Ως υλοποιηθείσα θεωρείται η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας για παραχώρηση των 11 ελικοπτέρων Mi-35 που βρίσκονταν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Έχουν ήδη παραδοθεί στη Βαλκανική χώρα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η συμφωνία για παραχώρηση του διψήφιου αριθμού ρωσικών ελικοπτέρων προνοούσε όπως η Σερβία καταβάλει ένα αξιοσέβαστο ποσό, αλλά και να παραχωρήσει οπλικό σύστημα πυροβολικού στην Εθνική Φρουρά. Όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη διευθετηθεί το πρώτο σκέλος, ενώ έχει τροχιοδρομηθεί και η παράδοση του οπλικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι το γεγονός απόκτησης ρωσικών ελικοπτέρων από τη Σερβία, έχει προβληθεί από την περασμένη εβδομάδα σε σερβικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έχει προβάλει την παραλαβή των ελικοπτέρων με σχετικό οπτικό υλικό.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται στο εν λόγω πρακτορείο, «ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισκέφθηκε τα ρωσικής παραγωγής επιθετικά ελικόπτερα Μi-35P που παραλήφθηκαν από την Κύπρο, σχολιάζοντας ότι είναι ‘πραγματικά τανκς΄». Σύμφωνα με το TASS, ο Βούτσιτς παρουσιάζεται να είπε, ακόμη, πως τα εν λόγω ελικόπτερα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην Ουκρανία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η παραλαβή από την Εθνική Φρουρά έξι ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters (γαλλογερμανική σύμπραξη). Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022. Τα εν λόγω ελικόπτερα, το κόστος των οποίων (μαζί με τα πυρομαχικά) θα ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ, κρίνεται ότι εξυπηρετούν καλύτερα τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατεύματος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας, το Υπουργείο Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα αγοράς ακόμη έξι ελικοπτέρων του ίδιου τύπου, με τους ίδιους όρους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρμάτων μάχης, δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι νεότερο.

Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος διαθέτει πέραν των 80 αρμάτων μάχης ρωσικής προέλευσης (82 T80 τα οποία αγοράστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το 2010) και θα προχωρήσει σε αντικατάστασή τους. Χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη τα ρωσικά άρματα μάχης θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση για τα επόμενα πέντε έτη. Στο τραπέζι για την ώρα υπάρχει η πρόταση του Ισραήλ για παραχώρηση αρμάτων μάχης τύπου Merkava.

Φιλελεύθερος