Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 3 Νοεμβρίου 2023

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τη Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς – Συζητήσεις για σύσταση ειδικού δικαστηρίου

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τη Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς – Συζητήσεις για σύσταση ειδικού δικαστηρίου

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πιέσουν τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε παύσεις στις μάχες

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Sabra-Tel al-Hawa της Χαμάς, Μουσταφά Νταλούλ, σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το IDF, ο Νταλούλ “ανέλαβε βασικό ρόλο στη διαχείριση των μαχών κατά των δυνάμεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας”.

Ξεχωριστά, σε ολονύχτιες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο IDF αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα μάχης και πυροβολικό, καθοδηγούμενα από δυνάμεις πεζικού της Ταξιαρχίας Nahal, έπληξαν και σκότωσαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας εντόπισαν όπλα – τυφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG και πυρομαχικά, καθώς και υλικό πληροφοριών – χάρτες και εξοπλισμό επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια ερευνών στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τη Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς - Συζητήσεις για σύσταση ειδικού δικαστηρίου
Όπλα και εξοπλισμός που εντοπίστηκαν από τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα, σε μια εικόνα που κυκλοφόρησε από το IDF

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να πυροβολούν κατά των επίγειων δυνάμεων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, λέει ο IDF.

Συστήνεται ειδικό δικαστήριο για τα μέλη της Χαμάς

Το Ισραήλ φέρεται να σχεδιάζει να σχηματίσει ένα ειδικό δικαστήριο που θα επιβλέπει τις ποινικές υποθέσεις κατά εκατοντάδων κρατουμένων τρομοκρατών της Χαμάς που συμμετείχαν στις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, η επικρατούσα άποψη στο δικαστικό σύστημα είναι ότι ο κανονικός ποινικός νόμος δεν είναι η σωστή οδός για να δικαστούν όσοι συμμετείχαν στην επίθεση, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου 1.400 και τουλάχιστον 247 απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα οδηγηθούν οι κρατούμενοι τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη. Περίπου 200 μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν ζωντανά στο Ισραήλ στον απόηχο της μαζικής εισβολής, και περισσότερα έχουν μεταφερθεί και αναμένεται να μεταφερθούν στο Ισραήλ ως μέρος της μεγάλης χερσαίας επίθεσης του στη Γάζα.

Το Kan λέει ότι η πιθανή λύση είναι μια ειδική νομοθεσία που θα εξουσιοδοτήσει ένα δικαστήριο, με σκοπό τη διεξαγωγή μιας ιστορικής δικαστικής υπόθεσης κατά της Χαμάς “για να παρουσιάσει στον κόσμο τους στόχους, τις ρίζες, τους χρηματοδότες και τις δραστηριότητες της δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας”.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αναφορά.

Διπλωματία Μπλίνκεν

Με τη σύγκρουση να πλησιάζει στο τέλος της τέταρτης εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε λίγο πριν τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα για να συναντήσει τον Νετανιάχου καθώς ο ισραηλινός στρατός πολεμά τους μαχητές της Χαμάς, ακόμα και σε μάχες εκ του συστάδην μέσα στη Γάζα.

“Είμαστε στο αποκορύφωμα της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε”, είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι είχε περικυκλώσει την κύρια πόλη του παραθαλάσσιου θύλακα.

Καθώς ο Μπλίνκεν έφευγε από την Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών στους αμάχους στη Γάζα. Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, είπε ότι τυχόν παύσεις στις μάχες θα πρέπει να είναι προσωρινές και τοπικές και επέμεινε ότι δεν θα σταματήσουν το Ισραήλ να αμύνεται.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι αυξανόμενες απώλειες μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων, μαζί με τις έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, έχουν εντείνει τις εκκλήσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες για παύση των μαχών ή κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς τους οποίους κατηγορεί ότι σκόπιμα κρύβονται ανάμεσα στον πληθυσμό και τα κτίρια πολιτών. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης απορρίψει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον θύλακα 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων ως αντίποινα για τις θανατηφόρες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα διατρέχουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”. “Καλούμε το Ισραήλ και τους συμμάχους του να συμφωνήσουν σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Μας τελειώνει ο χρόνος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ. Η ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ στη Γενεύη χαρακτήρισε τα σχόλια του εισηγητή “αξιοθρήνητα και βαθιά ανησυχητικά” και κατηγόρησε τη Χαμάς για τους θανάτους αμάχων. Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο προσδιορισμός της γενοκτονίας μπορεί να γίνει μόνο από αρμόδιο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήρε περισσότερους από 240 ομήρους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης ιστορίας της.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο με Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, από τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ ανακοινώνει ότι επιτέθηκε σε 19 στόχους στο Ισραήλ ταυτόχρονα. Πρόκειται για την πιο σοβαρή και έντονη επίθεση από τη λιβανέζικη πλευρά στο Ισραήλ από τη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ως απάντηση στις επιθέσεις, χτύπησε μια σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το κλίμα θερμαίνεται επικίνδυνα μόλις μια μέρα πριν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα- την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στο Ισραήλ.

Ο Νασράλα θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Θα αλλάξει η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών, με τις μεταξύ τους αψιμαχίες να περιορίζονται στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ και θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι στην περιοχή θα ανοίξει ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο; Ο λόγος του επικεφαλής της Χεζμπολάχ θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, με τον Λίβανο να βρίσκεται σε “βρασμό” από την 7η Οκτωβρίου, κρεμώμενος ουσιαστικά από την οργάνωση.

Οι Άραβες

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, στο Αμμάν το Σάββατο. Σε δήλωσή του, ο Σαφάντι είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, όπου είπε ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.

Η αραβική δύναμη του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή “πλησιάζει σε σημείο βρασμού” και ότι εργάζεται “ασταμάτητα” για να επιτευχθεί μια άμεση και πλήρης ανθρωπιστική εκεχειρία.

“Ο κίνδυνος περιφερειακής διάχυσης και περαιτέρω κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικών ομάδων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας κρατήσουν εγκλωβισμένους σε κύκλους βίας”, δήλωσε η Νούρα αλ-Κααμπί, υπουργός Εξωτερικών σε διάσκεψη στο Άμπου Ντάμπι.

Στρατεύματα του IDF συγκρούονται με Παλαιστίνιους ένοπλους στη Δυτική Όχθη

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι στρατιώτες συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους ένοπλους και ταραχοποιούς στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατεδάφισαν το σπίτι ενός τρομοκράτη της Χαμάς που κατηγορείται για συμμετοχή σε μια θανατηφόρα επίθεση με πυροβολισμούς τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατός αναφέρει ότι στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη για να γκρεμίσουν το σπίτι του Khaled Kharousha, γιου του δράστη της επίθεσης με πυροβολισμούς στη Huwara τον Φεβρουάριο που άφησε νεκρούς τους αδελφούς Hallel και Yagel Yaniv, και ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης.

Εν μέσω της επιχείρησης, τα στρατεύματα συνέλαβαν τρεις καταζητούμενους Παλαιστίνιους που συνδέονται με τη Χαμάς και συγκρούστηκαν με ενόπλους, αναφέρει το IDF.

Εν τω μεταξύ, στην Τζενίν, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας ομάδας ενόπλων που εκτόξευαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στις ισραηλινές δυνάμεις.

Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί και σε άλλα σημεία της Δυτικής Όχθης.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις σκοτώθηκαν στη Τζενίν, δύο στη Χεβρώνα, ένας στη Ναμπλούς και ένας άλλος στην Qalandiya.

Ο στρατός λέει ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν 37 καταζητούμενους Παλαιστίνιους στις ολονύχτιες επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 17 μελών της Χαμάς.

Τέσσερις στρατιώτες νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ακόμη στρατιωτών που συμμετείχαν στη χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη στη Γάζα σε 23, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube