Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία, επάνω, από ABC News) απέρριψε για ακόμη μια φορά χθες Δευτέρα την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Σε ό,τι αφορά (…) μικρές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί –, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ θα έχει για απροσδιόριστη διάρκεια, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια»

Είπε, επίσης, πως η χώρα του θ’ αναλάβει επ’ αόριστον τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, ποιος θ’ ασκήσει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θ’ αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Οταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Σε ρόλο ειρηνοποιού

Νωρίτερα χθες, μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρεσβευτές στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε με τον ρόλο του ειρηνοποιού και του προστάτη της Ευρώπης απέναντι «στην τρομοκρατική απειλή», θέλοντας να δικαιολογήσει τον ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 4.000 παιδιά.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανήλθε σε επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει και άλλες φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλώντας τον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς μία «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας». «Δεν είναι μια τοπική μάχη. Η νίκη μας είναι και δική σας νίκη», είπε.

Πηγή: in.gr