Weather Icon
Ισραήλ , Κατάρ , Παλαιστίνη 21 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς – Τι ισχύει με την κατάπαυση πυρός

Πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς – Τι ισχύει με την κατάπαυση πυρός

Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς – κυρίως γυναίκες και παιδιά – προβλέπει το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Jerusalem Post – Στις 20:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 
Σύμφωνα, πάντα, με την ισραηλινή εφημερίδα, η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα διαρκέσει πέντε ημέρες και 40 παιδιά και 13 γυναίκες όμηροι θα απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία των τρομοκρατών.

 

Το AFP μετέδωσε ότι δύο πηγές που γνωρίζουν την προσωρινή συμφωνία δήλωσαν ότι στη συμφωνία θα απελευθερωθούν 50 έως 100 άμαχοι όμηροι από το Ισραήλ, αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό., ενώ το ισραηλινό κανάλι Channel 12 ανέφερε πως θα ελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι.

 
Η μεταφορά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, με 10 ομήρους και 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία περιλαμβάνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» για τέσσερις έως πέντε ημέρες.

Το Channel 12 μετέδωσε πως η συμφωνία για τους ομήρους θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 150 έως 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι κρατούμενοι.

 
Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την είσοδο στη Γάζα 100 έως 300 φορτηγών με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια, καθώς και καύσιμα, αναφέρουν οι πηγές στο AFP.

Τέλος, το Channel 12 ανέφερε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων μετά τους αρχικούς 50.

 
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Majed Al-Ansari ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που συνελήφθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» σε μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

«Η συμφωνία για τους ομήρους βρίσκεται στο τελικό στάδιο, όσο πιο κοντά έχουμε φτάσει σε μια κατάπαυση του πυρός», μετέδιδε νωρίτερα η ισραηλινή Haaretz, επικαλούμενη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

 
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλησιάζουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις επί μέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ώρα δύσκολων αποφάσεων – Κοντεύει η επιστροφή των ομήρων
Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» όσον αφορά στους ομήρους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προχωράμε βήμα προς βήμα προς την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και πλησιάζουμε στο να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα», τόνισε ο Γκαλάντ έπειτα από μια αξιολόγηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους στη βάση της Μεραρχίας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

 
«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας – 45 ημέρες – που να μην σκέφτομαι τους ομήρους», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους που διαμορφώνεται μέσω του διαμεσολαβητή Κατάρ.

Συνεδριάζει απόψε το υπουργικό για το θέμα των ομήρων
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 20:00 «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του Ισραήλ συνεδριάζουν για να δώσουν την τελική έγκριση για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

Πριν από αυτή τη συνεδρίαση στις 8 μ.μ., το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

«Υπό το φως των εξελίξεων στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει απόψε στις 18:00 το Υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου, στις 19:00 το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 20:00 την Κυβέρνηση», αναφέρει η ανάρτηση.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει «πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Χαμάς και απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται από το Ισραήλ», σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Κοντά σε οριστικοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία ενδεχομένως θα επιτευχθεί ακόμα και απόψε ή νωρίς αύριο Τετάρτη το πρωί, βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, μετέδωσε και το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές κοντά στους διαπραγματευτές.

Νετανιάχου: Η επιστροφή των ομήρων είναι ιερή και υπέρτατη αποστολή 
«Ιερή και υπέρτατη αποστολή» χαρακτήρισε ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που έχουν συλληφθεί από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ιερή και υπέρτατη αποστολή – στην οποία έχω δεσμευτεί. Δεν θα απομακρυνθούμε από την αποστολή μας που είναι να τους επιστρέψουμε, και είναι δική μου ευθύνη καθώς και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.  

Επίσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την επικείμενη συμφωνία επιστροφής των ομήρων σημείωσε ότι «ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» και πρόσθεσε πως «καταγράφουμε πρόοδο» στις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα.

Ο Νετανιάχου έκανε τις παραπάνω δηλώσεις αφότου ο ίδιος και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «είναι πάντα στην καρδιά μου και καθοδηγούν τις ενέργειές μου».

Υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να τους φέρει στο σπίτι και να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η νέα δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται καθώς οι συγγενείς των ομήρων αυξάνουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για την επιστροφή των δικών τους, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχου του Κατάρ ότι η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωσή τους πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα.

Χαμάς: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Νωρίτερα, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε: «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία», σε ανάρτησή του στο Telegram. Έντονες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «δευτερεύοντα» πρακτικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές. 

Οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς επιταχύνονται
Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και – πάνω απ’ όλα – να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube