ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 8 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Διχασμένοι οι Αμερικάνοι – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Διχασμένοι οι Αμερικάνοι – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς παραμένει αμφιλεγόμενος σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σύνταξη ΙΝ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, τόσο για την υποστήριξη της χώρας τους στο Τελ Αβίβ, όσο και γιατη  στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Associated Press σε συνεργασία με το NORC Center.

Το 44% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί το Ισραήλ σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι επιρρίπτουν σημαντική ευθύνη στη Χαμάς για την τρέχουσα σύγκρουση. Υπάρχει έλλειμμα δημόσιας συναίνεσης σχετικά με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και για το κατά πόσον είναι σωστό το εύρος της στρατιωτικής αντίδρασης του Ισραήλ.

Το 72% αναφέρει ότι έχει ακούσει ή διαβάσει τουλάχιστον κάτι για τη σύγκρουση, ενώ η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται κορυφαίος στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη σύγκρουση παραμένει αμφιλεγόμενος, ενώ το κοινό ανησυχεί για την αύξηση της προκατάληψης κατά των Εβραίων και των μουσουλμάνων Αμερικανών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Το 44% του συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί το Ισραήλ σύμμαχο που μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 32% που ήταν τα ευρήματα της έρευνας τον Αύγουστο, πριν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Παράλληλα μειώνονται οι Αμερικανοί που θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι μεν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά από την άλλη δεν πιστεύουν ότι μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο το ποσοστό είναι στο 40% σε σχέση με το 43% τον Αύγουστο.

Η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube