Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Kan την Κυριακή είπε ότι «μετά την εκκένωση των [οικισμών] του Γκους Κατίφ (σ.σ. το 2005 στη νότια Γάζα) ο κόσμος έχει αλλάξει, η πραγματικότητα έχει αλλάξει».

«Αν οι κάτοικοί μας ήταν εκεί, θα ήταν αδύνατο να γίνει αυτή η σφαγή»

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μαζί με μέλη του ισραηλινού στρατού

Αναφερόμενος στις αυξανόμενες φωνές στην ισραηλινή δεξιά για την επανεγκατάσταση του μπλοκ των οικισμών Γκους Κατίφ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο Μπεν-Γκβιρ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις γι’ αυτό, από τη στιγμή που δεν έχεις τον έλεγχο της περιοχής και δεν έχεις πραγματική παρουσία εκεί – και σίγουρα όταν αφήνεις τρομοκρατική οργάνωση να παραμείνει εκεί – είσαι εκτεθειμένος σε επιθέσεις και δολοφονίες».

«Αν οι κάτοικοί μας ήταν εκεί, θα ήταν αδύνατο να γίνει αυτή η σφαγή. Όταν έχεις παρουσία επί τόπου, έχεις πληροφορίες και έλεγχο, είσαι ο ιδιοκτήτης», πρόσθεσε.

«Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι μια κατοχή. Κάθε φορά που οι εχθροί μας έχαναν έδαφος, έχαναν τον πόλεμο. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο, αυτό θα αποτρέψει τους εχθρούς μας, θα τους δώσει να καταλάβουν ότι έχουμε νικήσει και θα επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεν φοβάμαι την επανεγκατάσταση του Γκους Κατίφ».

Η πυρηνική βόμβα είναι μια επιλογή

Σε μία ακόμη προκλητικότερη δήλωση είχε προβεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο ισραηλινός υπουργός της Ισραηλινής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος ερωτώμενος για το εάν για τον ίδιο μια λύση θα ήταν να πέσει «κάποιου είδους πυρηνική βόμβα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να την ισοπεδώσει και να σκοτώσει όλο τον κόσμο», ο υπουργός απάντησε: «Είναι μια εναλλακτική επιλογή».

Τα λεγόμενα του Ελιγιάχου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που σε ανακοίνωση έκανε λόγο για δηλώσεις που δεν έχουν «καμία σχέση με την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να μην θέτει σε κίνδυνο αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: in,gr