Ενώπιον μίας πολύ σημαντικής και δύσκολης απόφασης βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στενοί του συνεργάτες, σε σχέση με την αποδοχή ή απόρριψη της αξίωσης της αμερικανικής Chevron να τροποποιηθεί η συμφωνία του 2019 και να μη χρησιμοποιηθεί πλωτή μονάδα παραγωγής στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Αν γίνει τελικά δεκτή η νέα πρόταση των Αμερικανών, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip Franlab προειδοποιούν ότι θα επιφέρει πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων (ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ) για την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι περαιτέρω χειρισμοί συζητούνται αυτή την ώρα στο Προεδρικό, στο πλαίσιο νέας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Ενέργειας, τη Νομική Υπηρεσία και συνεργάτες τους.

Οι πληροφορίες του «Φ» από ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως η Chevron τήρησε αμετακίνητη στάση κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Η εταιρεία φέρεται μάλιστα να μην συζητά ούτε τις εναλλακτικές επιλογές που έθεσε στο τραπέζι η Κυπριακή Δημοκρατία, για αποφυγή οριστικού αδιεξόδου.

Δεν συζητά ούτε την οικονομική συνδρομή του κράτους με εκατοντάδες εκατομμύρια για την εγκατάσταση της πλωτής μονάδας παραγωγής (παρ’ ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία του 2019), ούτε την επιλογή της διαφοροποίησης της συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού εσόδων, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία -χωρίς την πλωτή μονάδα παραγωγής- να εισπράττει μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από την εμπορία του αερίου κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος και όχι κατά τη δεύτερη, όταν πλέον σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της Δημοκρατίας θα μειωθούν οι ποσότητες του αερίου που θα αντλούνται, εφόσον χρησιμοποιηθεί η τεχνοτροπία tie-back που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι της Chevron για σκοπούς εξοικονόμησης δαπανών, όπως υποστηρίζουν.

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενώπιον ενός πολύ δύσκολου διλήμματος, το οποίο καθορίζεται όχι μόνο από τεχνοκρατικά-οικονομικά κριτήρια, αλλά και από γεωπολιτικά.

Φιλελεύθερος