Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 24 Νοεμβρίου 2023

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τους 13 Ισραηλινούς ομήρους – Απελευθερώθηκαν και 12 Ταϊλανδοί

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τους 13 Ισραηλινούς ομήρους – Απελευθερώθηκαν και 12 Ταϊλανδοί

Σήμερα Παρασκευή τέθηκε σε εφαρμογή η πολυαναμενόμενη εκεχειρία και ξεκίνησε η πρώτη μαζική απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Νωρίτερα, μία από τις πιο δύσκολες νύχτες του πολέμου έζησαν οι κάτοικοι στη Γάζα καθώς το σφυροκόπημα του Ισραήλ ήταν ασταμάτητο και περιλάμβανε νοσοκομεία, καταφύγια, υποδομές και κατοικίες.

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην περιοχή και πολλοί εκφράζουν την ελπίδα η κατάπαυση του πυρός να είναι το πρώτο βήμα προς το τέλος της σύγκρουσης.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

16:43 Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία του Ισραήλ

Το εσωτερικό ελικοπτέρου που θα μεταφέρει ομήρους σε νοσοκομεία του Ισραήλ.

Πηγή: IDF

16:36 Απελευθερώθηκαν οι 13 Ισραηλινοί, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου

Στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται πλέον οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν – γυναίκες και παιδιά – και κατευθύνονται προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

Την είδηση επιβεβαιώνουν το Reuters και άλλα ΜΜΕ.

 

16:34 Haaretz: Ορισμένες οικογένειες ομήρων περιμένουν τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία του Ισραήλ όπου θα μεταφερθούν οι απελευθερωμένοι όμηροι έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται συγγενείς τους, σύμφωνα με τη Haaretz.

16:32 Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών Αιγύπτου: Απέδωσαν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν για την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατούνταν από τη Χαμάς», αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών Αιγύπτου.

16:26 Νετανιάχου και Γκάλαντ επιβλέπουν τη διαδικασία από την Κίρια στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με το ynet, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκάλαντ επιβλέπουν τη διαδικασία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων από τη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Μαζί τους βρίσκεται ο επικεφαλής της MLA, Τζάχι Χανέγκμπι.

16:21 Πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο πέρασμα της Ράφα όπου αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι

Το Reuters μεταδίδει live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα όπου θα φτάσουν οι πρώτοι όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

 

16:15 Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 12 υπήκοοί της

Σύμφωνα με την Ταϊλάνδη, ελεύθεροι αφέθηκαν 12 υπήκοοί της που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα.

Την ανακοίνωση έκανε το γραφείο του πρωθυπουργού, Σρέτα Ταβίσιν.

Νωρίτερα η Αίγυπτος είχε δηλώσει ότι διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την απελευθέρωσή τους.

 

16:09 Δείτε live εικόνα το Reuters

16:00 Η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων

Το Κάιρο ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε με επιτυχία την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων.

Οι 12 Ταϊλανδοί υπήκοοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως θα γίνει με τους 13 Ισραηλινούς που περιλαμβάνονται στην πρώτη παρτίδα αιχμαλώτων που αναφέρει η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς.

Η Ταϊλάνδη θεωρεί ότι συνολικά 26 υπήκοοί της έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

15:51 «Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ομήρους»

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ομήρους που θα αφήσει ελεύθερους η Χαμάς στο πέρασμα της Ράφα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό, με βάση τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς, θα γίνει περίπου στις 16:00 η ώρα.

15:35 «Η εκεχειρία είναι μια σύντομη παύση» δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχθεί 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

15:30 Δακρυγόνα σε Παλαιστίνιους έξω από φυλακή

Δεκάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή Ofer ενόψει της απελευθέρωσης των κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

15:26 Είμαστε δεσμευμένοι στην εκεχειρία, όσο είναι και το Ισραήλ, λέει ο ηγέτης της Χαμάς

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανέφερε σήμερα σε ηχητικό μήνυμα πως η οργάνωση είναι δεσμευμένη στην εκεχειρία και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς κατά την πολυαίμακτη επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ, όσο και το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε αυτές.

15:15 Financial Times: Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «απέρριψαν» λεπτομερή προειδοποίηση για επιδρομή της Χαμάς

15:10 Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ για να εμποδίσει αμάχους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ ενώ Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

15:00 Θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ψυχικό τραύμα τους οι όμηροι αφού απελευθερωθούν;

Θα καταφέρουν να συνέλθουν ψυχολογικά οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα, μια πρώτη ομάδα των οποίων αναμένεται να απελευθερωθεί την Παρασκευή; Δύσκολο να απαντηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η ικανότητα ανάκαμψης μετά από μια τέτοια δοκιμασία ποικίλλει με πολύ απρόβλεπτο τρόπο από το ένα άτομο στο άλλο.

«Δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι που βγαίνουν από την αιχμαλωσία (…) μετατραυματικό στρες ή άλλες ψυχικές διαταραχές, αλλά αυτό ισχύει για μια σημαντική μειονότητα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός ψυχίατρος Νιλ Γκρίνμπεργκ, ειδικός στα ψυχικά τραύματα. Περισσότερα εδώ.

14:42 Στρατιωτική «τακτική» οι βιασμοί γυναικών εν καιρώ πολέμου

Βιασμοί στο Ισραήλ, την Ουκρανία και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες. Όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία εναντίον γυναικών σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, ένα έγκλημα που ανέκαθεν υπήρχε και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά σπανίως τιμωρείται.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε στις 14 Νοεμβρίου ότι ερευνά τη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και του ακρωτηριασμών, που φέρεται να διαπράχθηκε από άνδρες της Χαμάς κατά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

14:37 Ασθενοφόρα και φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας

Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

14:25 Ηρεμία και στα σύνορα του Λιβάνου

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι μια «επισφαλής ηρεμία» έχει επιστρέψει στα νότια σύνορα της χώρας σε συνδυασμό με την παύση των μαχών στη Γάζα.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα έχουν σημειωθεί φονικές ανταλλαγές πυρών, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως ο ισραηλινός στρατός και το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς και παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Έξι ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε επίσης στο AFP ότι δεν υπήρξαν επόμενα περιστατικά ή πυροβολισμοί μέχρι στιγμής στα σύνορα με τον Λίβανο.

14:06 Αισιοδοξία και φόβος στα χαλάσματα – Δειλά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών

Οι εικόνες που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιφατικές. Από τη μία ολόκληρες γειτονιές ισοπεδωμένες και σωροί από ερείπια και από την άλλη αχνά χαμόγελα παιδιών αλλά και αποφασιστικότητα των μεγάλων να επιστρέψουν στα σπίτια τους ακόμα και αν εκεί πλέον υπάρχουν συντρίμμια.

Θα χρειαστούμε χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη Γάζα λένε κάτοικοι που αντικρίζουν την καταστροφή με την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν, αλλά και με τον φόβο ότι πρώτα πρέπει να ξαναζήσουν τον εφιάλτη που θα επιστρέψει με τη λήξη της εκεχειρίας.

Τα παιδιά ωστόσο που σήμερα μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς να φοβούνται τους βομβαρδισμούς, βρίσκουν δειλά δειλά το χαμόγελό τους ακόμα και στα συντρίμμια.

Ένα κορίτσι κάνει το σήμα της νίκης στα ερείπια του σπιτιού της/ Φωτ: Suleiman Al-Fara

Τραυματίας επιστρέφει με τα πόδια σπίτι του

13:55 Ο ΠΟΥ ανησυχεί για όσους παραμένουν στο Αλ Σίφα

Εκπρόσωπος του οργανισμού είπε ότι η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται για περισσότερες εκκενώσεις από τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας καθώς προχωρά η εκεχειρία.

Ο Christian Lindmeier εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΠΟΥ για την «ασφάλεια των περίπου 100 ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν απομείνει» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας.

Νωρίτερα οι IDF σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι κατέστρεψαν ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων «στην περιοχή του Νοσοκομείου αλ-Σίφα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα κτίρια του νοσοκομείου πρέπει να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Muhammad Abu Salmiya, ισχυριζόμενες ότι υπό την άμεση διεύθυνσή του, η ιατρική εγκατάσταση «χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς». Η Χαμάς και οι γιατροί έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

13:51 Στις 18:00 αναμένεται να φτάσουν οι όμηροι στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα εκείνων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 4 μ.μ. Από εκεί και πέρα, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιήσουν τα μέλη των οικογενειών αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθερα ή όχι. Περισσότερα εδώ.

13:43 Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η εύθραυστη εκεχειρία – Τα πιθανά σενάρια

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα υπάρξει όντως τετραήμερη παύση εχθροπραξιών, καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές οι ισορροπίες είναι λεπτές και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει παραβίαση της εκεχειρίας.

Εάν από την άλλη η συμφωνία τηρηθεί, τότε ανοίγει ένα παράθυρο για επέκταση της εκεχειρίας και πιθανόν μία διέξοδος στη σύγκρουση, αν και το Ισραήλ έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι το διάλειμμα από τις μάχες δεν συνιστά και λήξη του πολέμου.

Το Al Jazeera παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια εάν τηρηθεί η εκεχειρία ή όχι, και πού θα μπορούσε να οδηγήσει η κάθε εξέλιξη τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

Τα πιθανά σενάρια

13:38 IDF: Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την υποδοχή αιχμαλώτων

Ο στρατός λέει ότι έχει προετοιμάσει αρκετές τοποθεσίες αφιερωμένες στην αρχική υποδοχή των απελευθερωμένων αιχμαλώτων, μεταξύ άλλων με τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και υποστήριξη.

«Μετά την αρχική υποδοχή και την ιατρική περίθαλψη, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι τέσσερα ελικόπτερα με ιατρικές ομάδες και στρατιώτες επί του σκάφους θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν την επιστροφή των αιχμαλώτων μετά την υποδοχή τους.

13:31 Επιστρέφουν στη Γάζα Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την Αίγυπτο

Οι Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο λόγω του πολέμου στη Γάζα άρχισαν την Παρασκευή να επιστρέφουν στην περιοχή, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μετά την έναρξη ισχύος της προσωρινής εκεχειρίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ των αιγυπτιακών αρχών και της παλαιστινιακής πρεσβείας στο Κάιρο, οι Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στο Αλ-Αρίς -μια πόλη κοντά στα σύνορα- έχουν αρχίσει να περνούν από το πέρασμα της Ράφα προς τη Γάζα.

Υπάρχουν 920 Παλαιστίνιοι εγκλωβισμένοι στο Αλ-Αρίς.

Ακόμα άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν εγκλωβιστεί στο Κάιρο θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής στη Γάζα από το Σάββατο.

13:24 Δημοσκόπηση: Καταρρέουν τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ θα κατέρρεαν εξασφαλίζοντας μόνο 41 έδρες στην ισραηλινή βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτοξεύονταν στις 79 έδρες, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv.

Ακόμη, το 52% των ερωτηθέντων προτιμούν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς για την πρωθυπουργία, έναντι του 27% που προτιμά τον νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:13 AP: Δύο νεκροί από ισραηλινά πυρά – Προσπάθησαν να περάσουν στη βόρεια Γάζα

Πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να φτάσουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι δέχτηκαν θανατηφόρα πυρά από ισραηλινά στρατεύματα και άλλοι 11 τραυματίστηκαν στα πόδια, σύμφωνα με το AP. Δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε τα δύο πτώματα και τους τραυματίες καθώς έφτασαν σε νοσοκομείο.

Πηγή: AP

13:10 Ο ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν οι 23 εργάτες θα απελευθερωθούν

Ο Parnpree Bahiddha-Nukara δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι 23 Ταϊλανδοί εργάτες που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα πρόκειται να απελευθερωθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την υποδοχή των ομήρων εάν και όταν απελευθερωθούν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ιρανός ομόλογός του Bahiddha-Nukara, που υπηρετεί ως μεσάζων με τη Χαμάς, του είπε ότι θα υπάρξουν «σύντομα καλά νέα».

Δήλωσε ακόμα ότι αξιωματούχοι του Κατάρ, οι οποίοι μεσολάβησαν για τη συμφωνία εκεχειρίας, θα έχουν συνάντηση για το θέμα και μέχρι το απόγευμα οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι αναμένουν να μάθουν περισσότερα.

13:00 Παράθυρο της Χαμάς για απελευθέρωση και ανδρών αιχμαλώτων

Ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι η ομάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ακόμη περισσότερων αμάχων αιχμαλώτων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών.

Ωστόσο, όσον αφορά τους Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι, ο Χαμάντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι «αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

«Σε αυτή τη φάση, μιλάμε για τους άμαχους ομήρους. Όσον αφορά τους άλλους, επιδιώκουμε μια συνολική ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των [7.200] κρατουμένων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός μας», δήλωσε ο Χαμάντ.

«Αλλά θα περιμένουμε και θα δούμε. Έχουμε μεγάλη υπομονή, δύναμη και ενέργεια για να το κάνουμε αυτό… Το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους και είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τους Ισραηλινούς στρατιώτες».

12:45 Προχωρά στο επόμενο στάδιο η διαδικασία απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων

Οι 24 γυναίκες και οι 15 έφηβοι που κρατούνται στο Ισραήλ και αναμένεται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς εγκατέλειψαν τις φυλακές Damon και Megiddo και κατευθύνονται προς τη φυλακή Ofer.

Από εκεί θα απελευθερωθούν περίπου δύο ώρες μετά την παράδοση των Ισραηλινών ομήρων.

12:35 «Μπορούμε για λίγο να ανακτήσουμε την ψυχή μας» – Χαραμάδα αισιοδοξίας η τετραήμερη εκεχειρία

Για πρώτη φορά μετά από 48 ημέρες ο θόρυβος από τα αεροσκάφη, τα drones και τις βόμβες έχει σταματήσει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ουρανός καθαρίζει από τον καπνό και τη σκόνη από τα συντρίμμια που έχει σκεπάσει τα πάντα.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πεδίο μεταφέρουν ότι επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, μία χαρά που τη σκιάζει η αγωνία και η απογοήτευση καθώς η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει μόνο για τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο αυτές οι μέρες είναι για όλους πολύτιμες. Ήδη πολλοί είναι οι εκτοπισμένοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους για να δουν εάν στέκονται ακόμα. Άλλοι για να ψάξουν τους συγγενείς τους που δεν γνωρίζουν πού είναι.

«Θέλω να κοιμηθώ. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω. Έχω κουραστεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς» λέει ο Χάλεντ Λοζ και προσθέτει: «Μπορούμε για λίγο να ανακτήσουμε την ψυχή μας».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:15 Δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται στην πόλη της Γάζας

Με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να βρίσκεται σε εξέλιξη, 10 ασθενοφόρα βρίσκονταν καθ’ οδόν για την απομάκρυνση ασθενών από την πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της επικράτειας την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η επιχείρηση «συντονίζεται και συνοδεύεται» από τα Ηνωμένα Έθνη, έγραψε η Ερυθρά Ημισέληνος στο X, πρώην Twitter.

Τα ασθενοφόρα είχαν ξεκινήσει από τη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της παράκτιας λωρίδας. Αποστολή τους ήταν να μεταφέρουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο Al-Ahli που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) δήλωσε πρόσφατα ότι το νοσοκομείο Al-Ahli λειτουργούσε μόνο με την ελάχιστη δυνατή χωρητικότητα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 22 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πλέον σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

11:50 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ενώ έχει ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσε ότι ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Ιεριχώ.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε σοβαρά σε επιδρομή στη Τουλκαρέμ, υπέκυψε επίσης στα τραύματά του.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα το πρωί επίσης αρκετούς ανθρώπους στην πόλη Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας.

Τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

11:35 Εικόνες καταστροφής αντικρίζουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους

Με την έναρξη της κατάπαυσης πυρός εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι γυρνούν στα σπίτια και τις γειτονιές τους, αντικρίζοντας σορούς και συντρίμμια.

11:17 Haaretz: 15 Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να περάσουν στη βόρεια Γάζα

Ο δημοσιογράφος της Haaretz, Τζακ Χιούρι, επικαλούμενος παλαιστινιακές αναφορές λέει ότι 15 Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να περάσουν προς τη βόρεια Γάζα και δέχτηκαν πυρά του ισραηλινού στρατού.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα

11:07 Τετραήμερη κατάπαυση πυρός: Επικίνδυνη ισορροπία για ένα φιλόδοξο σχέδιο

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ κάνει λόγο για επικίνδυνες στιγμές στη Γάζα ενώ εδώ και κάποιες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάπαυση πυρός, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να μην υπάρξει παραβίαση εάν κάτι πάει στραβά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι δύσκολο να αντισταθούν και να μην επέμβουν εάν εντοπίσουν τους αρχηγούς της Χαμάς. Οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης από την άλλη πρέπει να μην αντιδράσουν ενώ ο ισραηλινός στρατός παραμένει στα εδάφη της Γάζας.

Η πρόσκαιρη εκεχειρία οριοθετείται από ένα αυστηρό πλαίσιο, και το σχέδιο πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα για τέσσερις ημέρες. Εάν αυτό γίνει τότε ανοίγει ο δρόμος και για περεταίρω κατάπαυση του πυρός.

Η εξέλιξη του πρώτου 24ωρου είναι κρίσιμη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

10:55 Reuters: 24 γυναίκες και 15 έφηβοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν σήμερα ελεύθεροι

10:50 Ισραηλινά τανκς κινούνται εντός της Λωρίδας της Γάζας

Το Al Jazeera επαλήθευσε πλάνα που δημοσίευσε ο φωτογράφος Atia Darwish και δείχνουν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς την ανατολική Γάζα, αποκόπτοντας την οδό Salah al-Din.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.

 

10:46 Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα οι IDF είχαν πετάξει φυλλάδια που έλεγαν ότι απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους να ξαναγυρίσουν στο βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας.

10:41 Haaretz: Πλάνα δείχνουν Παλαιστίνιους να κατευθύνονται στη βόρεια Γάζα

Ο δημοσιογράφος της Haaretz Τζακ Χιούρι αναφέρει ότι υπάρχουν πλάνα που δείχνουν Παλαιστίνιους να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν στη νότια Γάζα.

10:29 IDF: Τέσσερα φορτηγά με καύσιμα πέρασαν στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τέσσερα βυτιοφόρα με καύσιμα και τέσσερα βυτιοφόρα με αέριο μεταφέρθηκαν από την Αίγυπτο σε οργανώσεις βοήθειας του ΟΗΕ μέσω του περάσματος της Ράφα στη νότια Γάζα.

Η παράδοση των καυσίμων εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί.

Η Youmna ElSayed του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το πέρασμα της Ράφα, λέει ότι αναμένουν τουλάχιστον «200 φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν» σήμερα.

10:11 Επιστρέφουν οι Παλαιστίνιοι με κάθε μέσο στα σπίτια τους

Με κάρα επιστρέφουν στα σπίτια τους

Με τα μαξιλάρια τους στα χέρια παιδιά γυρίζουν στο σπίτι τους για να δουν τι απέμεινε

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς

10:04 Haaretz: Οι υπηρεσίες φυλακών του Ισραήλ αρχίζουν να απολύουν Παλαιστίνιους κρατούμενους που επιλέχθηκαν για την ανταλλαγή ομήρων

Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ ξεκίνησε τη διαδικασία αποφυλάκισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι την Παρασκευή στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η IPS, οι κρατούμενοι αυτοί θα μεταφερθούν από τη φυλακή Ofer στο σημείο ελέγχου Beituniya στη Δυτική Όχθη και από εκεί θα αφεθούν ελεύθεροι στα σπίτια τους.

09:57 Reuters: Αποσύρθηκαν τα ισραηλινά τανκς από τη Γάζα

Η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να τηρείται στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς εδώ και τρεις ώρες δεν έχει σημειωθεί κανένα σημαντικό περιστατικό ενώ οι δρόμοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν γεμίσει με κόσμο που επιστρέφει στα σπίτια του για να δει τι έχει απομείνει.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι είδε δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να απομακρύνονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί στρατιώτες στην τεθωρακισμένη φάλαγγα δήλωσαν ότι είχαν απομακρυνθεί από το παλαιστινιακό έδαφος.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ένα περιστατικό, ανέφερε το Al Jazeera, αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα θύματα.

Σειρήνες ήχησαν σε δύο ισραηλινά χωριά έξω από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Χαμάς πραγματοποίησε εκτόξευση ρουκέτας κατά παράβαση της εκεχειρίας, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές.

Στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με κόσμο, ο Παλαιστίνιος Χάλεντ Αμπού Ανζά δήλωσε στο Reuters: «Είμαστε γεμάτοι ελπίδα, αισιοδοξία και υπερηφάνεια για την αντίστασή μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας, παρά τον πόνο που προκάλεσε αυτό».

09:39 Εικόνες από την επίθεση στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Σε βίντεο που δημοσιεύει το κανάλι στο Telegram Quds News Network φαίνεται το χτύπημα στις γεννήτριες του ινδονησιακού νοσοκομείου που έγινε στόχος σφοδρής επίθεσης τη χθεσινή νύχτα. Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν.

«Επιτέθηκαν και έστρεψαν τα σκυλιά τους εναντίον ενός ασθενούς, πυροβόλησαν έναν νεαρό άνδρα και μια ηλικιωμένη γυναίκα επειδή προσπάθησε να φύγει από το ινδονησιακό νοσοκομείο», δήλωσε ο Munir Al-Bursh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Καταστροφή γύρω από το Ινδονησιακό νοσοκομείο

09:26 Με φυλλάδια ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μην μετακινηθούν προς τα βόρεια

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παύσης των μαχών.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι λίγο πριν από την έναρξη της εκεχειρίας είχε καταστρέψει τμήματα σηράγγων και στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, της μεγαλύτερης ιατρικής εγκατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

09:05 Βίντεο δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να πανηγυρίζουν για τον βομβαρδισμό κτιρίων στη Γάζα πριν από την εκεχειρία

Ο Almog Boker, ανταποκριτής του ισραηλινού σταθμού Channel 13, ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να πανηγυρίζουν από μακριά καθώς καταστράφηκαν πολλά κτίρια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ώρα πριν από την έναρξη της εκεχειρίας.

Το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από την έναρξη της εκεχειρίας στις 7 το πρωί.

 

08:45 Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε κατάλογο με Παλαιστίνιους που πρόκειται να απελευθερωθούν

Το Al Jazeera αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε έναν κατάλογο με τα ονόματα 39 Παλαιστινίων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα.

«Ακούσαμε επίσης ότι ο κατάλογος αυτός μπορεί να μην είναι ο τελικός», δήλωσε ο Zein Basravi του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι καμία παλαιστινιακή οικογένεια δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με το αν οι αγαπημένοι τους θα είναι ή όχι στους ανθρώπους που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο των 39 ονομάτων».

08:26 Επιστρέφουν στα σπίτια τους

Ο δημοσιογράφος Ayman al-Jadi δημοσίευσε βίντεο που δείχνει οικογένειες Παλαιστινίων να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

 

08:16 Ανάσες αισιοδοξίας στα συντρίμμια

Το αίσθημα χαράς που νιώθει ο κόσμος στη Γάζα τώρα που οι μάχες έχουν σταματήσει, έχει μια χροιά απογοήτευσης για το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τον πόλεμό τους.

«Υπάρχει ένα αίσθημα ευτυχίας, ένα αίσθημα αισιοδοξίας, αλλά είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία επειδή μετά από 48 ημέρες ανελέητων αεροπορικών επιδρομών και δολοφονιών τόσοι πολλοί Παλαιστίνιοι περιβάλλονται από καταστροφή, αίμα και τα πτώματα αγαπημένων προσώπων και μελών της οικογένειας», αναφέρει δημοσιογράφος του Al Jazeera από τη Χαν Γιουνίς.

«Η κατάπαυση του πυρός έρχεται όταν οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν μια ανάσα και απλά να ελέγξουν ο ένας τον άλλον και να ελέγξουν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους», είπε.

«Η δήλωση των Ισραηλινών ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει, ήταν πολύ καταθλιπτική για πολλούς Παλαιστίνιους που πιστεύουν ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι ελλιπής και άδικη, καθώς θέλουν να πάνε να ελέγξουν τα σπίτια τους και να δουν ποιος έχει απομείνει από τα μέλη της οικογένειάς τους», είπε.

08:07 Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας

Τα τρία πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα από τη Ράφα.

Δύο από αυτά μεταφέρουν καύσιμα και ένα μεταφέρει αέριο. Όπως μεταφέρει το Al Jazeera βρίσκονται στον χώρο στάθμευσης των φορτηγών εντός της Γάζας και σύντομα θα μεταφερθούν στους σταθμούς.

07:54 Το Κατάρ επιβλέπει την τήρηση της εκεχειρίας

Ένα δωμάτιο επιχειρήσεων στη Ντόχα του Κατάρ λειτουργεί σαν κέντρο επιτήρησης και διαφύλαξης της πληροφορίες. Εκεί κατευθύνονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι ποληροφορίες από τη Γάζα, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν άμεσες επαφές με το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η ιδέα είναι ότι αν υπάρξει κάποιου είδους παραβίαση, λόγω αυτών των άμεσων συνδέσεων, θα προσπαθήσουν να την καταπνίξουν εν τη γενέσει της και να διασφαλίσουν ότι αυτή η εκεχειρία μπορεί να συνεχιστεί, ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για τέσσερις ημέρες.

07:47 Μήνυμα των IDF στους Παλαιστίνιους της Γάζας: Μην γυρίσετε στον Βορρά

07:44 Παλαιστίνιοι γυρνούν στα σπίτια τους

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera από τη Χαν Γιουνίς πολλοί εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο εδώ και εβδομάδες σε σχολεία και νοσοκομεία της UNRWA στη νότια Γάζα έχουν αρχίσει να φεύγουν για να πάνε στα σπίτια τους και να ελέγξουν τι έχει απομείνει από αυτά.

Ένας άνδρας είπε: «Θέλω να πάω σπίτι μου και ακόμη και αν έχει καταστραφεί, θέλω να μείνω εκεί. Θέλω να πεθάνω εκεί».

Μια γυναίκα με ένα παιδί είπε: ‘Προσεύχομαι αυτές οι μέρες να γίνονται όλο και περισσότερες, για να νιώθω ασφαλής έστω και για μια ή δύο μέρες’».

07:39 Αγωνιούν οι συγγενείς ομήρων και κρατουμένων περιμένοντας νέα

Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς των ομήρων που περιμένουν νέα για το εάν θα απελευθερωθούν οι δικοί τους. Το Al Jazeera μίλησε με οικογένειες που είπαν ότι η αναμονή και το αίσθημα τη άγνοιας έχει απορροφήσει τη ζωή τους για μέρες.

«Μιλήσαμε με κάποιον άλλο σήμερα το πρωί που είπε ότι ακόμη δεν έχουν ακούσει κανένα νέο. Το μόνο που κάνουν είναι να στέκονται δίπλα στο τηλέφωνο, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τις αρχές, περιμένοντας για οποιαδήποτε πληροφορία», μεταφέρει ο ανταποκριτής Ζέιν Μπασάρβι.

«Οι οικογένειες Παλαιστινίων με τις οποίες μιλήσαμε λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους εκατοντάδες συγγενείς εκείνων που αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι γνωρίζουν με βεβαιότητα αν οι συγγενείς τους θα βγουν από τη φυλακή ή όχι. Μια μητέρα με την οποία μιλήσαμε, η κόρη της οποίας αναμένεται να απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, δήλωσε ότι όλη η εξουσία για το ποιος θα βγει και πότε θα βγει εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ».

07:30 «Σχετική ηρεμία» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, επιβεβαιώνει ότι η εκεχειρία άρχισε και οι επιθέσεις σταμάτησαν, αφού προηγήθηκε μια νύχτα έντονων αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας σχετικής ηρεμίας, η οποία γίνεται σταδιακά όλο και πιο ορατή, καθώς έχει σταματήσει εντελώς η πτήση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μαχμούντ.

«Όμως, οι ώρες που προηγήθηκαν της έναρξης ισχύος της εκεχειρίας ήταν οι πιο αιματηρές για τους Παλαιστίνιους που ζουν στα βόρεια τμήματα, στην πόλη της Γάζας και σε όλη τη διαδρομή προς τα νότια τμήματα – τις ασφαλείς περιοχές που έχει ορίσει ο ισραηλινός στρατός για να μετακινηθούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στα βόρεια», είπε

07:18 Δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σειρήνες ηχούν στα νότια σύνορα του Ισραήλ

07:15 Τι αναμένεται να συμβεί σήμερα

  • Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών αιχμαλώτων – 13 γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθεί περίπου στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος)
  • Ο Ερυθρός Σταυρός θα τους συνοδεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.
  • Οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις.
  • Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν επίσης από το Ισραήλ στο πλαίσιο της ανταλλαγής την πρώτη ημέρα.
  • Θα μεταφερθούν από δύο ισραηλινές φυλακές, Damon και Megiddo, και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα.
  • Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη φυλακή Ofer, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και από εκεί σε ένα κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.
  • Αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται επίσης να περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα τις επόμενες ώρες.
  • Η Χαμάς λέει ότι 200 φορτηγά με βοήθεια και περισσότερα φορτηγά με καύσιμα θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά.

07:09 Μία νεκρή και τρεις τραυματίες από την επίθεση στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μία γυναίκα νεκρή και τρεις τραυματίες από την χθεσινοβραδινή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.

07:00 Στις 07:00 είναι επισήμως η ώρα που ξεκινά η κατάπαυση του πυρός

06:56 Παιδί διασώζεται στη Γάζα μετά από βομβαρδισμό – Σε κατάσταση σοκ

Ο Fouad Abu Khamash, φωτογράφος από τη Γάζα, δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο από τα όσα ακολούθησαν ενός ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, ένα εμφανώς σοκαρισμένο νήπιο φαίνεται στην αγκαλιά ενός νεαρού άνδρα πριν τοποθετηθεί σε ένα ασθενοφόρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων στο σχολείο της UNRWA, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, και σε δύο πολιτικά οχήματα στην οδό Nuseirat-Mughraqa, όπου σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

 

06:51 Συλλαμβάνουν εργάτες από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν πολλά άτομα τα ξημερώματα σε μια από τις επιδρομές που πραγματοποιούνται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συλληφθέντες είναι εργάτες που κατάγονται από τη Γάζα και ζουν στην πόλη Tarqumiyah, δυτικά της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

06:45 Καταστράφηκε ο πρώτος όροφος του Ινδονησιακού νοσοκομείου – Επιτέθηκαν με τανκς

Ο Sarbini Abdul Murad, επικεφαλής της ινδονησιακής φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Emergency Rescue Committee (MER-C), η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της κατασκευής του νοσοκομείου της Ινδονησίας στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι μια επίθεση στην ιατρική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

«Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο νοσοκομείο με τανκς και κατέστρεψαν όλο τον πρώτο όροφο. Οι ζημιές ήταν πολύ σοβαρές», δήλωσε ο Μουράντ, μιλώντας στο Al Jazeera από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.

«Προηγουμένως, είχαν επιτεθεί και στον τρίτο όροφο. Συνέλαβαν τουλάχιστον τρία άτομα. Αυτός είναι ο τρόπος τους για να καταλάβουν τα νοσοκομεία πριν από τη σημερινή κατάπαυση του πυρός», είπε.

«Την Πέμπτη, οι εθελοντές μας μεταφέρθηκαν στη Ράφα μαζί με γιατρούς και τραυματίες, αλλά περίπου 200 άνθρωποι έμειναν πίσω στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, επειδή δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο», είπε.

06:30 Προσμονή για την κατάπαυση του πυρός

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 48 ημέρες που αναμένεται τα ισραηλινά βομβαρδιστικά να σταματήσουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, και αιχμάλωτοι να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Επίσης θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα μπορέσουν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Για να δείτε τι έχει προηγηθεί διαβάστε εδώ 

ΠΗΓΗ: In.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube