Weather Icon

Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η καταστροφική πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία και Αρμενία», στο κατάμεστο μέγαρο της Παλιάς Βουλής της Ελλάδας, με εισηγητές τους Ιωάννη Μάζη, Σάββα Καλεντερίδη και Αρμέν Μαρουκιάν.

Παρόντες ήταν βουλευτές, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και η ηγεσία της Αρμενικής εκκλησίας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση των εκλεκτών εισηγητών από τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο του θέματος και έδωσε μια σύντομη περιγραφή των πρόσφατων εξελίξεων, όπου εμπλέκεται η Τουρκία.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Αρμέν Μαρουκιάν, ιστορικός, επικεφαλής του τμήματος ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, έκανε μια εκτενή αναφορά στις διπλωματικές εξελίξεις στο θέμα του Αρτσάχ, μετά τον πόλεμο του 2020. Αφού αναφέρθηκε στην σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού από το Αρτσάχ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σήμερα το θέμα του Αρτσάχ δεν έχει κλείσει, όσο υπάρχουν οι 140.000 αρμένιοι εκτοπισμένοι, οι οποίοι έχουν το σθένος και την θέληση να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ίσως λιγότερο γνωστή γενοκτονία που συντελέσθη από την Τουρκία, αυτή του ασσυριακού λαού. Μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής αναφοράς, ο καθηγητής κατέληξε «η τελευταία -μέχρι τούδε- πράξις του διαρκούς δράματος αυτού του αρχαίου και χριστιανικού λαού είναι η εξόντωση των εναπομεινάντων Ασσυρίων της Μέσης Ανατολής από τους Ισλαμιστές του λεγόμενου ISIS, υπό τα απαθή βλέμματα των Δυτικών κοινωνιών αποχαυνωμένων και ψυχολογικώς, ηθικώς και ιδεολογικώς αφοπλισμένων».

Στη συνέχεια ο τρίτος εισηγητής κ. Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, έδωσε το ιδεολογικό στίγμα και την κρατική πολιτική της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε σχέση με τους γηγενείς χριστιανικούς πληθυσμούς, αναφερόμενος στο σημαντικό συμπέρασμα, στο οποίο είχε αποδείξει επιστημονικά ο καθηγητής κ. Βρυώνης ότι οι τούρκοι ως πολιτικοί, ως λαός και κράτος διακατέχονται από το «σύνδρομο της λεηλασίας του πλούτου του άλλου», κάτι που παρατηρείται ως στις μέρες μας, και για όσους πιστεύουν ότι με την ίδρυση της «κοσμικής» τουρκικής δημοκρατίας το 1923 άλλαξαν τα πράγματα και ότι το τουρκικό κράτος έχει αποβάλλει αυτή την νοοτροπία αυτή, είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Ο στρατιωτικός αναλυτής κατέληξε λέγοντας, πως σήμερα η τουρκική απειλή μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών που απειλούνται από την πολιτική της.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να απευθύνει ερωτήσεις στους εισηγητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων από τους διοργανωτές προς τους τρεις εισηγητές και τον δημοσιογράφο-συντονιστή.

Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη και κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένη σύμπραξη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του περιοδικού «Αρμενικά».

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, είναι φυσικό να παροτρύνει τους διοργανωτές -κληρονόμοι των λαών που υπέστησαν την γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας- να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους προς όφελος των λαών τους.

ΈΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΡΜΕΝΙΚΑ»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube