Υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να συγκατανεύσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρος προς τη Γάζα, η Λευκωσία κινητοποιείται προς κάθε κατεύθυνση και προετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμη εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Πέραν από τους βασικούς παίχτες της περιοχής η κυπριακή κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί την παρουσία Λακρουά στη Λευκωσία για να συζητήσει και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι οι διαβουλεύσεις για να αποτελέσει η Κύπρος κόμβος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είχαν ξεκινήσει με το ξέσπασμα της κρίσης. Η Λευκωσία το συζήτησε τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Επίσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτηση  σε όλες τις επαφές που είχαν γίνει τόσο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, με την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες της περιοχής.

Το μήνυμα που στέλνει η Λευκωσία είναι πως δεν είναι δογματική σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των διαφόρων παραμέτρων της πρωτοβουλίας της. Από τον καθένα με τον οποίο συζητούμε παίρνουμε κάποια στοιχεία που προσπαθούμε να τα εντάξουμε στο project αυτό για να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο βήμα, επεσήμαναν την Τρίτη διπλωματικές πηγές.

Υπογράμμισαν πως στόχος είναι να υπάρξει μια ασφαλής, ελεγχόμενη, σταθερή και με διάρκεια παροχή μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που να διασφαλίζεται πως θα φθάνει σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Η διανομή της βοήθειας αυτής μπορεί να γίνεται από τις διάφορες διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται και έχουν εμπειρία με αυτά τα θέματα, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την προσπάθεια αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να υπάρξει κατάληξη σε κάτι που να είναι πρακτικά υλοποιήσιμο.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως εφόσον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάπαυση του πυρός, οι ανθρωπιστικές παύσεις θα μπορούσαν να ήταν ένα εργαλείο για να γίνει δυνατή η ασφαλής παροχή βοήθειας και η διασπορά της, σημειώνοντας πως η παράδοση και διαχείριση των φορτίων δεν μπορεί να είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση, οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως η Λευκωσία ακούει και μεταφέρει μηνύματα προς όλες κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να γίνει αποκλιμάκωση και να μην υπάρξει  διάχυση της βίας αλλού, όπως στη Δυτική Όχθη και στον Λίβανο. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί πρωτίστως το θέμα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς καθώς και το ζήτημα της προστασίας του άμαχου πληθυσμού, και πως στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικού διαλόγου στην οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει θέση η Χαμάς.

Καμιά παρενέργεια λόγω ψηφισματος στη ΓΣ ΟΗΕ

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον Φ ότι στις επαφές που είχε το προηγούμενο διήμερο ο υπουργός Εξωτερικών στο Αμμάν και τη Ραμάλα δεν καταγράφηκε κάποια ενόχληση από τους συνομιλητές του για την αποχή που τήρησε η Κύπρος στην τελευταία ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγησε τη θέση της Κύπρου η οποία «έγινε απόλυτα κατανοητή». Διπλωματικοί κύκλοι υπογράμμισαν πως η Λευκωσία δεν είχε πρόβλημα με το περιεχόμενο του ψηφίσματος αλλά με το τι απουσίαζε από το ψήφισμα. Όπως ανέφεραν, η κυπριακή πλευρά εξήγησε τη στάση της και τους λόγους για αυτή της την προσέγγιση και έγινε απόλυτα κατανοητή.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την επίσκεψη στη Ραμάλα οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως οι συναντήσεις που έγιναν ήταν πολύ καλές και πως εκφράστηκε η θέση της Λευκωσίας για ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι το αντίβαρο της Χαμάς, ενώ από παλαιστινιακής πλευράς έγινε ενημέρωση για την κατάσταση επί του εδάφους που όσο περνά ο καιρός γίνεται πολύ χειρότερη εν μέσω των εχθροπραξιών που συνεχίζονται.

Φιλελεύθερος