Weather Icon
Αίγυπτος , Ισραήλ , Παλαιστίνη 1 Νοεμβρίου 2023

Πολεμικά πλοία των IDF στην Ερυθρά Θάλασσα – Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Πολεμικά πλοία των IDF στην Ερυθρά Θάλασσα – Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Στην Ερυθρά Θάλασσα αναπτύχθηκαν ισραηλινά πολεμικά πλοία σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).  «Σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και στο πλαίσιο των αμυντικών προσπαθειών στην περιοχή, χθες, πυραυλάκατοι του Ισραηλινού Ναυτικού έφτασαν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας» αναφέρεται σε ανακοίνωση των IDF.

Η απόφαση ελήφθη μετά την επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ από drones που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν και οι ίδιοι, απαντώντας στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Χαμάς. Χθες ο στρατός αναχαίτισε έναν πύραυλο και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, ενώ ένας άλλος στόχος αναχαιτίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει ότι διαθέτει πολλά επίπεδα αεράμυνας στην περιοχή για προστασία από τις επιθέσεις των Χούθι, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα υπάρχει και έντονη αμερικανική παρουσία και σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν θα επισκεφθεί για τρίτη φορά το Ισραήλ από την ημέρα έναρξης του πολέμου.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται το σφυροκόπημα των ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά στόχων της οργάνωσης Χαμάς, με τις χερσαίες δυνάμεις να προελαύνουν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από  βορρά και από το νότο για να εγκλωβίσει τους τρομοκράτες, ενώ ισχυρό πλήγμα προκάλεσε σε «κέντρο επιχειρήσεων» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε με την επίθεση της Χαμάς από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνδυασμένα στρατεύματα του ισραηλινού στρατού έπληξαν αρκετούς τρομοκρατικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών κέντρων διοίκησης, σηράγγων, καθώς και πυρήνων τρομοκρατών της Χαμάς επισημαίνει το Ισραήλ.

Για «κέντρο τρομοκρατών» σε πολυώροφο κτίριο και δίκτυο σηράγγων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς κάνουν λόγο οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), αναφερόμενες στο αεροπορικό πλήγμα στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, Τζαμπαλίγια, το απόγευμα της Τρίτης.

Μάλιστα,  οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη πως και ο διοικητής της Χαμάς στην περιοχή της Τζαμπαλίγια σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Υπογραμμίστηκε ότι «πολλοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν μαζί με τον Μπιάρι, ενώ ο βομβαρδισμός προκάλεσε την κατάρρευση υπόγειου καταφυγίου που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.

Χωρίς τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο η Λωρίδα της Γάζας

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.  Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.

Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα

Άνοιξε προ ολίγου το συνοριακό πέρασμα της Ράφα όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος θα επιτρέψει σε ξένους υπηκόους και πολίτες με διπλή υπηκοότητα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας άγνωστος αριθμός βαριά τραυματισμένων κατοίκων της Γάζας αναμένεται επίσης να μεταφερθεί μέσω της Ράφα για ιατρική περίθαλψη στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν υπάρχει συμφωνία για το πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η διάβαση. 

Νωρίτερα, το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση 500 κατόχων ξένων διαβατηρίων

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επαναβεβαίωσαν χθες Τρίτη τη δέσμευσή τους να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο άνδρες επανέλαβαν επίσης ότι έχει σημασία η προστασία των αμάχων και ότι είναι «κρίσιμο» να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποστούν βίαιο εκτοπισμό από τον θύλακα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία των ΗΠΑ.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube