Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν) και τις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν ομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τα «πλήγματα ακριβείας» είχαν στόχο μια εκπαιδευτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Αλ Μπουκάμαλ και ένα καταφύγιο κοντά στην πόλη Μαγιαντίν, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ.

«Για τον πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια του αμερικανικού (στρατιωτικού) προσωπικού» και «διέταξε τη σημερινή (χθεσινή) ενέργεια για να καταστεί σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», ανέφερε.

Επικαλούμενο μια πηγή που δεν κατονομάζεται, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι αμερικανικές επιδρομές είχαν στόχο ένα στρατόπεδο που διευθύνεται από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες σε μια περιοχή δυτικά του Αλ Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Το άλλο χτύπημα έγινε κοντά σε μια γέφυρα κοντά στην πόλη Μαγιαντίν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και είναι προπύργιο φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανέφερε ότι σε ένα από τους στόχους υπήρχαν επίσης αποθήκες όπλων. Το πρακτορείο επικαλείται έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Είναι η τρίτη φορά σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες που οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πλήγματα καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να βάλει τέλος στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες κατά των δυνάμεών της στη Συρία και το Ιράκ που ξεκίνησαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πριν από έναν μήνα.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 40 φορές στο Ιράκ και τη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 56 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ, αλλά όλοι επέστρεψαν στην υπηρεσία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 ακόμη στο γειτονικό Ιράκ, οι οποίοι έχουν αποστολή να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων και των δύο χωρών προτού τελικά ηττηθεί.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή και να αφήσει εκτεθειμένα τα αμερικανικά στρατεύματα στις απομονωμένες βάσεις.

Το Ιράν και οι υποστηρικτές του, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης ευθύνη για τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Ναυτεμπορική