Τον πρεσβευτή του Ισραήλ για να συζητήσει την πρόσφατη «ατυχή συμπεριφορά» του σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα, κάλεσε τον υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής. 

Το υπουργείο ανέφερε πως ο Ελίαφ Μπελοτσερκόφσκι έλαβε την κλήση χθες, Πέμπτη, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά του.

“Ο πρεσβευτής Μπελοτσερκόφσκι εκλήθη για να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Βιέννης που αποδίδουν στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών ορισμένα προνόμια και ευθύνες, σημαντική θέση μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει η αναγνώριση των κυρίαρχων αποφάσεων του έθνους οικοδεσπότη”, αναφέρει η νοτιοαφρικανική ανακοίνωση.

«Ο πρεσβευτής Μπελοτσερκόφσκι εκλήθη για άλλη μια φορά να διαβιβάσει τις ανησυχίες της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Ανάκληση διπλωματών

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να ανακαλέσει τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσει τη σχέση της με τη χώρα καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στον πόλεμο του Ισραήλ με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών  της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νότια Αφρική τάσσεται επί μακρόν υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και έχει συντρέξει τους Παλαιστίνιους παρομοιάζοντας τα δεινά τους με εκείνα της Νότιας Αφρικής πριν από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Το Ισραήλ απορρίπτει τη σύγκριση.

Η σημερινή δήλωση επανέλαβε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ανέφερε πως η Νότια Αφρική επιθυμεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διεξαγάγει έρευνα για την ηγεσία του Ισραήλ σε σχέση με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον αμάχων από τη Χαμάς και είπε πως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει επίσης να ερευνηθούν για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: ΑΜΠΕ