Weather Icon

Νίκος Αρβανίτης στο KomotiniPress: Στόχος της τουρκικής προπαγάνδας η επίσκεψη του Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ στην Αθήνα

Νίκος Αρβανίτης στο KomotiniPress: Στόχος της τουρκικής προπαγάνδας η επίσκεψη του Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ στην Αθήνα

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου, ο Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Christophe Poirel και το Τμήμα Εκτέλεσης Αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για μια σειρά υποθέσεων ενώ συναντήθηκαν με την ΥΦΥΠΕΞ, τους ΓΓ Υπουργείων Δικαιοσύνης και ΠΡΟ.ΠΟ και τη νεοδιορισθείσα Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Νίκη Μαριόλη .Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου τους, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια (από 300 το 2017 σε 65 στις 31 Οκτωβρίου 2023).

Το τελευταίο διήμερο, κι ενόψει της προαναγγελθείσης επίσκεψης Ρ.Τ.Ερντογάν στην Θράκη, το τουρκικό παρακρατικό σύστημα επαναφέρει τα θέματα σχετικά με την “ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι” το οποίο προσπαθεί να το αναγάγει σε ένα από τα μείζονα θέματα καθώς με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να νομιμοποιήσει το πολυπυραμιδικό φορέα υλοποίησης του εκτουρκισμού της Μειονότητας μέσα από τους διαφόρους συλλόγους (όπως ΤΕΞ, ΤΕΝΚ κλπ). [(βλ. ενδεικτικά υποθέσεις Bekir-Ousta και λοιποί κατά Ελλάδας – αριθ. 35151/05, 11 Οκτωβρίου 2007, Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι κατά Ελλάδας – αριθ. 26698/05, 27 Μαρτίου 2008, Εμίν και λοιποί κατά Ελλάδας – αριθ. 34144/05, 27 Μαρτίου 2008)

Από την τουρκική προπαγάνδα και τους εγχώριους υποστηρικτές της, αποσιωπάται το γεγονός ότι “το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, υπόκειται σε περιορισμούς, ιδίως αν με τη λειτουργία του νομικού προσώπου προσβάλλεται η δημόσια τάξη και ασφάλεια. ή τα χρηστά ήθη” όπως στην περίπτωση των παρανόμων μειονοτικών σωματείων που έχουν ως στόχο την αναθεώρηση της Σύμβασης της Λωζάννης και της τουρκοποίησης της τρισυπόστατης Μειονότητας σε αντίθεση με την ελληνική έννομη τάξη.

Παραπέμπουμε στο καταστατικό της ΤΕΞ όπου στο άρθρο 8 αναφέρεται ως “σκοπός της ιδρύσεως της Τουρκικής Ενώσεως είναι όπως εργαστεί υπέρ της πνευματικής, σωματικής και ψυχικής διαπαιδαγωγήσεως των Τούρκων της Δυτικής Θράκης,να δημιουργήσει μεταξύ αυτών ειλικρινείς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και να συμβάλει εις την μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης διάδοση των πνευματικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων των προελθόντων εκ της Τουρκικής μεταπολιτεύσεως».

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2021 απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης, να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο 2021στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο Τούρκος Πρόξενος , οι Εγκάθετοι και σύσσωμος παρακρατικός μηχανισμός καλλιεργούν μία συγκρουσιακή ατμόσφαιρα διχάζοντας την τοπική κοινωνία με τον Αϊκούτ Ουνάλ να επισκέπτεται την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2023 το τέμενος Τσινάρ στην Ξάνθη και μετά την ΤΕΞ συνοδευόμενος από Εγκαθέτους.

Παρατίθενται χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του Anadolu (κρατικό πρακτορείο ειδήσεων) και η ευθυγραμμισμένη αναπαραγωγή τους από τα κατευθυνόμενα τουρκόφωνα μειονοτικά μέσα, στα πλαίσια της επίσημης τουρκικής προπαγάνδας που προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην ελληνική διπλωματία.

      

ΠΗΓΗ: Komotinipress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube