Weather Icon

Το σόου Ερντογάν στο Βερολίνο, η προσβολή στη Γερμανία και η μεγάλη παρτίδα για τα μαχητικά

Το σόου Ερντογάν στο Βερολίνο, η προσβολή στη Γερμανία και η μεγάλη παρτίδα για τα μαχητικά

Τα έκανε “λίμπα” ο Ερντογάν στο Βερολίνο

Νίκος Μελέτης

Από το Βερολίνο ο Ερντογάν στράφηκε συνολικά εναντίον της Δύσης, θέλοντας να προβάλει την Τουρκία ως την υπέρμαχο του δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον εαυτό του ως ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων. 

Όμως από το μυαλό του δεν έλειπε ο βασικός στόχος του. Να πιέσει τη Γερμανία για παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για την άρση του εμπάργκο στους εξοπλισμούς έχοντας στα χέρια του τα χαρτιά του μεταναστευτικού, της πολυπληθούς τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία και φυσικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει στήσει ένα διπλό παιγνίδι με Βερολίνο και Ουάσιγκτον προκειμένου να πουλήσει ακριβά το τελευταίο χαρτί που του έχει απομείνει, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να καλύψει τις ζωτικές πια ανάγκες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας του που έχει τρωθεί από τα εμπάργκο των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό του Βερολίνου από την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Ο κ. Ερντογάν κρατά παγωμένη τη διαδικασία για επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας, που συνδέεται ευθέως με την πώληση των F-16 στην Τουρκία και συγχρόνως σε έναν αντιπερισπασμό στρέφεται προς το κονσόρτσιουμ Γερμανίας – Ιταλίας – Ισπανίας – Βρετανίας ζητώντας την προμήθεια Eurofighter Typhoon θέλοντας έτσι να ασκήσει πίεση στους Αμερικανούς.

Η στάση του καγκελαρίου Σόλτς είναι γνωστή και επισήμως μεν η Καγκελαρία παραπέμπει στη διαδικασία έγκρισης πώλησης εξοπλισμών από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το Βερολίνο επιμένει στο βέτο του. Σε αντίθεση με την Ισπανία και τη Βρετανία που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι θετικές σε μια τέτοια πώληση.

Και εισπράττοντας την άρνηση του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Καγκελάριο Σολτς εκνευρισμένος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είτε τα δώσει είτε όχι η Γερμανία, δεν είναι η μόνη στον κόσμο που παράγει πολεμικά αεροσκάφη; Μπορούμε να κοιτάξουμε σε πολλά μέρη ενώ τώρα και η Τουρκία έχει γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη…».

Παρά τις δηλώσεις και του επικεφαλής της εταιρίας BAYKAR που είναι αδελφός του γαμπρού του κ. Ερντογάν ότι αυτές οι απαγορεύσεις δίνουν ώθηση στην τουρκική πολεμική βιομηχανία ώστε σε λίγα χρόνια να μην έχουν καμία εξάρτηση, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας έχει τον πιο γερασμένο στόλο μαχητικών στο ΝΑΤΟ, ενώ η ανατροπή συσχετισμών δυνάμεων στον αέρα του Αιγαίου είναι πλέον δεδομένη μετά την αγορά από την Ελλάδα των γαλλικών μαχητικών Rafale και την αναβάθμιση των  F-16 ενώ εκκρεμεί και η παραγγελία των F-35.

Η Τουρκία φαίνεται όμως ότι αθέτησε την υπόσχεση που φέρεται να έχει δώσει στους Αμερικανούς ότι μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον Τ. Ερντογάν θα ακολουθούσε η επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 28-29 Νοεμβρίου τα κράτη μέλη θα υποδέχονταν τη Σουηδία ως 32ο μέλος της Συμμαχίας. 

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης όμως με σαφή άνωθεν εντολή διέκοψε τη συνεδρίαση της την Πέμπτη και παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα επανάφερε προς συζήτηση το Πρωτόκολλο την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι δεν έχει καθοριστεί πότε θα συνεχισθεί η συζήτηση του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φ. Οκτάι μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες διευκρινήσεις και δεσμεύσεις από τη Σουηδία, ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα κωλυσιεργεί θεωρώντας ότι έτσι θα επιτύχει να πιέσει τους Αμερικανούς για την προώθηση της συμφωνίας για τα F-16. Όμως αυτά τα παζάρια μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τον εκνευρισμό στο Κογκρέσο που το κλίμα ήδη είναι αρνητικό λόγω της στάσης του Ερντογάν στον πόλεμο της Γάζας και η ανοιχτή στήριξη του στη Χαμάς.

Ο Υπουργός άμυνας της Τουρκίας Γ. Γκιουλέρ έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα καθώς με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία επιδιώκει την αγορά για 20+20 Eurofighter Typhoon και ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για F-35 έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Τουρκία (δεν θα αφήσει τους S-400 στην αποθήκη κι αν χρειασθεί θα πατήσει το κουμπί…» μια δήλωση που αποτελεί casus belli για την αμερικανική πλευρά.

Το τελευταίο αντίστοιχο (αποτυχημένο) παζάρι που έχει επιχειρήσει ο Τ. Ερντογάν ήταν αυτό με το αίτημα που είχε υποβάλει στις ΗΠΑ για αγορά Patriot απαιτώντας όμως να του παραδοθούν και οι ηλεκτρονικοί κωδικοί του αντιπυραυλικού συστήματος. Όταν απορρίφθηκε το αίτημα αυτό τότε για να εκβιάσει τους Αμερικανούς στράφηκε στη Μόσχα αγοράζοντας τους S400 με μια Συμφωνία 2 δισ. δολαρίων. Η συνέχεια είναι γνωστή με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει της νομοθεσίας CAATSA και την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 στο οποίο είχε καταβάλει ήδη 1 δισ. δολάρια.

liberal.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube