Weather Icon

Ουζάι Μπουλούτ: Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν βλέπουν την Αρμενία ως εμπόδιο! Πως θέλουν να παρακάμψουν τη Ρωσία

Ουζάι Μπουλούτ: Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν βλέπουν την Αρμενία ως εμπόδιο! Πως θέλουν να παρακάμψουν τη Ρωσία

Το Ermenihaber.am μίλησε με την Ουζάι Μπουλούτ, μια Τουρκάλα δημοσιογράφο, αναλυτή, ερευνήτρια του «The Philos Project», η οποία ζούσε και εργαζόταν στην Άγκυρα.

Μελετά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τουρκική πολιτική και ιστορία, τις θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή και τον αντισημιτισμό. Μελέτησε τον πόλεμο και τη γενοκτονία του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020-2023.

– Κατά τη γνώμη σας, γιατί η Τουρκία υποστήριξε ενεργά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τους βομβαρδισμούς και την εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

– Ο παντουρκισμός και η ισλαμική τζιχάντ είναι οι κινητήριες ιδεολογίες του αζερο-τουρκικού πολέμου του 2020-2023, ο οποίος περιελάμβανε και γενοκτονία κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ιδεολογία του Παντουρκισμού (δηλαδή τουρκισμός, παντουρανισμός ή τουρανισμός) επιβεβαιώνει την ανωτερότητα της υποτιθέμενης τουρκικής φυλής και επιθυμεί να ενώσει όλους τους «Τούρκους» κάτω από μια χώρα που ονομάζεται «Τουράν» που θα εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή.

Στοχεύει κυρίως στην Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων εδάφων της Ρωσίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την παρακάτω εικόνα του 2021:

Δείχνει έναν χάρτη του τουρκόφωνου κόσμου που έχει αποδεχθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον εταίρο του στον συνασπισμό και ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας (AŞK-MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο χάρτης περιλαμβάνει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και σημαντικές περιοχές της νότιας Ρωσίας και της Σιβηρίας, την Ελλάδα και μέρος των Βαλκανίων, την Κεντρική Ασία, την περιοχή Xinjiang της Κίνας, τη Μογγολία και το Ιράν. Απεικονίζεται δηλαδή ο λεγόμενος «Μεγάλος Τουράν».

Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν θεωρούν την Αρμενία ως εμπόδιο που μπλοκάρει το Τουρκοτουρανιστικό τους σχέδιο. Γι’ αυτό στοχεύουν να εξαλείψουν την Αρμενία από τον χάρτη. Γι’ αυτό ο πόλεμος και η γενοκτονία κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αφορά μόνο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν πρόκειται μόνο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τούρκοι και Αζέροι λένε ανοιχτά ότι ο επόμενος στόχος είναι η Αρμενία και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, αποκαλεί την Αρμενία «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν». Εάν εφαρμοστεί, αυτό το επεκτατικό και ισλαμικό πρόγραμμα ιδεολογίας της υπεροχής θα απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας.

 Πώς φαντάζεστε τον ρόλο της Ρωσίας στο παντουρκιστικό σχέδιο;

– Κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας, υπήρξαν ρωσοτουρκικοί πόλεμοι και ανταγωνισμός για τα τεράστια εδάφη της Κριμαίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Μαύρης Θάλασσας και των βουνών του Καυκάσου, και όπως σημειώνει ο ιστορικός Μικαέλ Γιαλανουζιάν, «ο πρώτος ρωσοτουρκικός πόλεμος έλαβε χώρα τον 16ο αιώνα, μέχρι στιγμής οι δύο αυτοκρατορίες έχουν συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης 12 φορές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής αυτοκρατορίας επεκτάθηκε στον Καύκασο, την Κριμαία και τη Βαλκανική Χερσόνησο, δίνοντας έμφαση στα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντά τους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διαφορετικές επιτυχίες, η Ρωσία μπόρεσε να απωθήσει την Τουρκία από τα βόρεια και βορειοανατολικά, καθώς και από τον Καύκασο, κατά τη διάρκεια αυτών των πολέμων.

Οι προαναφερθείσες και πολλές άλλες περιοχές βρίσκονται επίσης στις θέσεις που σήμερα διεκδικούν οι παντουρκιστές και τις θεωρούν τουρκική γη. Εάν αυτό το παντουρκιστικό σχέδιο πραγματοποιηθεί, η Ρωσία σίγουρα δεν θα παραμείνει κύριος παίκτης. Στο τέλος η Ρωσία θα εκδιωχθεί από τους Τούρκους και θα βρεθεί εκτός περιοχής. Ο παντουρκισμός είναι μια ιδεολογία της τουρκικής και ισλαμικής υπεροχής και η πεποίθηση της Ρωσίας ότι θα ωφεληθεί από τον παντουρκισμό και τον τζιχαντισμό της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι αυταπάτη.

Δυστυχώς, ο παντουρκισμός έλαβε ώθηση το 2020-23 ως αποτέλεσμα της πολιτικής γενοκτονίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το αποτέλεσμα ενθαρρύνει την Τουρκία να παρακάμψει τη Ρωσία, δημιουργώντας έναν άμεσο εμπορικό ενεργειακό δρόμο προς την Κεντρική Ασία και τη Σιβηρία.

Όπως σημείωσε η διάσημη δημοσιογράφος Έλισον Ταχμιζιάν Μους, «όσο για τη Ρωσία, απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τον Δούρειο Ίππο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και επέτρεψαν να καταστρέψουν τους ανθρώπους (τους Αρμένιους) με τους οποίους πολέμησαν δίπλα δίπλα για αιώνες».

Προφανώς, η Τουρκία δεν βλέπει τη Ρωσία ως σύμμαχο. Οι στρατηγικοί στόχοι και οι προοπτικές αυτών των δύο κρατών είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί. Η Τουρκία απλώς χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται τη Ρωσία για τους επεκτατικούς της στόχους στην περιοχή για να εξοντώσει τους Αρμένιους.

Εάν οι Παντουρκιστές νικήσουν στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, θα δημιουργήσουν μεγάλη απειλή κατά της Ρωσίας.

Μια έκθεση του 2011 του Πολ Γκομπλ για το Ίδρυμα Jamestown σημείωσε ότι η Ρωσία ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη μειονότητα των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας.

Στο παρελθόν, η Αρμενία και η Ρωσία είχαν ιστορικά σημαντικές σχέσεις και η Ρωσία πρέπει να προσπαθήσει να σταματήσει αυτό το καταστροφικό παντουρκιστικό σχέδιο, όχι μόνο για το μέλλον της Αρμενίας, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσίας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο τομέας όπου η Ρωσία και η Δύση θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τα αμοιβαία συμφέροντά τους. Έτσι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα πρέπει να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν την αυτοάμυνα της Αρμενίας ενάντια στα γενοκτονικά εγκλήματα που διαπράττουν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Πρέπει να σταματήσουν τους υλοποιητές αυτού του ιμπεριαλιστικού παντουρκιστικού σχεδίου, που προσπαθεί να αναδημιουργήσει την Κεντρική Ασία ως τουρκική αυτοκρατορία, εξαλείφοντας την Αρμενία και μετατρέποντάς την σε μια μη κυρίαρχη, τουρκική επαρχία. Αυτό είναι το μόνο που θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν στον κόσμο οι αρμενικές αρχές.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τις τρέχουσες αρμενοτουρκικές σχέσεις; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχέση αυτή τη στιγμή;

– Από το 2020, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας της επανάληψης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 που διενεργήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία ενεργεί σαν ναζιστική κυβέρνηση εναντίον των Αρμενίων. Στα μάτια της Τουρκίας, η Αρμενία θα έπρεπε είτε να πάψει να υπάρχει είτε να εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, όπως ακριβώς η οθωμανική επαρχία (βιλαέτι).

Και οι δύο είναι απαράδεκτες επιλογές για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Αρμενίας και γι’ αυτό η Αρμενία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των λεγόμενων απαιτήσεων εξομάλυνσης της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή, η διευθέτηση των σχέσεων με την Τουρκία θα έχει αυτοκτονικές συνέπειες για την Αρμενία. Δεν πρέπει να υπάρξει διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας έως ότου η Τουρκία γίνει ένα πολιτισμένο κράτος.

– Δεν συμμερίζεστε καθόλου τις βασικές αρχές της πολιτικής και της διακυβέρνησης του Ερντογάν, παρόλο που επανεξελέγη. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της θέσης για εσάς;

– Είμαι σε οικειοθελή εξορία τα τελευταία 8 χρόνια.

– Σύμφωνα με εσάς, θα γίνει πραγματικότητα ο λεγόμενος «Διάδρομος Ζανγκεζούρι»; Θα τα καταφέρει η Τουρκία ή δεν θα το επιτρέψει η Αρμενία;

– Το παντουρκιστικό σχέδιο απαιτεί έναν «Διάδρομο Ζανγκεζούρ», ο οποίος θα συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Ναχιτσεβάν και αργότερα με ολόκληρο τον «τουρκικό κόσμο», και η Αρμενία πάντα το απέτρεπε με την ίδια της την ύπαρξη.

Τώρα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επιδίδονται σε αντιαρμενική προπαγάνδα που στοχεύει ειδικά στη νότια Αρμενία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Τουρκία» στις 5 Οκτωβρίου. Αναφέρεται στους Αρμένιους του Σιουνίκ (Ζανγκεζούρ) ως «φίδια», «συμμορίες» και «τρομοκράτες» που λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση από δυτικούς στρατιώτες και το Ιράν. Όταν τα τουρκικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις, στόχος τους είναι να προετοιμάσουν το κοινό για τον επερχόμενο πόλεμο κατά του «εχθρού».

Εν τω μεταξύ, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν ότι η υλοποίηση του «Διαδρόμου Ζανγκεζούρ» είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, είναι στρατηγικό ζήτημα και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Νομίζω ότι η στρατηγική της Αρμενίας πρέπει να είναι η επείγουσα ενίσχυση των συμμαχιών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, όχι με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

– Μετά τον πόλεμο των 44 ημερών, ο ρόλος της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο έχει αυξηθεί σημαντικά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίσταση, ποια πιστεύετε ότι είναι η πιθανότητα ενός νέου πολέμου;

– Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις πολλές «εκεχειρίες», δεν έχουν σταματήσει τον πόλεμο κατά των Αρμενίων από το 2020. Ο κατευνασμός των γενοκτονών τυράννων όπως ο Ερντογάν και ο Αλίεφ δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο. Αντίθετα, όσο περισσότεροι είναι οι συμβιβασμοί, τόσο περισσότερες είναι οι απαιτήσεις.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η Αρμενία πρέπει να ενισχύσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες συμμαχίες της, να ενισχύσει τις σχέσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους της, να ενισχύσει τον στρατό και να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για να πει στον κόσμο ότι εάν πραγματοποιηθεί το παντουρκιστικό, ιμπεριαλιστικό σχέδιο Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν , οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προκαλούν θάνατο, ζημιές και καταστροφές όχι μόνο στους Αρμένιους, αλλά και σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την περιοχή.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube