«Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ για τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια στον Άγιο Δομέτιο. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι επί του παρόντος ήρεμη.

Πόσο διαφορετική είναι η χθεσινή αντίδραση από εκείνη του περασμένου Αυγούστου στην Πύλα. Τότε είχαμε συγκλονιστεί από την έκταση και την ένταση της διεθνούς αντίδρασης. Θυμάστε; Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζαν την τουρκική πρόκληση στην περιοχή Άρσους-Πύλας. Καταδίκαζαν την επίθεση εναντίον των ειρηνευτών και έκαναν λόγο για «σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του διεθνούς δικαίου»!

Τότε είχαμε συγκλονιστεί επειδή με ανάλογο τρόπο είχαν αντιδράσει και ο Αντόνιο Γκουτέρες, η Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν, η Ρομπέρτα Μέτσολα και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες. Είχαμε συγκλονιστεί επειδή βρετανοί βουλευτές εξοργίστηκαν και έγραψαν ένα τουίτ για να κεραυνοβολήσουν την τουρκική βία. Είχαμε συγκλονιστεί όταν διαβάσαμε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και απέτρεπαν τους πολίτες τους να επισκεφθούν τα κατεχόμενα μέχρι να επέρχετο αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της Πύλας!

Τι υποκρισία Θεέ μου! Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί οι ισχυροί της Γης την τουρκική βία. Μισός αιώνας για να συνειδητοποιήσουν την τουρκική ωμότητα. Μισός αιώνας για να καταλάβουν τη διαχρονική περιφρόνηση της Τουρκίας σε ό,τι περιλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Μισός αιώνας για να χωνέψουν πως το μόνο «δίκαιο» το οποίο αναγνωρίζουν οι Τούρκοι είναι αυτό που επιβάλλουν οι μπουλντόζες και τα όπλα.

Τι υποκρισία Θεέ μου! Η πρόκληση στην Πύλα και τα επεισόδια στην περιοχή δεν διέφεραν ποσώς από όσα προκλητικά πράττουν οι Τούρκοι στην Κύπρο, διαρκώς και κατ’ επανάληψη, από το 1974. Μόνο την περιοχή αλλάζουν. Τον περασμένο Αύγουστο ήταν η Πύλα. Προηγουμένως, το γήπεδο της Τσετίνκαγια. Πιο πριν η Δένεια. Και πιο πριν κάπου αλλού. Παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη, απειλούν Ε/κ γεωργούς, μετακινούν φυλάκια… Γενικώς, πράττουν ό,τι τους καπνίσει!

Όλοι αυτοί οι αιφνιδίως «ευερέθιστοι», δεν είχαν συγκινηθεί ποτέ. Παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Η πιο… ακραία τους αντίδραση ήταν κάποια χλιαρή και ανούσια ανακοίνωση, που η μόνη ενόχληση την οποία προκαλούσε στην τουρκική πλευρά ήταν ότι θα φόρτωνε ελαφρώς τους σκουπιδοτενεκέδες της Άγκυρας.

Τι είχε αλλάξει τον περασμένο Αύγουστο; Γράφαμε στις 19 – 8 – 2023: «Αυτή τη φορά νιώσατε την τουρκική βία στο πετσί σας (με την κυριολεκτική έννοια). Έτυχε αυτή τη φορά, οι κυανόκρανοι να είναι Βρετανοί και όχι άλλης προέλευσης. Δεν το ανεχτήκατε υποκριτές. Δεν ανέχεστε να σηκώνουν χέρι πάνω σας. Δεν ανέχεστε τις μπουλντόζες να πετάνε τα οχήματά σας σαν να είναι παιγνιδάκια του Playmobil. Ειδικά οι Βρετανοί, οι οποίοι διαχρονικά υπονομεύετε τον αγώνα των Ε/κ για άρση της αδικίας, που δια της βίας (τι ειρωνεία, και πάλι υπό την πρόφαση δήθεν ανθρωπιστικής δράσης) επέβαλε η Τουρκία».

Όχι πως είχαμε την παραμικρή αμφιβολία για την ορθότητα της κριτικής μας, όμως, φρόντισαν χθες να μας επιβεβαιώσουν. Νέα πρόκληση των Τούρκων. Νέα παραβίαση της νεκρής ζώνης. Η αντίδραση, ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν εκείνη η χλιαρή έως και ανύπαρκτη που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου. Βλέπετε, αυτή τη φορά δεν υπήρξε βία. Δεν κτύπησαν κυανόκρανους. Δεν παρέσυραν τα οχήματά τους οι τουρκικές μπουλντόζες. Δεν έσπασε μύτη. «Η κατάσταση είναι ήρεμη» μας είπε ο κ. Σιντίκ. Και επειδή είναι ήρεμη, πιθανότατα η τουρκική πρόκληση να παραμείνει σε ισχύ στην περιοχή.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να «πιέζει» την τουρκική πλευρά με την μηδαμινή ένταση με την οποία το πράττει επί μισό αιώνα. Η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να ρίχνει πέτρες. Η νεκρή ζώνη, όμως, θα συνεχίσει να ροκανίζεται. Και οι ισχυροί της Γης; Θα συνεχίσουν το θέατρο τους οι άτιμοι. Με εκείνο το ρόλο τον οποίο παίζουν επί 50 χρόνια. Τον έμαθαν μια χαρά. Δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικού ταλέντου. Νέα έκρηξή τους θα υπάρξει μόνο αν τύχει οι Τούρκοι να ξανακάνουν το λάθος να στρέψουν τις μπουλντόζες εναντίον των Βρετανών κυανόκρανων. Αλήθεια, πόσο τους αξίζει…

Φιλελεύθερος