στη Λευκωσία, τα κυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του ψευδοκράτους υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών σύμφωνα με το σύνθημα “τρία κράτη, ένα έθνος”.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, μεταξύ εκπροσώπων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν του Ιλχάν Αλίεφ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) του ψευδοκράτους, το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς και του οποίου προήδρευσε ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ (νυν πρόεδρος του UBP) δήλωσε ότι “τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα”.

“Με αυτές τις υπογραφές, το μότο μας ‘τρία κράτη, ένα έθνος’ έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση”.

Η συμφωνία ήρθε μια ημέρα πριν από την ημέρα κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν την 40η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της Δημοκρατίας τους, κατά πιστή αντιγραφή της γιορτής της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του AKP Εφκάν Αλά συνεχάρη το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας.

Ο Ταχίρ Μπουντάγκοφ του Νέου Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι τα κατεχόμενα πήραν τη θέση τους ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την υποστήριξη του Μπακού και της Άγκυρας και τόνισε ότι θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αυξήσουν την αναγνώριση στη διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε δε, πως πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και του τουρκικού κόσμου θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Πέτρος Κράνιας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube