ΟΙ τουρκικές κινήσεις στη νεκρή ζώνη είναι συνεχείς. Είναι προφανές τι είναι αυτό που επιχειρούν να κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Να προελάσουν, να καταλάβουν, να ελέγξουν τη νεκρή ζώνη. Είναι ένας διαχρονικός σχεδιασμός, ο οποίος βαθμηδόν υλοποιείται. Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρείται η τελευταία κίνηση, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία έχει κινηθεί η τουρκική πλευρά στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης.

ΕΓΙΝΕ γνωστό ότι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

ΕΙΜΑΣΤΕ μάρτυρες, παρακολουθούμε μια επαναλαμβανόμενη ιστορία: Η κατοχική Τουρκία προελαύνει και ο ΟΗΕ παρακολουθεί απαθώς. Γιατί αυτό κάνει ο Διεθνής Οργανισμός, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τη νεκρή ζώνη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης περιοχές κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρόκειται για κατεχόμενα, αλλά βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές κι αυτό επιχειρούν να αμφισβητήσουν οι κατοχικές δυνάμεις.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ από τουρκικής πλευράς δεν γίνονται μόνο στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και στην οδό Λήδρας, στο Λήδρα Πάλας, στη Δένεια, την Αυλώνα, στην Πύλα στα Στροβίλια κλπ. Πρόκειται, συνεπώς για μια συστηματική και μεθοδευμένη προσπάθεια από την κατοχική πλευρά, η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις.

ΔΕΝ είναι μυστικό ότι η κατοχική δύναμη έχει δυο, βασικούς, στόχους. Ο ένας είναι η προέλαση στη νεκρή ζώνη και ο έλεγχος της. Ο δεύτερος είναι να καταστεί το κατοχικό καθεστώς «επίσημος» συνομιλητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το κατοχικό καθεστώς ζητά όπως η Ειρηνευτική Δύναμη συνάψει χωριστή συμφωνία μαζί του για να μπορεί να κινείται στην κατεχόμενη περιοχή. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι τωρινή αλλά διαχρονική, πλην όμως είναι ξεκάθαρο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο.

ΜΕΤΑ τα όσα έχουν διαδραματισθεί στην Πύλα, όπου εκεί η κατοχική δύναμη αρνείται να εφαρμόσει τα όσα περιλαμβάνει η συναντίληψη, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς διαφορετική συμπεριφορά. Το θέμα είναι η ανοχή, που επιδεικνύει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη. Αφήνουν την κατοχική δύναμη να συμπεριφέρεται με αυτόν τον προκλητικό και επικίνδυνο τρόπο. Οφείλουν να αντιδράσουν.