Weather Icon

“Ψευδοκράτος” ονειρεύεται το Προξενείο για την Θράκη;

“Ψευδοκράτος” ονειρεύεται το Προξενείο για την Θράκη;

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Χαρούμενη 40η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.Η Τουρκία ως πατρίδα και εγγυήτρια χώρα θα στέκεται πάντα στο πλευρό του τουρκοκύπριου όπως ήταν στο παρελθόν.”
Με αυτό το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ , το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής στα πλαίσια της δημόσιας διπλωματικής επικοινωνίας στα μκδ τοποθετείται για την 40η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Υψηλές επισκέψεις στα Κατεχόμενα

Με αφορμή την 40η επέτειο παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους, ξεκίνησαν από χθες στα Κατεχόμενα οι «εορτασμοί» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να κάνει λόγο για «πρόοδο και ανάπτυξη» παρά το διεθνές εμπάργκο και τις πιέσεις.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπρική πλευρά ότι «διατηρεί αρνητική και ηγεμονική στάση» και αναφέρθηκε σε «λαϊκή υποστήριξη» που έλαβε για την πρόταση λύσης που βασίζεται σε «δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ξεχωριστά κράτη» κατά τη διάρκεια των «εκλογών» του 2020, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστήριξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέτρεψε για την παγκόσμια αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον τερματισμό των εμπάργκο.

Εν μέσω περιφερειακών συγκρούσεων και αγώνων εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε, ο κ. Τατάρ εξέφρασε επίσης «την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ, αλλά και ο νέος ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ, συγκαταλέγονται μεταξύ των επισκεπτών που έφτασαν στην Κύπρο για τους «εορτασμούς» της επετείου.

Ως άνθρωπος που η γιαγιά του γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο παππούς του στα Σκόπια, ως γόνος αυτής της περιοχής, από εδώ και στο εξής θα είμαστε με τα Βαλκάνια και με τους όμορφους Θρακιώτες της χώρας μας, που έχουν ρίζες εδώ, και με τους μετανάστες σε όλη τη γεωγραφία μας. Θα είμαστε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα είμαστε στα Σκόπια, θα είμαστε στην Ελλάδα, θα είμαστε όπου χρειαστεί. Θα διατηρήσουμε κάθε σχέση νωπή, ανέφερε ο κ. Οζέλ.

Η 40η επέτειος της «ίδρυσης» του ψευδοκράτους εορτάστηκε και στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όπου σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Σαμέτ Σεγίντοφ, είπε ότι έγινε συνήθεια πλέον ο εορτασμός της επετείου «ίδρυσης», και υποστήριξε ότι μετά τη νίκη της χώρας του στο Νακόρνο Καραμπάχ δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος.

“Τρία κράτη ένα έθνος”: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Κατεχόμενα υπέγραψαν επίσημη συμφωνία στη Λευκωσία

Έφτασε η ώρα, με έναν τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν να ανταποδώσει τη βοήθεια που του παρείχε η Τουρκία, στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έτσι λοιπόν, μέσα στο κέντρο της Κύπρου, στη Λευκωσία, τα κυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του ψευδοκράτους υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών σύμφωνα με το σύνθημα “τρία κράτη, ένα έθνος”.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, μεταξύ εκπροσώπων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν του Ιλχάν Αλίεφ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) του ψευδοκράτους, το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς και του οποίου προήδρευσε ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ (νυν πρόεδρος του UBP) δήλωσε ότι “τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα”.

“Με αυτές τις υπογραφές, το μότο μας ‘τρία κράτη, ένα έθνος’ έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση”.

Η συμφωνία ήρθε μια ημέρα πριν από την ημέρα κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν την 40η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της Δημοκρατίας τους, κατά πιστή αντιγραφή της γιορτής της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του AKP Εφκάν Αλά συνεχάρη το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας.

Ο Ταχίρ Μπουντάγκοφ του Νέου Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι τα κατεχόμενα πήραν τη θέση τους ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την υποστήριξη του Μπακού και της Άγκυρας και τόνισε ότι θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αυξήσουν την αναγνώριση στη διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε δε, πως πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και του τουρκικού κόσμου θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

ΠΗΓΗ: Komotinipress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube