Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε διπλωματική κρίση, αναφέρεται η στήλη Playbook του Politico.

Κάνοντας λόγο για «ελληνική τραγωδία», η στήλη σημειώνει την ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ την τελευταία στιγμή.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού.  «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία; Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ακύρωση της συνάντησης χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικές πηγές «φάουλ και πολιτικά απρεπής»,ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος από την ακύρωση» της συνάντησης «λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα». «Όσοι πιστεύουν ακράδαντα στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών τους δεν διστάζουν ποτέ να εμπλακούν σε εποικοδομητική επιχειρηματολογία και δημόσια συζήτηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ και φέρεται να πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν. Πρόταση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψε η ελληνική πλευρά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τη Δευτέρα στον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ σε μια πικρή κλιμάκωση της μακροχρόνιας διαμάχης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι δυο τους είχαν προγραμματιστεί να συναντηθούν, αλλά ο Σουνάκ διέκοψε τη συνάντησή τους αργά τη Δευτέρα, μια κίνηση που αποδίδουν Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην πρόσφατη έντονη επιμονή του Μητσοτάκη για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο», σχολιάζει το Politico.

Ναυτεμπορική