Weather Icon
Αθλητικά , Ιστορία , Κύπρος 4 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη συγκίνηση! Ανόρθωση και Ένωση Φίλων ΑΕΚ τιμούν τη μνήμη του αθλητή και αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντώνη Παπαδόπουλο

Μεγάλη συγκίνηση! Ανόρθωση και Ένωση Φίλων ΑΕΚ τιμούν τη μνήμη του αθλητή και αγωνιστή της ΕΟΚΑ  Αντώνη Παπαδόπουλο

Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού. Εντάχθηκε στην Ανόρθωση Αμμοχώστου το 1947. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα (1950-1953) εντάχθηκε στην ΑΕΚ Αθηνών.

Τον Αντώνη Παπαδόπουλο τιμά η Ένωση Φίλων ΑΕΚ σε συνεργασία με την Ανόρθωση.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου:

Η ιστορική συνείδηση κατευόδωσε το 1981 τον Αντώνη Παπαδόπουλο στις δέλτους της αθανασίας. Για να επαναπροσδιοριστεί το βαρυσήμαντο αξιακό μέγεθός του, η γεραρή Ανόρθωσις και η Ένωσις Φίλων ΑΕΚ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Λάρνακα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου,ώρα 11.30 π.μ.στην αίθουσα δεξιώσεων ” Κυριάκος Θεοχάρους ” του γηπέδου ” Αντώνης Παπαδόπουλος “.

Σημαιοφόρος της ΑΕΚ στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου το 1953,ηρωική μορφή της ΕΟΚΑ δίπλα στον Γρηγόρη Αυξεντίου,επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής στην Κύπρο,επιτελικό στέλεχος της προσφυγικής Ανόρθωσης,καταύγασε την κοινωνική και αθλητική ζωή της Κύπρου. Θα μιλήσουν :

Ο κ.Ανδρέας Μιχαηλίδης,πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, με θέμα: << Αντώνης Παπαδόπουλος: μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα >> Ο κ.Δημήτρης Παπαδάκης,ευρωβουλευτής, με θέμα: << Προσφυγιά και Αθλητισμός >>.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ.Γιώργος Μελετίου. Με τέτοιες δημάρατες φυσιογνωμίες,όπως ο Αντώνης Παπαδόπουλος,οξυγονώνεται η ελπίδα να εδραιωθούν οι ευγενέστεροι οραματισμοί μας.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν Κύπριος ποδοσφαιριστής, πετοσφαιριστής, αθλητής στίβου, εκπαιδευτικός, γυμναστής και προπονητής. Επιπρόσθετα, ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ.

Γεννήθηκε στον Άγιο Μέμνωνα στις 26 Μαΐου 1929. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Ακολούθως σπούδασε στην Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ), την περίοδο 1950-1953, όπου αποφοίτησε με άριστα και με το Χρυσάφειο βραβείο. Αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής γυμναστικής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και μετέπειτα ανέλαβε προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής (1968-1981). Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) διετέλεσε πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπή ΣEΓAΣ Kύπρου (ΤΕΣΚ), προϊστάμενος σωματικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού. Εντάχθηκε στην Ανόρθωση Αμμοχώστου το 1947. Παρέμεινε στην ομάδα έως το 1950 κατακτώντας ένα πρωτάθλημα (1949-50) και ένα κύπελλο (1948-49). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα (1950-1953) εντάχθηκε στην ΑΕΚ Αθηνών, στην οποία ήταν και αρχηγός της ομάδας. Στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου 1953 της Αλεξανδρούπολης υπήρξε σημαιοφόρος της ΑΕΚ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Ανόρθωση. Την περίοδο 1954-55 ήταν αρχηγός της ομάδας. Παράλληλα, ήταν προπονητής της αναπληρωματικής ομάδας της Ανόρθωσης. Επιπρόσθετα, ήταν αθλητής στίβου του ΓΣΕ (αγωνίσματα δρόμου, αλμάτων, ενόργανης γυμναστικής). Κατέκτησε πρώτες θέσεις στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου και στους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου. Η πρώτη συμμετοχή του ήταν στους 32ους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο στάδιο ΓΣΕ στις 17 Απριλίου 1947.  Επιπλέον, ήταν και πετοσφαιριστής.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) ήταν αγωνιστής και από τα σημαντικά στελέχη της οργάνωσης. Το ψευδώνυμο του ήταν «Άγρας». Το 1955 συνελήφθη μέσα στο οίκημα της Ανόρθωσης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, από τα οποία εννέα μήνες αργότερα απέδρασε και κατέφυγε στα βουνά ως αντάρτης. Στις 3 Μαρτίου 1957 βρισκόταν με τον ήρωα και φίλο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο κρησφύγετο του στο Μαχαιρά μαζί με άλλους δύο συμπολεμιστές τους. Οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετο. Ο υπαρχηγός Αυξεντίου έδωσε εντολή στους συναγωνιστές τους να παραδοθούν ενώ ο ίδιος έμεινε μέσα στο κρησφύγετο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος συνελήφθη ενώ ο Γρηγόρης Αυξεντίου πυρπολήθηκε από τους Άγγλους.

Απεβίωσε στις 2 Αυγούστου 1981. Η Ανόρθωση έδωσε στο νέο της στάδιο (το οποίο ολοκληρώθηκε το 1986) το όνομα του, το στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube