Weather Icon

Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής στο Economy Today: Η Κύπρος «πολύτιμη πυλή» για τις ινδικές εταιρείες

Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής στο Economy Today: Η Κύπρος «πολύτιμη πυλή» για τις ινδικές εταιρείες
Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας, Madhumita Hazarika Bhagat, εστιάζει στις διμερείς επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου και περιγράφει πως οι προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι ελπιδοφόρες.
Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Κεφαλαιοποιώντας τους ιστορικούς μας δεσμούς και αξιοποιώντας τις κοινές μας δυνάμεις, Ινδία και Κύπρος συνεχίζουν να κτίζουν μια δυναμική συνεργασία που φέρνει οικονομική ευημερία και στα δύο κράτη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας, Madhumita Hazarika Bhagat.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας επεσήμανε ότι οι διμερείς επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με την Κύπρο να αποτελεί σήμερα τον 10ο μεγαλύτερο επενδυτή ΑΞΕ στην Ινδία με 12 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημείωσε ότι η Ινδία ανακατέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κατηγορία Ι των Ξένων Επενδυτών Χαρτοφυλακίου στη χώρα, με την Κύπρο να αποτελεί το τρίτο κράτος εκτός της FATF, μαζί με τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Ανάμεσα σε άλλα, η Ινδή Ύπατη Αρμοστής τονίζει ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου αξιοποιείται ως πολύτιμη πύλη για τις ινδικές εταιρείες ώστε να αποκτούν πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ποιοι είναι οι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί που έχουν διαμορφώσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αποικιοκρατικής ιστορίας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων;

Η Ινδία και η Κύπρος έχουν μακράν ιστορία στενών και φιλικών σχέσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν επισήμως στις 10 Φεβρουαρίου του 1962. Αυτοί οι δεσμοί έχουν διαμορφωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ιστορικά γεγονότα, πολιτισμικές διασυνδέσεις, την επιρροή του αποικισμού και τον ρόλο του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Η στενή σχέση με τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ ενίσχυσε περαιτέρω τις επαφές με την Ινδία από τις απαρχές της ίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η σχέση έθεσε τα θεμέλια για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. Οι Κύπριοι έχουν λάβει εξαιρετική υποστήριξη από την Ινδία σε όλα τα διεθνή θέματα. Η Ινδία είχε υποστηρίξει τον αγώνα για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια, υποστήριξε με συνέπεια τη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της Ε.Ε..

 

Τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος βίωσαν τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εθνικών τους ταυτοτήτων αντιστοίχως, αλλά και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία υποστήριξε την Κύπρο στον αγώνα της για Ανεξαρτησία. Η Κύπρος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (Non Aligned Movement), με τον Μακάριο Γ’ να συμμετέχει στην 1η Σύνοδο Κορυφής του NAM το 1961. Αυτή η κοινή δέσμευση για μη ευθυγράμμιση ενίσχυσε περαιτέρω τον δεσμό μεταξύ Ινδίας και Κύπρου.

Αν και γεωγραφικά απομακρυσμένες, η Ινδία και η Κύπρος έχουν προωθήσει πολιτισμικές ανταλλαγές και δεσμούς μεταξύ των λαών τους. Η ινδική διασπορά στην Κύπρο, αν και σχετικά μικρή, έχει συμβάλει στις πολιτισμικές ανταλλαγές και στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Οι Ινδοί ομογενείς στην Κύπρο διαδραμάτισαν επίσης, ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των δύο χωρών. Οι οικονομικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου έχουν αναπτυχθεί, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν να επεκτείνουν σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο. Η Ινδία επέδειξε ενδιαφέρον για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ενώ η Κύπρος επιδίωξε να προσελκύσει ινδικές επιχειρήσεις και επενδύσεις. Η Ινδία και η Κύπρος έχουν συνεργαστεί σε διάφορα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η έννοια της Οικονομικής Βιωσιμότητας ενώνει

Την τελευταία δεκαετία, τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος έχουν τονίσει τη σημασία της έννοιας της Βιωσιμότητας στην Οικονομία, την Καινοτομία και στην Τεχνολογία στα αντίστοιχα στρατηγικά μας οράματα για το μέλλον. Αυτή η κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών του σύγχρονου κόσμου υπογραμμίζει την εξελισσόμενη φύση της σχέσης μεταξύ των δύο κρατών.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2022, ο Δρ S. Jaishankar, τόνισε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τότε Μνημόνιο Συνεργασίας Άμυνας και Στρατιωτικής Συνεργασίας, καθώς και τη Διακήρυξη Πρόθεσης για τη Συμφωνία Σύμπραξης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα. Η Κύπρος εντάχθηκε παράλληλα και στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Ο υπουργός και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυκλοφόρησαν από κοινού αναμνηστική σφραγίδα με αφορμή τα 75 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ινδίας και τα 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ινδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθώς η Ινδία και η Κύπρος συνεχίζουν να ενισχύουν τους διπλωματικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς τους, η αμοιβαία εστίασή τους στη Βιωσιμότητα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία παρέχει μια σταθερή βάση για συνεργασία και ανάπτυξη σε ένα διασυνδεδεμένο παγκόσμιο τοπίο.

Ποιες είναι οι τρέχουσες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου και πώς προβλέπετε τις προοπτικές ενίσχυσης αυτών των οικονομικών δεσμών στο μέλλον; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία;

Η Ινδία και η Κύπρος έχουν διατηρήσει ισχυρές οικονομικές σχέσεις, με το εμπόριο και τις επενδύσεις να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των διμερών μας δεσμών. Η σχέση χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, κοινές αξίες και δέσμευση για  προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και διεύρυνσης.

Η Ινδία κατέταξε εκ νέου  την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κατηγορία 1 των Ξένων Επενδυτών Χαρτοφυλακίου (FPI) στην Ινδία. H Κύπρος είναι η τρίτη χώρα εκτός FATF στην οποία παραχωρείται αυτή η εξαίρεση, μετά τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εν λόγω ταξινόμηση παρέχει διευκόλυνση επενδυτικών κεφαλαίων από την Κύπρο για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της αγοράς της Ινδίας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Invest India και ο Invest Cyprus υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης με σκοπό να ενισχύσουν τις αμοιβαίες επενδυτικές τους δραστηριότητες και να προωθήσουν τη συνολική επιχειρηματική συνεργασία. Η Κύπρος είναι σήμερα ο δέκατος μεγαλύτερος επενδυτής ΑΞΕ στην Ινδία με συσσωρευμένες επενδύσεις σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια. Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει τη σημασία της ισχυρότερης οικονομικής συνεργασίας, στους τομείς της Yγείας και των Φαρμάκων. Φαρμακευτικά προϊόντα, κεραμικά προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, ηλεκτρικά μηχανήματα είναι μερικά από τα κύρια είδη εξαγωγής από την Ινδία στην Κύπρο.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Κύπρου έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον συνολικό κύκλο εργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες να ανέρχεται στα 198,05 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο  Απρίλιου 2022 – Μάρτιου 2023.

 

Ελπιδοφόρο το μέλλον και οι προοπτικές

Όσον αφορά το μέλλον, οι προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι ελπιδοφόρες. Και τα δύο κράτη αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας ως βασικά συστατικά της οικονομικής ανάπτυξης. Η ακμάζουσα τεχνολογική βιομηχανία της Ινδίας και ο αναπτυσσόμενος Τεχνολογικός τομέας της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για συνεργασία με γνώμονα την Τεχνολογία. Συνέργειες στον τομέα της Πληροφορικής, της Ανάπτυξης Λογισμικού και των Fintech, μπορούν να διερευνηθούν.

Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Κύπρου για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας την καθιστά έναν πολλά υποσχόμενο εταίρο για τις προσπάθειες της Ινδίας για μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Ο Φαρμακευτικός τομέας στην Ινδία ακμάζει και η Κύπρος έχει μια καλά αναπτυγμένη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης. Οι συνεργασίες στη φαρμακευτική έρευνα, ανάπτυξη και διανομή μπορούν να οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Η ενίσχυση των δεσμών στην εκπαίδευση και την έρευνα μπορεί να καλλιεργήσει ανθρώπινο κεφάλαιο και ανταλλαγή γνώσεων. Τα κοινά ακαδημαϊκά προγράμματα και οι ερευνητικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου είναι έτοιμες για εμβάθυνση και διαφοροποίηση. Η κοινή μας δέσμευση για Βιωσιμότητα, Καινοτομία και Τεχνολογία ευθυγραμμίζεται με τη μεταβαλλόμενη δυναμική του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου. Κεφαλαιοποιώντας τους ιστορικούς μας δεσμούς και αξιοποιώντας τις κοινές μας δυνάμεις, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να συνεχίσουν να κτίζουν μια δυναμική συνεργασία που φέρνει οικονομική ευημερία και στα δύο κράτη.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της ινδικής και κυπριακής διασποράς στην προώθηση ισχυρότερων διμερών σχέσεων και τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας;

Στο τοπίο των διεθνών σχέσεων, η ινδική και η κυπριακή διασπορά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση ισχυρότερων διμερών επαφών και στη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας. Αυτές οι ενεργές, δυναμικές κοινότητες είναι οι ζωντανές γέφυρες που συνδέουν την Ινδία με την Κύπρο, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια και φέρνοντας τις χώρες μας πιο κοντά.

Η ινδική διασπορά στην Κύπρο συνιστά μαρτυρία των διαρκών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Η συνεισφορά αυτής της κοινότητας σε διάφορους τομείς στην Κύπρο υπήρξε πολύτιμη, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνολογίας, της Ναυτιλίας, της Φιλοξενίας, της Έρευνας και του Εμπορίου. Η σκληρή δουλειά, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμικός τους πλούτος όχι μόνο έχουν εμπλουτίσει την Κύπρο, αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης, ανεκτίμητους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Θεμέλιο για ισχυρότερες διμερείς σχέσεις

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν στην οικοδόμηση πολιτισμικής κατανόησης και την ενίσχυση της καλής θέλησης. Τα ινδικά φεστιβάλ, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η κουζίνα έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη της πολυπολιτισμικής «ταπισερί» της Κύπρου. Αυτές οι πολιτισμικές ανταλλαγές, με τη σειρά τους, ενθαρρύνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις που αποτελούν το θεμέλιο για ισχυρότερες διμερείς σχέσεις.

Η κυπριακή διασπορά στην Ινδία, αν και μέτρια σε μέγεθος, έχει τη δική της μοναδική σημασία. Τα μέλη αυτής της κοινότητας έχουν εμπλακεί σε διάφορους τομείς, όπως το Εμπόριο, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τις Πολιτισμικές Ανταλλαγές. Η παρουσία τους όχι μόνο προώθησε οικονομικούς δεσμούς, αλλά ενίσχυσε επίσης τη βαθιά εκτίμηση τού κυπριακού πολιτισμού και αξιών μεταξύ των Ινδών.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα και εξελίξεις στην ινδοκυπριακή σχέση και ποιες βασικές πρωτοβουλίες ή ενέργειες μπορούν να αναληφθούν για περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών τα επόμενα χρόνια;

Η σχέση Ινδίας – Κύπρου βασίστηκε σε μια ζωντανή και δυναμική δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο. Οι τακτικές διπλωματικές δεσμεύσεις και επισκέψεις ενίσχυσαν τους πολιτικούς δεσμούς. Η Μεικτή Επιτροπή Οικονομικής, Επιστημονικής, Τεχνικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας (JCEC) συνήλθε το 2021 και ο 5ος γύρος των Διαβουλεύσεών μας στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε το 2020. Σημαντική υπήρξε και η συνεργασία σε διεθνή φόρουμ για διάφορα παγκόσμια θέματα.

Παράλληλα, το διμερές εμπόριο το οικονομικό έτος 2021-22 ανήλθε σε 214 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να αγγίξει υψηλότερους αριθμούς. Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ινδίας που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου το 2005, προχωρά σταθερά προς την επέκταση των επενδυτικών και εμπορικών μας δεσμών.

Η διμερής επενδυτική σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δύο χώρες έχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για διμερείς επενδύσεις. Η Κύπρος έχει προσελκύσει ινδικές επενδύσεις σε ακίνητα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τεχνολογία. Η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (DTAA) και διάφορες αμοιβαίες συμφωνίες συνέβαλαν καθοριστικά στη διευκόλυνση αυτής της ανάπτυξης.

Το πεδίο των Startup

Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο χωρών μέσω επιχειρηματικών φόρουμ και εμπορικών εκθέσεων. Τέτοιες επαφές θα βοηθούσαν στον εντοπισμό νέων τομέων Συνεργασίας και Επενδύσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, 8 ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις, επιλεγμένες από την Startup India, το οικοσύστημα εκκολαπτηρίων νεοφυών επιχειρήσεων της Ινδίας, συμμετείχαν στο Reflect Festival στην Κύπρο. Η Ινδία ήταν η χώρα εταίρος για την εκδήλωση για πρώτη φορά και η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική. Οι ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν αναπτύσσουν απλώς λύσεις για την Ινδία, αλλά αναπτύσσουν λύσεις για τον κόσμο. Μια βαθύτερη ανταλλαγή μεταξύ των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών της Ινδίας και της Κύπρου είναι ο μελλοντικός δρόμος για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που θα δημιουργήσουν αξία και για τις δύο χώρες.

Και οι δύο χώρες έχουν προωθήσει πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων. Ινδοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν την Ινδία έχουν συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση των πολιτισμών του άλλου.

Η Κύπρος χρησιμεύει ως πολύτιμη πύλη για τις ινδικές εταιρείες ώστε να αποκτούν πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η στρατηγική θέση έχει αξιοποιηθεί από ινδικές επιχειρήσεις.

Και οι δύο χώρες θα πρέπει να διερευνήσουν οδούς για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Η ενθάρρυνση των ινδικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Κύπρο και η προώθηση των επενδύσεων των κυπριακών εταιρειών στην Ινδία μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Η συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η Κυβερνοασφάλεια, η Τεχνολογία Πληροφοριών και η Ψηφιακή Καινοτομία μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες. Η κοινή έρευνα, η μεταφορά τεχνολογίας και η ανάπτυξη ικανοτήτων μπορούν να είναι βασικές πρωτοβουλίες.

Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Τα προγράμματα ανταλλαγής για φοιτητές και μελετητές μπορούν να προωθήσουν την Καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων.

Με την εφαρμογή αυτών των βασικών πρωτοβουλιών και δράσεων, η Ινδία και η Κύπρος μπορούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς, διασφαλίζοντας ένα λαμπρό και αμοιβαία επωφελές μέλλον και για τα δύο έθνη.

Οι υπάρχουσες πολιτικές και τα κοινά επιτεύγματα και επιδιώξεις της Ινδίας και της Κύπρου χρησιμεύουν ως ισχυρό θεμέλιο για μελλοντική συνεργασία. Εστιάζοντας στην Τεχνολογία, τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τον Τουρισμό και το Θαλάσσιο Εμπόριο, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επενδυτικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών μας. Η Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο δεσμεύεται να διευκολύνει και να καλλιεργήσει αυτές τις ευκαιρίες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της διμερούς σχέσης.

ΠΗΓΗ: Economy Today

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube