Weather Icon
Οικονομία & Αγορές , Τουρκία 23 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία: Στο 40% το βασικό επιτόκιο – Αυξήθηκε άνω των προσδοκιών

Τουρκία: Στο 40% το βασικό επιτόκιο – Αυξήθηκε άνω των προσδοκιών

Κατά 500 μονάδες βάσης, στο 40%, αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η αύξηση ήταν διπλάσια των προσδοκιών οικονομολόγων, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειάς της να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό και ενισχύσει την αδύναμη τουρκική λίρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 61% τον Οκτώβριο.

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αντέστρεψε την πορεία της μετά τις εκλογές του Μαΐου, αρχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Από τον Ιούνιο, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3.150 μονάδες βάσης, ενώ και άλλα μέτρα, όπως η πιστωτική σύσφιξη για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, τέθηκαν σε εφαρμογή.

Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξήσεις των φόρων και των τελών έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, ψαλιδίζοντας τις αποταμιεύσεις των Τούρκων παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Βάσει των εκτιμήσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στα επίπεδα του 70% στο τέλος του έτους, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 43,4% στο τέλος του 2024 και στο 25,3% στο τέλος του 2025. Ο πληθωρισμός είχε φτάσει πέρσι στο 85,5% (υψηλό 24 ετών).

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της φέτος, ενώ η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% φέτος.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube