Weather Icon
Ινδία 24 Νοεμβρίου 2023

Times of Oman: Οι μοναδικές δυνατότητες της Ινδίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας

Times of Oman: Οι μοναδικές δυνατότητες της Ινδίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας

Οι παράγοντες υπογραμμίζουν τις ξεχωριστές προτάσεις αξίας που θα τοποθετήσουν την Ινδία καλά για μεγαλύτερο ρόλο στα GVC και είναι ώριμη η ώρα για την Ινδία να αναπροσανατολίσει τις πολιτικές της ανάλογα

Μια παγκόσμια αναπροσαρμογή των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας (GVC) έχει προκύψει καθώς οι χώρες ανακάμπτουν από τον απόηχο της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα αλλαγές στη λειτουργία τους. Οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει την τρωτότητά τους λόγω της μεγάλης εξάρτησης από μεμονωμένους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να δοθεί έμφαση στη διαφοροποίηση των προμηθευτών για να αποθαρρύνουν τις οικονομίες τους.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην Ινδία που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις. Η Ινδία διαθέτει μοναδικές δυνατότητες και πόρους που μπορούν να συμβάλουν στον ρόλο της στα GVC.

Αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη εγχώρια αγορά που καθοδηγείται από μια ανερχόμενη μεσαία τάξη και μια αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία, την προσπάθεια της ινδικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει την παραγωγή μέσω του «Make in India», το πρόγραμμα Production Linked Incentive και το «Atamnirbhar Bharat» κ.λπ., μαζί με ένα δημογραφικό πλεονέκτημα με ένα ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μια νέα Πολιτική Εξωτερικού Εμπορίου που δίνει έμφαση στη διευκόλυνση του εμπορίου και στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός ολοκληρωμένου βιομηχανικού οικοσυστήματος. Αξιοποιώντας την ομοσπονδιακή της δομή, η Ινδία μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τις πολιτικές σε κρατικό επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

Αυτοί οι παράγοντες υπογραμμίζουν τις ξεχωριστές προτάσεις αξίας που θα τοποθετήσουν την Ινδία καλά για μεγαλύτερο ρόλο στα GVC και είναι ώριμη η ώρα για την Ινδία να αναπροσανατολίσει τις πολιτικές της ανάλογα

Η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησαν σε σημαντική αναπροσαρμογή των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας (GVC). Αυτή η επανευθυγράμμιση είναι το αποτέλεσμα μιας μεταβαλλόμενης αντίληψης για τα GVC καθώς εξελίσσονταν αυτά τα παγκόσμια γεγονότα και είχε ως αποτέλεσμα αρκετές αλλαγές στη λειτουργία των GVC. Η πρώτη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η συνειδητοποίηση μεταξύ των χωρών ότι οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μεμονωμένους προμηθευτές, γεγονός που αυξάνει την ευπάθειά τους.

Ως εκ τούτου, η ποικιλομορφία στους προμηθευτές είναι σημαντική για την απομάκρυνση του κινδύνου των οικονομιών τους και για να γίνουν πιο ανθεκτικές. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τον Μάιο του 2023, οι οικονομίες που αποτελούν την ομάδα G-7 συμφώνησαν να αποβάλουν τον κίνδυνο και να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Η πρόσφατη συμφωνία για το IPEF (Indo Pacific Framework for Prosperity), με τη συμφωνία εφοδιαστικής αλυσίδας, που περιλαμβάνει βελτιώσεις logistics και συνδεσιμότητας, επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και συνεργασία μεταξύ των μελών του μπλοκ 14 εθνών (συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας), προσφέρει περαιτέρω λύση στο μέλλον κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των χωρών για τη διασφάλιση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα για κρίσιμα υλικά όπως η ενέργεια και οι ημιαγωγοί. Με την Ευρώπη να τυλίγει κάτω από τις επιπτώσεις των διαταραχών στις ανάγκες της σε ενεργειακό εφοδιασμό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και την πανδημία COVID-19 να υπογραμμίζει τη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών όπως τα API (Active Pharmaceutical Ingredient), η πραγματικότητα της γεωπολιτικής που επηρεάζει την η ασφάλεια των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού έχει επιδεινωθεί.

Ως εκ τούτου, στους επόμενους καιρούς, οι GVC δεν θα καθορίζονται μόνο από την ανταγωνιστικότητα κόστους αλλά και από τη γεωπολιτική, την ασφάλεια καθώς και την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.

Αυτή η αλλαγμένη αντίληψη και η επακόλουθη επανευθυγράμμιση των GVC δημιούργησε ευκαιρίες για χώρες στον Παγκόσμιο Νότο όπου η Ινδία μπορεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχη χώρα μαζί με το Βιετνάμ, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ αυτών των οικονομιών, η ινδική υποήπειρος έχει δείξει τις πιο θετικές προοπτικές όσον αφορά την αναπτυξιακή τροχιά, τις εξαγωγές και το παγκόσμιο εμπόριο.

Καθώς η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει κυρίαρχο μέρος των GVC, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εγχώριες δυνατότητές της και στα μοναδικά της πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτόν τον στόχο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις μοναδικές δυνατότητες και πόρους της Ινδίας που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ρόλο για αυτήν στα GVC.

Πρώτον, η Ινδία υπόσχεται μια μεγάλη εγχώρια αγορά και μαζί της έρχεται η δυνατότητα επέκτασης της παραγωγής στην Ινδία, τόσο για την Ινδία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η καταναλωτική αγορά προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, με μια ανερχόμενη μεσαία τάξη να διαμορφώνει αυτή την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Σχεδόν το 80% των ινδικών νοικοκυριών θα είναι στην κατηγορία μεσαίου εισοδήματος το 2030. Αυτό το εισοδηματικό κλιμάκιο υιοθετεί επίσης την ψηφιακή οικονομία με γρήγορο ρυθμό, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της Ινδίας να γίνει δυνητικός εταίρος στα GVC.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2022-2023 της RBI, οι ψηφιακές πληρωμές λιανικής με επικεφαλής το UPI (Unified Payment Interface) αυξήθηκαν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 50 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ψηφιακές συναλλαγές λιανικής έχουν αυξηθεί εκθετικά στην Ινδία τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεπερνώντας μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη.

Με τη δυναμική αυξανόμενη καταναλωτική αγορά σε συνδυασμό με την ισχυρή ψηφιακή οικονομία, οι παγκόσμιες εταιρείες μπορούν να αναμένουν επαρκή κίνητρα και οικονομίες κλίμακας για να εντοπίσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους στην Ινδία για προμήθεια στην εγχώρια αγορά καθώς και εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Δεύτερον, η Ινδία προσφέρει επί του παρόντος ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενθαρρύνει την παραγωγή μέσω εμβληματικών προγραμμάτων όπως το «Make in India» και το «Atmanirbhar Bharat».

Για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή μεγάλης κλίμακας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενσωμάτωση στο GVC, το σύστημα Παραγωγής Συνδεδεμένο Κίνητρο (PLI) παρέχει κίνητρα σε κατασκευαστές που συμμετέχουν σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας σε «πρωταθλητές» τομείς της οικονομίας.

Άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η απλούστευση της περίπλοκης εργατικής νομοθεσίας και ο μετασχηματισμός του τοπίου των υποδομών (μέσω έργων όπως η Bharatmala και πολιτικών όπως η National Logistics Policy) δίνουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στις ξένες εταιρείες που σκέφτονται να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ινδία. Πρόσφατα, η Ινδία βελτιώθηκε στον Δείκτη Απόδοσης Logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 6 θέσεις για να γίνει 38η μεταξύ 139 χωρών σε σύγκριση με την 44η το 2018.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο μαλακών όσο και σκληρών υποδομών και επενδύσεων στην τεχνολογία. Σχέδια όπως το National Logistics Masterplan (NLP) και το Gatishakti έχουν εφαρμοστεί με στόχο τη μείωση του κόστους εφοδιαστικής.

Αυτά τα επιτεύγματα υπογραμμίζουν την εξαιρετική απόδοση των συστημάτων και τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο η Ινδία ενσωματώνεται με τα υπάρχοντα GVC, δημιουργώντας έτσι μονοπάτια στις διεθνείς αγορές. Με το σύστημα PLI, οι επιχειρήσεις όχι μόνο λαμβάνουν μια λύση μίας στάσης για τις αλυσίδες αξίας τους, αλλά είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, να ενισχύσουν τις οικονομίες κλίμακας και να μειώσουν το κόστος τους.

Τρίτον, η Ινδία έχει το δημογραφικό πλεονέκτημα με προβλεπόμενο ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας για τα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον, ο μηνιαίος μισθός στην Ινδία είναι χαμηλότερος από ανταγωνιστικούς υπεράκτιους προορισμούς παραγωγής όπως η Κίνα και η Μαλαισία. Ωστόσο, η ύπαρξη των αριθμών από μόνη της δεν θα είναι επαρκής για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη μεταποίηση. Για να μετατραπεί το δημογραφικό πλεονέκτημα σε ευκαιρία ανάπτυξης της μεταποίησης, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να συμμορφώνεται με τις παγκόσμιες απαιτήσεις δεξιοτήτων.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής κατάρτισης στα σχολεία στο πλαίσιο της Εθνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (NEP) και δραστηριοτήτων ανάπτυξης δεξιοτήτων υπό την ομπρέλα του National Skill Development Corporation (NSDC).

Το NEP έχει επικεντρωθεί στην παροχή βασικής εκπαίδευσης σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός και άλλα επαγγελματικά μαθήματα από τις πρώτες τάξεις, τα οποία μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για να χτίσουν ισχυρά θεμέλια όσον αφορά το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στο μέλλον. Η Ινδία πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ερευνητικού οικοσυστήματος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχοντας κίνητρα για συνεργασίες μεταξύ βιομηχανιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και μεταξύ ινδικών και ξένων πανεπιστημίων και εισάγοντας εκπαιδευτικά προγράμματα έντασης έρευνας.

Η ανακοίνωση της νέας Πολιτικής Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας (FTP) 2023 επιδιώκει περαιτέρω την ενσωμάτωσή της σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και να κάνει την Ινδία κόμβο εξαγωγών. Το νέο FTP είναι μια μετατόπιση από μια προσέγγιση που βασίζεται σε κίνητρα και δημιουργεί ένα ευνοϊκό οικοσύστημα για τους εξαγωγείς, κάτι που συνάδει με το όραμα της Ινδίας να γίνει «Atmanirbhar» (αυτοδύναμη).

Σε γενικές γραμμές, το FTP δίνει μεγάλη έμφαση στη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης. Επιδιώκει να προωθήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο και στοχεύει στη διευκόλυνση των εξαγωγών μέσω διαφόρων προγραμμάτων και μέτρων που αντικατοπτρίζουν τη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει εξαγωγικός κόμβος και να αυξήσει το μερίδιό της στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Η έμφαση που δίνει το FTP στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το «Το τοπικό γίνεται παγκόσμιο» υπογραμμίζει επίσης την προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς. Η ευνοϊκή πολιτική και η ρυθμιστική υποδομή παρακινούν τις πολυεθνικές εταιρείες να υπερβούν τις βασικές υπηρεσίες offshoring και να ασκήσουν τις βασικές τους δραστηριότητες στην Ινδία.

Ένας άλλος δρόμος για τη μετατροπή της Ινδίας σε κόμβο παραγωγής για τον κόσμο είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η Ινδία δίνει παραδοσιακά σημαντική έμφαση σε έναν ισχυρό και ακμάζοντα τομέα πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ο οποίος συμβάλλει στο 30% περίπου του ΑΕΠ της Ινδίας και σχεδόν στο 50% των εξαγωγών.

Ενώ οι ΜΜΕ παραμένουν τομέας προτεραιότητας, η μεταποίηση μεγάλης κλίμακας, που μπορεί να εξασφαλίσει την προσφορά στον κόσμο, θα πρέπει όλο και περισσότερο να καθοδηγείται από μεγάλες και μεσαίες εταιρείες.

Οι μεγάλοι και μεσαίου μεγέθους παίκτες είναι σε καλύτερη θέση για να υιοθετήσουν οικονομίες κλίμακας για την παγκόσμια παραγωγή και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με παγκοσμίου επιπέδου πρακτικές ποιότητας, καθώς και με παγκόσμια περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα βιωσιμότητας. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες μπορούν επίσης να αποτελέσουν καταλύτες για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεξιοτήτων του οικοσυστήματος των ΜΜΕ γύρω τους, δημιουργώντας έτσι μια συνολική ανάπτυξη του οικοσυστήματος της βιομηχανίας.

Τέλος, για μεγαλύτερη ενσωμάτωση GVC, η Ινδία πρέπει να αξιοποιήσει την ομοσπονδιακή της οργάνωση προς όφελός της. Στην Ινδία, η κεντρική κυβέρνηση είναι βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση πολιτικής για τη βελτίωση των εξαγωγών της χώρας. Ωστόσο, οι μεμονωμένες κρατικές κυβερνήσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς είναι υπεύθυνες για τη γη, την εργασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επί του παρόντος, έξι πολιτείες στην Ινδία – Μαχαράστρα, Γκουτζαράτ, Καρνατάκα, Ταμίλ Ναντού, Άντρα Πραντές και Ούταρ Πραντές – συμβάλλουν στο 70% των συνολικών εξαγωγών της Ινδίας.

Επιπλέον, αυτά τα έξι κράτη φιλοξενούν περισσότερες εταιρείες με ξένη ιδιοκτησία, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες εξαγωγές. Οι επενδυτές τείνουν να προτιμούν αυτά τα κράτη λόγω των καλά καθορισμένων βιομηχανικών πολιτικών και των πρακτικών καλής διακυβέρνησής τους. Οι βιομηχανικές μεταρρυθμίσεις σε κρατικό επίπεδο και ο πιο ενεργητικός ρόλος άλλων κρατών στη διευκόλυνση της μεταποίησης και την προώθηση των εξαγωγών μπορούν να συμβάλουν στην αποκόμιση των μέγιστων οφελών από τις πολιτικές σε κρατικό επίπεδο. Αυτοί οι παράγοντες υπογραμμίζουν τις ξεχωριστές προτάσεις αξίας που θα τοποθετήσουν την Ινδία καλά για μεγαλύτερο ρόλο στα GVC και είναι ώριμη η ώρα για την Ινδία να αναπροσανατολίσει τις πολιτικές της ανάλογα.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube