Ξεκίνησε την Παρασκευή με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις η δίκη του Κενάν Αγιάς στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου.

Ο Κούρδος αγωνιστής παρουσιάστηκε ακμαίος, παρά την ταλαιπωρία από τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες κράτησής του. Έξω από το δικαστήριο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης από Κούρδους, Κύπριους και Γερμανούς ακτιβιστές. Στην ομάδα υπεράσπισης συμμετέχει και ο δικηγόρος του στην Κύπρο, Ευστάθιος Ευσταθίου, ενώ το παρόν στη δίκη έδωσε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Στην οκτασέλιδη εναρκτήρια δήλωση της ομάδας υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, αναφέρεται πως από την πρώτη καταδίκη του Κούρδου αγωνιστή το 2013, οι συνθήκες στην Τουρκία και στην τουρκοκουρδική σύγκρουση έχουν αλλάξει ουσιαστικά. Ωστόσο, αυτό δεν άλλαξε τις ενέργειες της γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας στη δράση εναντίον φερόμενων μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αντίθετα, οι διώξεις διευρύνονται συστηματικά και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται άτομα που δεν ορίζονται καν ως στελέχη. Τονίζεται, επίσης, ότι έχει αποδειχθεί πως η Τουρκία διοικείται από ένα δικτατορικό καθεστώς, το οποίο καταδιώκει σκληρά τους Κούρδους με παράνομα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μέσα.

Το γεγονός ότι οι Κούρδοι στη Γερμανία συνεχίζουν να διώκονται ως τρομοκράτες, οφείλεται στην πίεση που ασκεί η Τουρκία και βασίζεται στο άρθρο 129Β, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατ’ εντολή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Άρα, η δίωξη του Κενάν Αγιάς είναι πολιτική.

Όπως υπογραμμίστηκε, το κατηγορητήριο καταγγέλλει τον Αγιάς για κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά που κανονικά δεν τιμωρείται στη Γερμανία. Κατηγορείται για συμμετοχή στη διοργάνωση διαδηλώσεων, για επικοινωνία με άτομα φερόμενα ως μέλη του PKK, για συγκέντρωση χρημάτων. Δεν κατηγορείται για οποιαδήποτε πράξη βίας. Η δήλωση επαναλαμβάνει όσα ακούστηκαν και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Κύπρο, αναφορικά με τη συνεργασία των γερμανικών και των τουρκικών εισαγγελικών αρχών, αλλά και τη συνάντηση του Γερμανού Γενικού Εισαγγελέα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τον Ιούλιο του 2022, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τονίστηκε, επίσης, πως ο Κενάν Αγιάς είναι ένας από τους 151 κατηγορούμενος στη μεγάλη δίκη του κουρδικού KCK που συνεχίζεται από το 2010, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος από το τουρκικό καθεστώς για το πρόσωπο και το εκπαιδευτικό του έργο.

Ειδικότερα, η ομάδα υπεράσπισης αναφέρθηκε σε προκαταρκτική έρευνα κατά του Αγιάς τον Μάιο του 2020 και σε μυστικό έλεγχο ταυτότητας στην Κολωνία τον Νοέμβριο του 2019. Επίσης, έκθεση κατάστασης για την έρευνα της 25ης Μαΐου 2020, δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποψία εγκλήματος από τον Κενάν Αγιάς.

Έγινε αναφορά, παράλληλα, σε μηνύματα και τηλέφωνα, δήθεν τεκμήρια εναντίον του, αλλά τα οποία δεν αποδεικνύουν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή διάπραξη αξιόποινης πράξης. Σημειώθηκε, επίσης, από συμπληρωματική δήλωση της ομάδας υπεράσπισης, ότι το κυπριακό κοινό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της δίκης του Κενάν Αγιάς, όχι μόνο για το ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μα και λόγω της ευρείας συμπάθειας προς το κουρδικό πατριωτικό κίνημα.

Κενάν Αγιάς: Περισσότερο αγώνας για ύπαρξη παρά αγώνας για ελευθερία

Σε δική του τοποθέτηση και κάνοντας το σύμβολο της νίκης, ο Κενάν Αγιάς απολογήθηκε γιατί θα μιλούσε στα τουρκικά, καθώς η μητρική του γλώσσα, τα κουρδικά, ήταν απαγορευμένα όσο μεγάλωνε. Επεσήμανε ότι παραβιάζονται συστηματικά από το τουρκικό κράτος η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα του κουρδικού λαού. Τόνισε, δε, πως ο κουρδικός αγώνας είναι περισσότερο αγώνας για ύπαρξη παρά αγώνας για ελευθερία.

«Τα πολιτικά δικαιώματα για τους Κούρδους δεν συζητούνται. Ο αγώνας των Κούρδων για την αξιοπρέπειά τους θεωρείται τρομοκρατία από πολλά κράτη, ιδιαίτερα τη Γερμανία», πρόσθεσε. «Ένας λαός θυσιάζεται ανηλεώς για χάρη των σημερινών οικονομικών συμφερόντων».

Ο Κενάν Αγιάς, που δεν ξεχνάει την Κύπρο, αναφέρθηκε εκτενώς και στην τουρκική κατοχή της δεύτερης πατρίδας του. «Μπροστά στα μάτια του κόσμου, ο λαός της Κύπρου υπέστη μεγάλη σφαγή και γενοκτονία. Γυναίκες βιάστηκαν μπροστά στα παιδιά τους. Άνθρωποι απήχθησαν και εξαφανίστηκαν. Ο λαός της Κύπρου εξακολουθεί να ψάχνει τα οστά των παιδιών του, πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής», δήλωσε με συγκίνηση και πρόσθεσε: «Όταν το τουρκικό κράτος κατέλαβε τα κουρδικά εδάφη και διεξήγαγε γενοκτονική εκστρατεία, το έκανε υπό την κάλυψη της τρομοκρατίας. Ποιά είναι, όμως, η δικαιολογία της εισβολής στην Κύπρο; Γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα η Γερμανία, αποδέχονται την 50ετή κατοχή της Κύπρου από το τουρκικό κράτος;».

Για να καταλήξει λέγοντας ότι ο Ερντογάν καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. «Ο Ερντογάν πρέπει να δικαστεί εδώ σήμερα, όχι εγώ. Αλλά λυπάμαι που λέω ότι δικάζομαι σήμερα εδώ, σύμφωνα με αίτημά του».

Φιλελεύθερος