Weather Icon

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει ανησυχίες για τις κρατήσεις Αφγανών στο Πακιστάν

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει ανησυχίες για τις κρατήσεις Αφγανών στο Πακιστάν

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την αυθαίρετη απέλαση και την κακομεταχείριση Αφγανών μεταναστών στο Πακιστάν και την καταστροφή της περιουσίας τους.

Σε δήλωσή του, ο Volker Türk (σ.σ. Αυστριακός δικηγόρος τουρκικής καταγωγής και αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Είναι Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τις 17 Οκτωβρίου 2022) δήλωσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, πάνω από 327.000 άνθρωποι εισήλθαν στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν. Πρόσθεσε επίσης ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε λάβει αναφορές που ισχυρίζονταν ότι οι Αφγανοί, ενώ διέσχιζαν τα σύνορα προς το Αφγανιστάν, αντιμετώπισαν ανάρμοστη συμπεριφορά από τις πακιστανικές αρχές.

Η δήλωση αναφέρθηκε σε έναν Αφγανό μετανάστη ο οποίος είπε: «Η τοπική αστυνομία επιτέθηκε στο σπίτι μας τη νύχτα. Κατάσχεσαν μετρητά, κοσμήματα, κατσίκες, πρόβατα και άλλα αντικείμενα από το σπίτι μας και τα πήραν. Καθώς φεύγαμε, μια μπουλντόζα άρχισε να γκρεμίζει το σπίτι μας».

Η δήλωση σημείωσε επίσης ότι η αυθαίρετη κράτηση και η απέλαση αντίκεινται στις δεσμεύσεις του Πακιστάν και τους διεθνείς νόμους.

Ο Volker Türk έγραψε στη δήλωσή του, «Πολλοί Αφγανοί, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους. Επιπλέον, έχουν εξαναγκαστεί να πληρώσουν δωροδοκίες ή να παραιτηθούν από τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Σε αυτή τη δήλωση, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την κατάσταση πρώην αξιωματούχων ασφαλείας, εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, γυναικών και κοριτσιών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Πακιστάν.

Ο Volker Türk πρόσθεσε: «Το Πακιστάν πρέπει να προστατεύσει άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως παρενόχληση, βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση, κατά την επιστροφή στο Αφγανιστάν».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την πακιστανική κυβέρνηση να αναστείλει το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών από το Αφγανιστάν και να διερευνήσει καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από τις αρχές της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube