Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι Ισραήλ και θα πρέπει να «διακόψουν» τις μάχες προκειμένου να δοθεί χρόνος για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν υποστήριξαν την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλια απαντώντας σε διαδηλώτρια κατά τη διάρκεια ενός πολιτικού εράνου στη Μινεάπολη. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταξιδέψει στη Μινεσότα για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις οικονομικές του πολιτικές και να συγκεντρώσει χρήματα για την επανεκλογή του.

Η παρέμβαση της διαδηλώτριας

Προοδευτικές ομάδες, καθώς και Μουσουλμάνοι και Άραβες Αμερικανοί, επέκριναν τον Μπάιντεν για την υποστήριξή του στην εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα. Η διαδηλώτρια διέκοψε τον Μπάιντεν, λέγοντας «Χρειάζομαι να ζητήσεις εκεχειρία αυτή τη στιγμή».

Ο πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση», προσθέτοντας: «Μια παύση σημαίνει να δοθεί χρόνος για να βγάλουν τους κρατούμενους έξω».

Ο Μπάιντεν πιστώνεται ότι έπεισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή ευρείας κλίμακας και ότι έπεισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι να αφήσει ξένους και τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα μέσω της χώρας του.

Η Αίγυπτος την Τετάρτη άνοιξε το πέρασμά της στη Ράφα με τη Γάζα, επιτρέποντας σε μια πρώτη ομάδα ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Αμερικανών – να φύγουν από το πεδίο μάχης.

«Καταλαβαίνω τη συγκίνηση», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι απίστευτα περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Είναι απίστευτα περίπλοκο και για τον μουσουλμανικό κόσμο».

Λύση δύο κρατών

Στον έρανο στη Μινεάπολη, ο Μπάιντεν είπε ότι έχει υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να μην ξεχνάμε ότι το γεγονός είναι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Μια κατ’ εξοχήν τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε.

Σε εκδήλωση νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι  ο ρυθμός της βοήθειας που εισρέει στη Γάζα είχε αυξηθεί. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις «με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων».

Ναυτεμπορική