Τον προηγούμενο μήνα ήταν στην Πύλα οι τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, τώρα είναι στον Άγιο Δομέτιο. Πιο παλιά ήταν στην περιοχή της Δένειας με τους γεωργούς. Για να μην πάμε ακόμα πιο πίσω στην περίπτωση των Στροβιλιών.

Το νέο περιστατικό παραβίασης της νεκρής ζώνης από τις κατοχικές δυνάμεις είναι σίγουρα πολύ σοβαρό. Έρχεται να προστεθεί στα όσα διαδραματίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή της Πύλα και να επιβεβαιώσει ουσιαστικά αυτό που κρύβεται πίσω από όλες τις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη και που είναι αμφισβήτηση του καθεστώτος της και διεκδίκηση της. Και  αυτή η αξίωση έχει ασφαλώς πολύ πιο σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την σκληρή γραμμή της πρόταξη της θέσης για λύση δύο κρατών και την προϋπόθεση της αναγνώρισης κυριαρχίας του κατοχικού καθεστώτος που αξιώνει η τουρκική πλευρά. Η Τουρκία κατά κύριο λόγο και εν συνεχεία και το καθεστώς των κατεχομένων υπό τον Τατάρ, έχουν αρχίσει να θεωρούν δεδομένο πλέον ότι η κατάσταση στο Κύπρο δεν θα αλλάξει και η διχοτόμηση έρχεται ως μια φυσική συνέχεια των εξελίξεων και της παρόδου του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που προφανώς, θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα επιτύχουν τον στόχο της λύσης δύο κρατών επιδιώκουν να προεκτείνουν την κατοχή για επέκταση των εδαφών του κατοχικού καθεστώτος. Πέραν βέβαια των όποιων άλλων στρατιωτικών πλεονεκτημάτων μπορεί να επιδιώκουν να έχουν μέσα από την προέλαση τους σε διάφορα σημεία στην νεκρή ζώνη.

Το θέμα όμως δεν είναι τι πράττουν οι κατοχικές δυνάμεις, αλλά το πώς εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία έχουν και την ευθύνη της νεκρής ζώνης,  διαχειρίζονται την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να δηλώσει το βράδυ της Τρίτης πώς υπάρχει άμεση απάντηση. «Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων. Αν δεν αποκατασταθεί έχουμε, ήδη, πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αποφάσεις, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν. Αλλά, επαναλαμβάνω, τα ΗΕ μάς έχουν ενημερώσει ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε ούτε υποτιμούμε και λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση πώς φυσικά μας ανησυχεί το θέμα. «Είναι μια διαχρονική πολιτική του κατοχικού στρατού να αμφισβητεί τη νεκρή ζώνη. Να σας θυμίσω τι έγινε στα Στροβίλια, να σας θυμίσω και άλλα περιστατικά, διαχρονικά υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση. Έχουμε δώσει στα ΗΕ, μας ζήτησαν ένα 24ωρο, αμέσως μετά λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν, δεν θα δημοσιοποιηθούν».

Πολύ σωστά. Ποιες είναι όμως αυτές οι αποφάσεις και τι αποτέλεσμα θα έχουν; Να υπενθυμίσουμε ότι για την περίπτωση της νεκρής ζώνης στην Πύλα, για την οποία μάλιστα πανηγυρίζαμε ως μεγάλη επιτυχία και εμείς και τα Ηνωμένα Έθνη, εδώ και ένα μήνα δεν γίνεται τίποτα. Η συμφωνία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στην πρώτη αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος. Εδώ και ένα μήνα λοιπόν δεν γίνεται απολύτως τίποτα, ενώ η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και σύντομα θα επιλυθεί το θέμα. Ούτε επιλύθηκε, ούτε πρόκειται να επιλυθεί. Διότι ούτε η τουρκική πλευρά είναι διαθέσιμη να συνεργαστεί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι έχουν τη διάθεση να επιβάλουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας που ούτως ή άλλως όλοι την υπέγραψαν. Για να είμαστε επίσης ειλικρινείς,  ούτε η δική μας πλευρά έδειξε ότι πορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Αντίθετα, κάποιοι μπορούν να θεωρούν και επιτυχία το γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτε, επειδή δεν προχωρούν οι κατοχικές δυνάμεις με την κατασκευή του δρόμου. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να το πράξουν το επόμενο διάστημα;

Ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας λοιπόν. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι επόμενοι μήνες ενδεχομένως να κρύβουν σοβαρές εξελίξεις.

Φιλελεύθερος