Αφγανιστάν , Ιράν , Πακιστάν 22 Νοεμβρίου 2023

ΜΜΕ που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης: 450.000 Αφγανοί μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους από το Ιράν

ΜΜΕ που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης: 450.000 Αφγανοί μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους από το Ιράν

Η απέλαση Αφγανών προσφύγων από το Πακιστάν έχει κλιμακωθεί και υπάρχουν αναφορές για παρόμοια τάση που εμφανίζεται στο Ιράν, όπου έχουν ξεκινήσει αναγκαστικές απελάσεις. 

To αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Khaama Press επικαλούμενο ιρανικά τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αφού αντιμετώπισαν τη συνεχή πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης, περίπου 450.000 Αφγανοί μετανάστες επέστρεψαν οικειοθελώς στο Αφγανιστάν από το Ιράν. Ο αξιωματούχος Τζαβάντ Χάνι, που επιβλέπει τη διαχείριση παράνομων μεταναστών στον Εθνικό Οργανισμό Μετανάστευσης στο Ιράν, μίλησε για το ζήτημα της επιστροφής.  

Σύμφωνα με αναφορές από το Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim, ο Χάνι υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας σημαντικός πληθυσμός μεταναστών χωρίς έγγραφα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων στο Ιράν. Η κατάσταση δείχνει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, θέτοντας προκλήσεις τόσο για τις χώρες προέλευσης όσο και για τις χώρες υποδοχής που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η επιστροφή των Αφγανών μεταναστών αντικατοπτρίζει μια συνεχή προσπάθεια πλοήγησης και ρύθμισης της πολυπλοκότητας που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο που επιβλέπει τη διαχείριση παράνομων μεταναστών, οκτώ πόλεις-κλειδιά στο Ιράν—Τεχεράνη, Σιστάν και Μπαλουτσιστάν, Χορασάν Ραζάβι, Κομ, Κερμάν, Γιαζντ, Φαρς και Αλμπορζ— φιλοξενούν περίπου το 92 τοις εκατό των παράνομων Αφγανών μεταναστών της χώρας. Αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, ενός ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων στο Ιράν που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παράνομους Αφγανούς μετανάστες στο Ιράν έχουν εκδοθεί δελτία ταυτότητας μέχρι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση χωρίς έγγραφα, διευκολύνοντας ενδεχομένως την καλύτερη παρακολούθηση και ρύθμιση αυτού του δημογραφικού. Η κατάσταση φανερώνει τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διαχείριση και την τεκμηρίωση των πληθυσμών μεταναστών εντός της χώρας.

Σε μια αναφορά του Khaama Press, ο Τζαβάντ Χάνι, ένας αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαχείριση παράνομων μεταναστών στο Ιράν, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος του σημαντικού πληθυσμού μεταναστών στο Ιράν αποτελείται από Αφγανούς πολίτες. Ο Χάνι αναγνώρισε τις συνεχείς προσπάθειες για την οργάνωση ατόμων που δεν έχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει αυτό το δημογραφικό στοιχείο στη χώρα.

Πρόσφατες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από Αφγανούς πρόσφυγες στο Ιράν σχετικά με μια προφανή κλιμάκωση των απελάσεων, των συλλήψεων και της αστυνομικής παρενόχλησης, όπως αναφέρει το TOLO News. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στους Αφγανούς πρόσφυγες και οι Ταλιμπάν απηύθυναν κάλεσμα στις γειτονικές χώρες, καλώντας τους να μην απελάσουν Αφγανούς πρόσφυγες. Αυτή η δυναμική υπογραμμίζει την περίπλοκη και ευαίσθητη φύση της προσφυγικής κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει τη διασταύρωση νομικών, ανθρωπιστικών και γεωπολιτικών εκτιμήσεων.

Η απέλαση Αφγανών προσφύγων από το Πακιστάν έχει κλιμακωθεί και υπάρχουν αναφορές για παρόμοια τάση που εμφανίζεται στο Ιράν, όπου έχουν ξεκινήσει αναγκαστικές απελάσεις. Εκπρόσωποι Αφγανών προσφύγων στο Ιράν έχουν εκφράσει επικρίσεις τόσο κατά της ιρανικής κυβέρνησης όσο και της διεθνούς κοινότητας, επικαλούμενοι αυτό που αντιλαμβάνονται ως έλλειψη υποστήριξης. Οι εκπρόσωποι των προσφύγων προτρέπουν και τις δύο οντότητες να συμμετάσχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί πρόσφυγες στο Ιράν.

Η κατάσταση προκαλεί επίσης ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην υποστήριξη των εκτοπισμένων πληθυσμών και τη σημασία των διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο οι χώρες υποδοχής όσο και οι πρόσφυγες. Η εξελισσόμενη δυναμική στην περιοχή υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένη και συμπονετική απάντηση στα δεινά των Αφγανών προσφύγων.

“Οι Αφγανοί πρόσφυγες απελαύνονται από το Ιράν. Ο ιρανικός λαός και η κυβέρνηση είναι πολύ καταπιεστικοί προς τους πρόσφυγες. Το Ιράν διώχνει πρόσφυγες πριν από τον χειμώνα όταν δεν είναι σωστό”, δήλωσε ο Σπογκμάι Τζαμπαρχίλ, εκπρόσωπος Αφγανών προσφύγων στο Ιράν, σύμφωνα με το TOLO News. .

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube