Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα κινηθεί γρήγορα για να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή η τοπική κυβέρνηση, σκιαγραφώντας τα σχέδιά της για την επιστροφή στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) ανέφερε σε έγγραφό της ότι η Σκωτία θα «υποβάλει αίτηση για επανένταξή της στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό» μετά την ανεξαρτησία.

«Δεδομένης της θέσης των κύριων κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, ο μόνος δρόμος επιστροφής στην Ε.Ε. για τη Σκωτία είναι να γίνει ανεξάρτητη χώρα», σημειώνεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κανένα από τα κύρια κόμματα της Βρετανίας δεν υποστηρίζει επί του παρόντος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επανενταχθεί στην Ε.Ε.

Η Σκωτία αποχώρησε από την Ε.Ε. μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ως σύνολο ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit, η Σκωτία με συντριπτική πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ακολουθήσει την κανονική διαδικασία προσχώρησης, γνωστή ως Άρθρο 49, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια. «Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι θεμελιώδης για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέλλον της Σκωτίας και ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την επανένταξή μας στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό μετά την ανεξαρτησία», σημειώνεται στο έγγραφο.

Επισημαίνεται επίσης ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα «το συντομότερο δυνατό θα μετακινηθεί από τη στερλίνα αποκτώντας το δικό της νόμισμα, μια νέα λίρα Σκωτίας», χωρίς να γίνεται αναφορά στο ευρώ.

Η Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτησία σε δημοψήφισμα του 2014. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει το ζήτημα έχει κλείσει.

Ωστόσο, το SNP έχει δηλώσει πως θα έχει «εντολή για διαπραγματεύσεις ανεξαρτησίας» με το Λονδίνο, εάν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών της Σκωτίας στις επόμενες εκλογές, που αναμένονται το 2024.

Ναυτεμπορική