Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Τί διδάσκουν την Ελλάδα οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα για τούνελ και πυροβολικό

Δημοσιεύτηκε στις

Οι “πρωτόγονες υποδομές”, όπως τα τούνελ, δεν είναι αναγκαστική επιλογή τριτοκοσμικών χωρών και οργανώσεων, όπως πιστεύεται στην χώρα μας. Ο νέος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει φέρει στο προσκήνιο το τεράστιο δίκτυο σηράγγων που διατηρεί η ισλαμική οργάνωση στην Γάζα.

Γράφει ο Κώστας Γρίβας

Τα δίκτυα σηράγγων, ωστόσο, δεν ταυτίζονται με τακτικές οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Στην πραγματικότητα συστήματα πυροβολικού σε συνδυασμό με δίκτυα τούνελ, δηλαδή σε συνδυασμό με “πρωτόγονες υποδομές”, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρονται, προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και σε ένα σύγχρονο στρατό από το να λειτουργούν απλώς ως ορμητήριο για πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυροβόλων.

Μεταξύ των άλλων, μπορούν να αποτελέσουν βάση ασφαλούς δράσης και για εκτοξευτές πυραύλων εναντίον πλοίων, τόσο Cruise όσο και βαλλιστικών (ASCM και ASBM αντιστοίχως) αλλά και για εποχούμενα συστήματα αεράμυνας. Εδώ βέβαια μπορεί να προκύψει η αντίρρηση ότι αν εγκλωβίσεις παρόμοια όπλα μέσα σε τούνελ ναι μεν μπορεί να τα προστατεύσεις, αλλά τα εμποδίζεις ταυτοχρόνως να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως δεν είναι έτσι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξεις εσύ το πότε θα χρησιμοποιήσεις την αεράμυνά σου ή τα αντιπλοϊκά σου όπλα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλλιεργούν «ψύχωση πολέμου»

Γαλλία και Βρετανία συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία, ζητώντας να συγκροτηθεί de facto  μια «δύναμη εγγύησης της ασφαλείας» της Ουκρανίας, εφ` όσον βέβαια επιτευχθεί πρώτα ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την άποψη, ότι Γαλλία και Βρετανία καλλιεργούν «ψύχωση πολέμου» εκφράζει σε άρθρο του στην Ναυτεμπορική ο Μιχάλης Ψύλος. Ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας υποστηρίζει, ότι το Παρίσι και Λονδίνο συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία και ζητούν να δημιουργηθεί μια δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία, μια πρόταση στην οποία έχει αντιταχθεί το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας, ότι η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων φέρνει πιο κοντά τη σύγκρουση. Παράλληλα ο αρθρογράφος επισημαίνει τον διχασμό στον αποκαλούμενο “συνασπισμό των προθύμων”, αφού χώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ισπανία αντιδρούν στην αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία. Παράλληλα τονίζεται, ότι πολλοί ηγέτες σήμερα δυστυχώς δεν έχουν ζήσει κανέναν μεγάλο πόλεμο, γι’αυτό και ποντάρουν ξανά στους εθνικισμούς και βλέπουμε την αναβίωση μιας πολεμοχαρούς τάσης, που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες. «Είναι αλήθεια ότι 80 χρόνια ειρήνης έτρεψαν την ψευδαίσθηση της αέναης ειρήνης», αναφέρει με νόημα ο Ψύλος.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του:

Καμία απόφαση, αλλά πολλές διακηρύξεις: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των 31 «Προθύμων», που οργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στο Παρίσι, με βασικό αρωγό τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Γαλλία και Βρετανία συνεχίζουν τη γραμμή αδιαλλαξίας τους προς τη Ρωσία, ζητώντας να συγκροτηθεί de facto  μια «δύναμη εγγύησης της ασφαλείας» της Ουκρανίας, εφ` όσον βέβαια επιτευχθεί πρώτα ειρήνη.

«Θα είναι ειρηνευτικές δυνάμεις, που δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε ο Μακρόν. Παρίσι και Λονδίνο προσπαθούν πάντως να  καλλιεργήσουν μια «ψύχωση πολέμου» στην κοινή γνώμη.

Ίσως και για λόγους πολιτικής επιβίωσης, προβάλουν τον φόβο ότι οι …Κοζάκοι του Πούτιν   θα φτάσουν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, αν όχι στο Σίτι.

Για να δικαιολογηθούν επίσης οι τεράστιες επενδύσεις σε εξοπλισμούς, μήπως και με τον «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό» επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση του κινητήρα της οικονομίας.

Είναι δύσκολο βέβαια να υποστηρίξει κανείς ότι οι  Ρώσοι αποτελούν μεγάλη στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη . Όταν σε τρία χρόνια πολέμου έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στην Ουκρανία, παρά τη στρατολόγηση και… Βορειοκορεατών στρατιωτών.

Διχασμένοι οι «Πρόθυμοι»

Ο λεγόμενος συνασπισμός των Πρόθυμων» δεν φάνηκε πάντως να πείθεται. Οι 31 εμφανίστηκαν εντελώς διχασμένοι σχετικά με την ιδέα της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Οι δύο «πολέμαρχοι» Μακρόν και Στάρμερ εισέπραξαν πολλά όχι:  Ιταλία,  Ισπανία,  Γερμανία, Ελλάδα και Κροατία, εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

Και οι 31 συμμετέχοντες ηγέτες συμφώνησαν πάντως ομόφωνα  στη συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία και στην ανάγκη να συμβάλει η ΕΕ στην οικοδόμηση «ενός ισχυρού και καλά εξοπλισμένου ουκρανικού στρατού».

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλο-βρετανική ιδέα  για αποστολή στρατού στην Ουκρανία, είτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είτε μιας ομάδας «Προθύμων κρατών», πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση των εμπόλεμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μια  ειρηνευτική δύναμη  θα θεωρηθεί ως εχθρική στρατιωτική επέμβαση.

Ο Μακρόν πάντως άνοιξε την πόρτα  και στη συμμετοχή του Πεκίνου στην ειρηνευτική διαδικασία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να διαδραματίσει πλήρως ενεργό ρόλο» στην προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία, με δεδομένη την ποιότητα του διαλόγου που διατηρεί με τη Ρωσία»

Μια ειρηνευτική δράση  υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν πάντως  επιθυμητή . Αλλά είναι αδιανόητο να οργανωθεί μια ειρηνευτική δύναμη ενάντια στη θέληση της Ρωσίας, ειδικά δεδομένης της θέσης της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι πολύ αμφίβολο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συμφωνούσε να παράσχει εγγυήσεις που θα μπορούσαν να παρασύρουν την Αμερική σε πόλεμο στην Ευρώπη.

«Dulce bellum inexpertis», έλεγε ο Έρασμος. Όσοι αγαπούν τον πόλεμο το κάνουν γιατί δεν τον έχουν δει ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο.

Είναι αλήθεια ότι 80 χρόνια ειρήνης έτρεψαν την ψευδαίσθηση της αέναης ειρήνης.

Δυστυχώς, βλέπουμε το θέαμα του θανάτου κάθε μέρα μόνο στις τηλεοράσεις. Είτε στην Ουκρανία, είτε στην Παλαιστίνη, στο Κονγκό ή στο Σουδάν.

Ο θάνατος μεταδίδεται ζωντανά και επανειλημμένα και πολλοί από εμάς φαίνεται να έχουν συνηθίσει τη φρίκη, σαν να μην τους απασχολεί καθόλου.

Ίσως να είναι στη φύση του ανθρώπου:  να συγκινείται από μια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά όχι από γεγονότα που περιλαμβάνουν πολλούς θανάτους.

«Νάρκισσοι» στην εξουσία

Στη δεκαετία του `70 – μια εποχή που οι πολιτικοί ηγέτες είχαν ζήσει τις συμφορές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- οι ηγέτες ήθελαν να εμποδίσουν τα παιδιά τους να περάσουν το ίδιο. Όπως είχε πει ο αείμνηστος καγκελάριος Βίλι Μπραντ «100 ώρες άκαρπες διαπραγματεύσεις είναι καλύτερες από ένα λεπτό ανταλλαγής πυρών»,

Πολλοί ηγέτες σήμερα δυστυχώς δεν έχουν ζήσει κανέναν μεγάλο πόλεμο. Εκτός ίσως σε… βιντεοπαιχνίδια. Ποντάρουν ξανά στους εθνικισμούς. Βλέπουμε την αναβίωση μιας πολεμοχαρούς τάσης, που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες.

Αφήστε, που εκτός από αυτήν την καταστροφική τάση, πολλοί ηγέτες διακρίνονται από ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ενδιαφέρονται περισσότερο να ενισχύσουν τη δική τους εξουσία και να τη διατηρήσουν μέσω της καλλιέργειας του φόβου στην κοινή γνώμη. Για να ξεπεράσουν και τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που κυβερνούν. Η εμπιστοσύνη, που είναι η βάση της δημοκρατίας, καταρρέει για να δώσει τη θέση της σε σενάρια απειλής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Απειλή η ενοποίηση του τουρκικού κόσμου!

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 26 Μαρτίου 2025

Τα θέματα του δελτίου

1. Τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού της Αρμενίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ | 00:20

2. Ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου σχετικά με τη μείωση της έντασης στις σχέσεις Αρμενίας και Ρωσίας | 01:06

3. Ο Σιμονιάν για την αντίδραση του Μπακού στην ειρηνευτική συμφωνία | 02:40

4. Πρόεδρος της Βουλής: Εάν η αρμενική πλευρά πρέπει να συνθηκολογήσει, τότε θα πρέπει να συνθηκολογήσει και η αζέρικη πλευρά | 04:36

5. Η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ | 07:39

6. Αραράτ Μιρζογιάν: Το Ερεβάν είναι έτοιμο να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν βλέπει την ίδια ετοιμότητα από το Μπακού | 08:24

7. Ιρανός ειδικός θεωρεί απίθανο προς το παρόν να εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας | 09:40

8. Για το Ιράν, είναι επιθυμητό η Αρμενία να κρατήσει μόνη της το Σιουνίκ | 12:19

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Του φωνάζουν “θα το πληρώσεις”!

Παρέμβαση του ιδιοκτήτη του directus.gr‬ Ανδρέα Μουντζουρούλια και του επικεφαλής του ‪Right2TheBone‬ Ραφαήλ Καλυβιώτη στην εκπομπή “Εκρηκτικό Δελτίο” στην τηλεόραση του ΑΡΤ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του ιδιοκτήτη του directus.gr‬ Ανδρέα Μουντζουρούλια και του επικεφαλής του ‪Right2TheBone‬ Ραφαήλ Καλυβιώτη στην εκπομπή “Εκρηκτικό Δελτίο” στην τηλεόραση του ΑΡΤ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα8 ώρες πριν

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός...

Άμυνα8 ώρες πριν

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και...

Πολιτική9 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting...

Άμυνα9 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και...

Οικονομία10 ώρες πριν

Bloomberg: Παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα έγγραφο όρων, το οποίο θα καθορίσει τα πεδία διαπραγμάτευσης, όπως οι δασμολογικές μειώσεις...

Δημοφιλή