Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 21 Νοεμβρίου 2023

Νετανιάχου: Ελπίζω σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα για τους ομήρους- Διαδοχικές συνεδριάσεις στο Ισραήλ

Νετανιάχου: Ελπίζω σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα για τους ομήρους- Διαδοχικές συνεδριάσεις στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα», είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη του αντίδραση για τις αναφορές ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα, μετά την επίθεσή της στην επικράτεια του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε μιλώντας σε εφέδρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Διαδοχικές συνεδριάσεις

«Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας» το υπουργικό συμβούλιο έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 8 μ.μ. σήμερα, αναφέρει επίσης το γραφείο του Ισραηλινου πρωθυπουργού.

Πριν από τις 8 μ.μ. συνάντηση θα συνεδριάσουν επίσης το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Πολλά μέσα στο Ισραήλ αναφέρουν ότι αξιωματούχοι συναντώνται για να δώσουν την τελική έγκριση για την συμφωνία με τη Χαμάς.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές αναφορές ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ανταλλαγή των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές και ολιγοήμερα κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και έπειτα από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο. Και οι δύο αυτές εγκρίσεις θα μπορούσαν να δοθούν γρήγορα, μέσω τηλεφώνου.

Στο «τελικό στάδιο»

Νωρίτερα το Κατάρ, που συντονίζει ως διαμεσολαβητής τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» για μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο».

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε επίσης νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι η Χαμάς είναι «κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μια εκεχειρία», είπε, προσθέτοντας ότι η ομάδα έδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές του Κατάρ.

Ρεπορτάζ του CNN υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανοινωθεί ακόμα και σήμερα, ενώ οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν στα ονόματα όσων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στη συμφωνία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές.

Αντίστοιχα, το Channel 12 επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία».  Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία ότι τουλάχιστον 50 άτομα θα απελευθερωθούν, ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της προγραμματισμένης εκεχειρίας πέρα ​​από τις πρώτες ημέρες. Εκείνοι που πρόκειται να απελευθερωθούν, σταδιακά για αρκετές ημέρες, αναμένεται να είναι παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Αν τελικά υπάρξει συμφωνία θα έχουμε τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερις από τα 240 κατ’ εκτίμηση άτομα που απήχθησαν στη Γάζα έχουν επιστρέψει στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο το Ισραήλ είχε περίπου 5.200 Παλαιστίνιους υπό κράτηση. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.900 νέες συλλήψεις. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρακολούθησης πιστεύουν ότι το Ισραήλ κρατά τουλάχιστον 95 γυναίκες, 37 δημοσιογράφους και 145 παιδιά ανάμεσά τους.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube