Weather Icon

SOS για τους χρήστες του διαδικτύου! Συνήθεια που διευκολύνει τους χάκερς

SOS για τους χρήστες του διαδικτύου! Συνήθεια που διευκολύνει τους χάκερς

Η σχετική έρευνα για το 2023 αποκαλύπτει την απλότητα των κωδικών στο Διαδίκτυο

Η χρήση κωδικών (passwords) είναι απαραίτητη για να έχει πρόσβαση κάποιος αρχικά στις ηλεκτρονικές του συσκευές (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.α.) και στη συνέχεια για να έχει πρόσβαση σε κάθε είδους ηλεκτρονικά δίκτυα και κάθε είδους διαδικτυακές υπηρεσίες. Εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας καλούν τους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών και του Internet να επιλέγουν κωδικούς που θα είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος.

Παρόλα αυτά πολλοί χρήστες προτιμούν για λόγους ευκολίας να χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στους χάκερ αλλά και τα ειδικά λογισμικά που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση κωδικών τα οποία δοκιμάζουν αμέτρητους κωδικούς στη προσπάθεια τους να βρουν αυτόν που έχει επιλεξει ο χρήστης-στόχος.

Η έρευνα που πραγματοποίησε για τη χρήση κωδικών to 2023 η εταιρεία NordPass αποκαλύπτει ότι σε σημαντικό ποσοστό οι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν απλούς και εύκολα εντοπίσμους κωδικούς όπως τα «123456789» ή «12345» η «000000». Χρησιμοποιούν επίσης συχνά το όνομα τους ή το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας ή άλλα στοιχεία που κάποιος κακόβουλος με μια απλή επίσκεψη στον λογαριασμό του χρήστη στα social media μπορεί να βρει και να δοκιμάσει να δει αν κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται ως κωδικοί.

Πολλοί χρήστες επιλέγουν ένα συνδυασμό γραμμάτων της αγλλικής αλφαβήτου και αριθμών αλλά επίσης πολύ απλών όπως το «abc123» ενώ πολλοί χρησιμοποιούν τα ονόματα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν ως κωδικούς όπως για παράδειγμα «netflix123», «disney123» ή «amazon123». Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων προτιμούν συχνά να τοποθετούν ως κωδικούς το όνομα της εταιρείας της συσκευής και έτσι εμφανίζονται συχνά κωδικοί όπως «Apple2020», «Iphone1234» και «Samsung1». Τα πέντε πρώτα γράμματα του πληκτρολογίου «qwerty» αποτελούν διαχρονικά αλλά και το 2023 ένα δημοφιλές password.

Από την άλλη πλευρά οι χρήστες που επιλέγουν τέτοιου είδους κωδικούς υπερασπίζονται τον εαυτό τους αναφέροντας ότι γνωρίζουν πώς οι κωδικοί αυτοί είναι μη ασφαλείς αλλά έχοντας να διαχειριστούν πλέον σε καθημερινή βάση δεκάδες κωδικούς πρόσβασης αρχικά στις ηλεκτρονικές συσκευές και στη συνέχεια σε εταιρικά συστήματα, στα προσωπικά τους e-mail, στα social media, στις streaming υπηρεσίες, στα videogames, στις τραπεζικές συναλλαγές σε οικιακές συσκευές και συστήματα (π.χ συναγερμός) και δεν μπορούν να θυμούνται σύνθετους και δύσκολους κωδικούς ή να ανατρέχουν κάθε φορά σε κάποιο αρχείο που τους έχουν συγκεντρωμένους το οποίο επίσης αν υπάρχει και υποκλαπεί στην ουσία θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον ελέγχο ολόκληρης της ζωής κάποιου ανθρώπου.

Εχουν δημιουργηθεί online υπηρεσίες που κάνουν διαχείριση των κωδικών ενός χρήστη αλλά σε κάθε περίπτωση η χρήση των κωδικών είναι μια ολοένα και πιο δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ένας χρήστης ανάμεσα στην ευκολία και την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube